Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 8. Mária
Veszprém
-3°C
2023. december 8. Mária
Veszprém
-3°C

Fedett gokartpálya nyílt Veszprémben

2021. augusztus 19. 13:52
A Házgyári úton egy raktárépületet alakítottak át gokartpályává, így jött létre a környéken egyedülállóan fedett Balatonkarting. A 360 méter hosszú aszfaltcsíkon 20 kanyart kell bevenni, mellette pedig a legmodernebb időmérő technológiával és biztonsági funkciókkal is fel vannak szerelve a gokartok.

Körülbelül 35 másodperc a pályarekord, ennyi idő alatt lehet leggyorsabban végigmenni a Házgyári úton nyílt új fedett pályás gokartpályán, de az átlagidők valahol 40-45 másodperc között vannak. Legalábbis ez volt a tapasztalatunk, amikor kipróbálhattuk az új létesítményt, amelynek csütörtök délelőtt volt az ünnepélyes megnyitója.

A Balatonkarting egy új vállalkozás Veszprémben, elsősorban azoknak kedvez, akik szeretik az autósportot, a vezetés élményét és a kellő versenyszellem is megvan bennük. Utóbbit a Balatonkartingon inkább az idő ellen lehet megvívni, ugyanis az üzemeltetők is kiemelték, hogy a 360 méteres pályát – mivel a csarnokban építették ki – inkább a technikás, néhol egész szűk kanyarok jellemzik. Így a gokart gokart elleni küzdelmekre kevésbé alkalmas, viszont az ezredmásodpercekkel izgalmas versenyt lehet vívni.

Ugyanis a gokartokba és a pályába is olyan érzékeny időmérő szenzorokat szereltek, amely a Forma-1-es időmérőkhöz hasonlóan a másodperc ezredrészét is méri körönként, ami a kormányon elhelyezett kijelzőn is látszik. Az időmérő rendszer mellett a biztonságra is nagy hangsúlyt fektettek, a pályát egy műanyag védőfal szegélyezi a gumiabroncsok helyett, továbbá beépített fényjelzésekkel is tudnak kommunikálni a versenyzőkkel a pálya üzemeltetői. (Ezt úgy kell elképzelni, hogy például, ha egy gokart megállt, vagy megpördült a pályán, akkor a sárga lámpák gyuladnak ki, egy másik esetben ha egy gyorsabb pilóta érkezik mögénk, akkor a kék jelzés villog figyelmeztetésképp.)

Mivel a pálya fedett, egész évben képes üzemelni, a hidegebb hónapokban fűtőberendezés biztosítja az állandó hőmérsékletet, továbbá egy nagy teljesítményű elszívórendszer a gokartok kipufogógázát is kiszivattyúzza a csarnokból.

A pálya megálmodói úgy alakították ki a komplexumot, hogy alkalmas legyen csapatépítők, céges rendezvények, vagy akár legénybúcsúk megtartására is. Ezekre külön VIP terem szolgál.

Ovádi Péter, országgyűlési képviselő és Kelemen Lajos, a Balatonkarting tulajdonosa átvágják a szalagot a pálya felettOvádi Péter, országgyűlési képviselő és Kelemen Lajos, a Balatonkarting tulajdonosa átvágják a szalagot a pálya felett

Az ünnepélyes átadóra hivatalos volt Ovádi Péter országgyűlési képviselő is, aki a szalagátvágást követően szintén kipróbálta a pályát. Előtte viszont kiemelte, hogy a Balatonkarting nem csak a változatos veszprémi vállakozások táborát erősíti, hanem turisztikai szempontból is új lehetőségeket nyitott meg. Veszprémben amúgy is nagy hagyománya van az autósportnak, hiszen évről évre megrendezik a Veszprém Rally-t és a Mikulás Rally-t, most pedig a gokartozás szerelmesei is hódolhatnak egész évben a szenvedélyüknek, mondta Ovádi Péter.

A megnyitó után lehetőségünk volt kipróbálni a pályát nekünk is. Gokartozásban szerzett nagyobb tapasztalat nélkül egy 0:41-es körídőt sikerült teljesíteni, miközben rövid ideig Max Verstappennek érezhettük magunkat.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Az EKF nem az egyetlen volt - újabb európai címek Veszprém célkeresztjében Porga Gyula Az EKF nem az egyetlen volt - újabb európai címek Veszprém célkeresztjében Évértékelő sajtóreggelit tartott Porga Gyula polgármester, ahol viszont az EKF „termelési jelentése” helyett sokkal több szó esett a 2023 utáni időszakról, közte új célokról és címekről, amik Veszprém célkeresztjében vannak. ma 11:34 Ne legyen élő állat a karácsonyfa alatt! Ne legyen élő állat a karácsonyfa alatt! A karácsony a szeretet, az összetartozás és az ajándékozás ideje. Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos arra kér mindenkit, hogy ebben az ünnepi szezonban gondolják át alaposan az élő állatok ajándékozásának következményeit. Az állatok nem csupán ajándékok, hanem érző, gondoskodást igénylő lények, tartásuk hosszú távú elköteleződést és felelősséget jelent. ma 9:33 Vasárnap és hétfőn sztrájkolnak a Volánbusz dolgozói Vasárnap és hétfőn sztrájkolnak a Volánbusz dolgozói A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet – arra hivatkozva, hogy 2024-re még nem született bérfejlesztési ajánlat – advent második vasárnapjára, azaz 2023. december 10-ére és az azt követő hétfőre, december 11-ére munkabeszüntetést hirdetett a Volánbusznál. ma 9:10 Veszprém történelmét a város mindenkori lakói írják Veszprém történelmét a város mindenkori lakói írják Beutatták a Privát Veszprém családtörténetekről szóló könyvét csütörtökön a Fotonban, ezzel lezárva a helytörténeti projektet. ma 16:52

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.