2022. január 21.
//
Ágnes névnap

Fedett gokartpálya nyílt Veszprémben

2021. augusztus 19. 12:52
A Házgyári úton egy raktárépületet alakítottak át gokartpályává, így jött létre a környéken egyedülállóan fedett Balatonkarting. A 360 méter hosszú aszfaltcsíkon 20 kanyart kell bevenni, mellette pedig a legmodernebb időmérő technológiával és biztonsági funkciókkal is fel vannak szerelve a gokartok.

Körülbelül 35 másodperc a pályarekord, ennyi idő alatt lehet leggyorsabban végigmenni a Házgyári úton nyílt új fedett pályás gokartpályán, de az átlagidők valahol 40-45 másodperc között vannak. Legalábbis ez volt a tapasztalatunk, amikor kipróbálhattuk az új létesítményt, amelynek csütörtök délelőtt volt az ünnepélyes megnyitója.

A Balatonkarting egy új vállalkozás Veszprémben, elsősorban azoknak kedvez, akik szeretik az autósportot, a vezetés élményét és a kellő versenyszellem is megvan bennük. Utóbbit a Balatonkartingon inkább az idő ellen lehet megvívni, ugyanis az üzemeltetők is kiemelték, hogy a 360 méteres pályát – mivel a csarnokban építették ki – inkább a technikás, néhol egész szűk kanyarok jellemzik. Így a gokart gokart elleni küzdelmekre kevésbé alkalmas, viszont az ezredmásodpercekkel izgalmas versenyt lehet vívni.

Ugyanis a gokartokba és a pályába is olyan érzékeny időmérő szenzorokat szereltek, amely a Forma-1-es időmérőkhöz hasonlóan a másodperc ezredrészét is méri körönként, ami a kormányon elhelyezett kijelzőn is látszik. Az időmérő rendszer mellett a biztonságra is nagy hangsúlyt fektettek, a pályát egy műanyag védőfal szegélyezi a gumiabroncsok helyett, továbbá beépített fényjelzésekkel is tudnak kommunikálni a versenyzőkkel a pálya üzemeltetői. (Ezt úgy kell elképzelni, hogy például, ha egy gokart megállt, vagy megpördült a pályán, akkor a sárga lámpák gyuladnak ki, egy másik esetben ha egy gyorsabb pilóta érkezik mögénk, akkor a kék jelzés villog figyelmeztetésképp.)

Mivel a pálya fedett, egész évben képes üzemelni, a hidegebb hónapokban fűtőberendezés biztosítja az állandó hőmérsékletet, továbbá egy nagy teljesítményű elszívórendszer a gokartok kipufogógázát is kiszivattyúzza a csarnokból.

A pálya megálmodói úgy alakították ki a komplexumot, hogy alkalmas legyen csapatépítők, céges rendezvények, vagy akár legénybúcsúk megtartására is. Ezekre külön VIP terem szolgál.

Ovádi Péter, országgyűlési képviselő és Kelemen Lajos, a Balatonkarting tulajdonosa átvágják a szalagot a pálya felettOvádi Péter, országgyűlési képviselő és Kelemen Lajos, a Balatonkarting tulajdonosa átvágják a szalagot a pálya felett

Az ünnepélyes átadóra hivatalos volt Ovádi Péter országgyűlési képviselő is, aki a szalagátvágást követően szintén kipróbálta a pályát. Előtte viszont kiemelte, hogy a Balatonkarting nem csak a változatos veszprémi vállakozások táborát erősíti, hanem turisztikai szempontból is új lehetőségeket nyitott meg. Veszprémben amúgy is nagy hagyománya van az autósportnak, hiszen évről évre megrendezik a Veszprém Rally-t és a Mikulás Rally-t, most pedig a gokartozás szerelmesei is hódolhatnak egész évben a szenvedélyüknek, mondta Ovádi Péter.

A megnyitó után lehetőségünk volt kipróbálni a pályát nekünk is. Gokartozásban szerzett nagyobb tapasztalat nélkül egy 0:41-es körídőt sikerült teljesíteni, miközben rövid ideig Max Verstappennek érezhettük magunkat.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Jövőre január 21-én lesz az Európa Kulturális Fővárosa nyitórendezvény Veszprémben
Jövőre január 21-én lesz az Európa Kulturális Fővárosa nyitórendezvény Veszprémben
Pontosan egy év múlva startol az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programsorozat Veszprémben.
Traktorral gazdagodott, kultúrházat újított fel Hajmáskér
Traktorral gazdagodott, kultúrházat újított fel Hajmáskér
A művelődési ház felújítását és traktorbeszerzést finanszírozott a Magyar Falu Programban elnyert támogatásból Hajmáskér önkormányzata.
Évet értékelt az MSZP-LMP-Párbeszéd frakció
Évet értékelt az MSZP-LMP-Párbeszéd frakció
A célokkal egyetértenek, konstruktív javaslataikkal és építő jellegű kritikáikkal azok elérését szeretnék segíteni az ellenzéki frakció képviselői – hangzott el Hartmann Ferenc és Gerstmár Ferenc szerdai évértékelő sajtótájékoztatóján.
Együttműködési megállapodást kötött a Táncsics technikuma és a jégkorong-egyesület
Együttműködési megállapodást kötött a Táncsics technikuma és a jégkorong-egyesület
A kétoldalú megállapodással a jó tanuló, jó sportoló értékrendet erősítené a VSZC Táncsics Mihály Technikum és a Veszprémi Jégkorong Sportegyesület Veszprém Fiatal Sportolóiért Közhasznú Alapítvány.
Roberta Metsolát választották az Európai Parlament elnökének
Roberta Metsolát választották az Európai Parlament elnökének
Roberta Metsolát az Európai Néppárt (EPP) jelöltjét választották meg az Európai Parlament elnökének kedden a testület strasbourgi plenáris ülésén.