Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nyár végéig látogathatók a várbéli egyházi turisztikai attrakciók

2021. augusztus 17. 13:59
Tíznapos programsorozattal ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját a Szaléziánum augusztus 20. és 29. között. Ez az utolsó lehetőség, hogy a várbéli egyházi intézmények nyitva lesznek a turisták előtt, utána nagyszabású felújítások kezdődnek.

A felújítások során a Szaléziánum feladatai is változnak majd – hangzott el kedden, az intézményben megrendezett sajtótájékoztatón. Udvardy György katolikus érsek felelevenítette: tíz évvel ezelőtt egyházi körökben nagy bátorságnak tartották, hogy Veszprémben egy igehirdetésre, evangelizációra, a keresztény kultúra emberformáló erejére összpontosító turisztikai központ nyílt. Az idő az akkori érseket, Márfi Gyulát igazolta: a számtalan megvalósult rendezvény mind hozzájárult a Szaléziánum missziójához. 

Ugyanakkor Udvardy rámutatott: az elmúlt évtizedben sokat változott az emberek élete, és ezáltal a turizmus is átalakult, az intézményfenntartóknak pedig követniük kell az igények alakulását. Erre jó lehetőséget ad az, hogy 2023-ban Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa, erre készülve felújítanak számos várbéli épületet, és ez lehetőséget ad az egyes funkciók újragondolására is. Hogy pontosan miként hat ez majd a Szaléziánumra, ami továbbra is turisztikai központként működik majd, egyelőre nem árulta el az érsek.

Porga Gyula polgármester megjegyezte: a város számára az a fontos, hogy olyan intézmények működjenek a várban, amelyek nemcsak a turistáknak jelentenek vonzerőt, hanem a veszprémieket is felcsalogatják a történelmi városközpontba. 

A Szaléziánum az eddig ismert formájában egy tíznapos rendezvénysorozattal búcsúzik augusztus 20. és 29. között, hogy aztán a többi várbéli egyházi intézménnyel együtt itt is elkezdődjenek a felújítási munkálatok.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Háromhetes, 1200 fős, nagyszabású felmérés indul e héten Veszprémben, amely a város elmúlt hét évének változásait, kiemelten a VEB2023 EKF program hatásait kutatja. A 2017-es széleskörű vizsgálatra alapozott reprezentatív kutatás egyik célja, hogy kiderüljön, miképp látják a veszprémiek saját városukat, annak változásait, fejlődését, élhetőségét. ma 15:23 Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Új állandó tárlattal köszönti a tavaszt a Laczkó Dezső Múzeum. Még töltik a vitrineket, jövő péntektől azonban bárki megtekintheti a Veszprém történelmét a tárgyakon keresztül bemutató kiállítást. tegnap 19:59 Ezeket a termékeket lopják el a legtöbben Ezeket a termékeket lopják el a legtöbben Szinte nincs olyan üzletlánc, ahol ne tapasztaltak volna emelkedést a bolti lopásokban az elmúlt évben. A kereskedők több védekező intézkedést is bevezettek a tolvajok ellen. Cikkünkben bemutatjuk, hogy mely mik jelenleg a slágertermékek a bolti lopásoknál. ma 11:32 Van jövője az Óváros Piacnak? Van jövője az Óváros Piacnak? Gerstmár Ferenc, a Lehet Más a Politika önkormányzati képviselője a kistermelők – és az EKF gazdátlan projektjének, az Óváros Piacnak – fontosságáról beszélt a hétfő reggeli sajtótájékoztatón. tegnap 13:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.