Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C

Nyár végéig látogathatók a várbéli egyházi turisztikai attrakciók

2021. augusztus 17. 13:59
Tíznapos programsorozattal ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját a Szaléziánum augusztus 20. és 29. között. Ez az utolsó lehetőség, hogy a várbéli egyházi intézmények nyitva lesznek a turisták előtt, utána nagyszabású felújítások kezdődnek.

A felújítások során a Szaléziánum feladatai is változnak majd – hangzott el kedden, az intézményben megrendezett sajtótájékoztatón. Udvardy György katolikus érsek felelevenítette: tíz évvel ezelőtt egyházi körökben nagy bátorságnak tartották, hogy Veszprémben egy igehirdetésre, evangelizációra, a keresztény kultúra emberformáló erejére összpontosító turisztikai központ nyílt. Az idő az akkori érseket, Márfi Gyulát igazolta: a számtalan megvalósult rendezvény mind hozzájárult a Szaléziánum missziójához. 

Ugyanakkor Udvardy rámutatott: az elmúlt évtizedben sokat változott az emberek élete, és ezáltal a turizmus is átalakult, az intézményfenntartóknak pedig követniük kell az igények alakulását. Erre jó lehetőséget ad az, hogy 2023-ban Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa, erre készülve felújítanak számos várbéli épületet, és ez lehetőséget ad az egyes funkciók újragondolására is. Hogy pontosan miként hat ez majd a Szaléziánumra, ami továbbra is turisztikai központként működik majd, egyelőre nem árulta el az érsek.

Porga Gyula polgármester megjegyezte: a város számára az a fontos, hogy olyan intézmények működjenek a várban, amelyek nemcsak a turistáknak jelentenek vonzerőt, hanem a veszprémieket is felcsalogatják a történelmi városközpontba. 

A Szaléziánum az eddig ismert formájában egy tíznapos rendezvénysorozattal búcsúzik augusztus 20. és 29. között, hogy aztán a többi várbéli egyházi intézménnyel együtt itt is elkezdődjenek a felújítási munkálatok.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. ma 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09 Az emberek lelke éberkómába esett véleménycikk Az emberek lelke éberkómába esett A magyar közélet minőségét nem azzal tette tönkre leginkább a politika, hogy szomszédok már nem beszélnek egymással, vagy hogy családi ebédek torkolnak üvöltöző veszekedésbe. Sokkal nagyobb baj, hogy az emberek lelke éberkómába esett. Ennek pedig jó példája, hogy tízezrek tapsolnak egy minden jel szerint nárcisztikus, abuzáló embernek a színpadon. Véleménycikk arról, amikor az érzelmi intelligenciát takaréklángra csavarja a politikai erekció. ma 9:54 ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   tegnap 21:36

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.