2021. október 20.
//
Vendel névnap

Fedett gokartpálya nyílt Veszprémben

2021. augusztus 19. 13:52
A Házgyári úton egy raktárépületet alakítottak át gokartpályává, így jött létre a környéken egyedülállóan fedett Balatonkarting. A 360 méter hosszú aszfaltcsíkon 20 kanyart kell bevenni, mellette pedig a legmodernebb időmérő technológiával és biztonsági funkciókkal is fel vannak szerelve a gokartok.

Körülbelül 35 másodperc a pályarekord, ennyi idő alatt lehet leggyorsabban végigmenni a Házgyári úton nyílt új fedett pályás gokartpályán, de az átlagidők valahol 40-45 másodperc között vannak. Legalábbis ez volt a tapasztalatunk, amikor kipróbálhattuk az új létesítményt, amelynek csütörtök délelőtt volt az ünnepélyes megnyitója.

A Balatonkarting egy új vállalkozás Veszprémben, elsősorban azoknak kedvez, akik szeretik az autósportot, a vezetés élményét és a kellő versenyszellem is megvan bennük. Utóbbit a Balatonkartingon inkább az idő ellen lehet megvívni, ugyanis az üzemeltetők is kiemelték, hogy a 360 méteres pályát – mivel a csarnokban építették ki – inkább a technikás, néhol egész szűk kanyarok jellemzik. Így a gokart gokart elleni küzdelmekre kevésbé alkalmas, viszont az ezredmásodpercekkel izgalmas versenyt lehet vívni.

Ugyanis a gokartokba és a pályába is olyan érzékeny időmérő szenzorokat szereltek, amely a Forma-1-es időmérőkhöz hasonlóan a másodperc ezredrészét is méri körönként, ami a kormányon elhelyezett kijelzőn is látszik. Az időmérő rendszer mellett a biztonságra is nagy hangsúlyt fektettek, a pályát egy műanyag védőfal szegélyezi a gumiabroncsok helyett, továbbá beépített fényjelzésekkel is tudnak kommunikálni a versenyzőkkel a pálya üzemeltetői. (Ezt úgy kell elképzelni, hogy például, ha egy gokart megállt, vagy megpördült a pályán, akkor a sárga lámpák gyuladnak ki, egy másik esetben ha egy gyorsabb pilóta érkezik mögénk, akkor a kék jelzés villog figyelmeztetésképp.)

Mivel a pálya fedett, egész évben képes üzemelni, a hidegebb hónapokban fűtőberendezés biztosítja az állandó hőmérsékletet, továbbá egy nagy teljesítményű elszívórendszer a gokartok kipufogógázát is kiszivattyúzza a csarnokból.

A pálya megálmodói úgy alakították ki a komplexumot, hogy alkalmas legyen csapatépítők, céges rendezvények, vagy akár legénybúcsúk megtartására is. Ezekre külön VIP terem szolgál.

Ovádi Péter, országgyűlési képviselő és Kelemen Lajos, a Balatonkarting tulajdonosa átvágják a szalagot a pálya felettOvádi Péter, országgyűlési képviselő és Kelemen Lajos, a Balatonkarting tulajdonosa átvágják a szalagot a pálya felett

Az ünnepélyes átadóra hivatalos volt Ovádi Péter országgyűlési képviselő is, aki a szalagátvágást követően szintén kipróbálta a pályát. Előtte viszont kiemelte, hogy a Balatonkarting nem csak a változatos veszprémi vállakozások táborát erősíti, hanem turisztikai szempontból is új lehetőségeket nyitott meg. Veszprémben amúgy is nagy hagyománya van az autósportnak, hiszen évről évre megrendezik a Veszprém Rally-t és a Mikulás Rally-t, most pedig a gokartozás szerelmesei is hódolhatnak egész évben a szenvedélyüknek, mondta Ovádi Péter.

A megnyitó után lehetőségünk volt kipróbálni a pályát nekünk is. Gokartozásban szerzett nagyobb tapasztalat nélkül egy 0:41-es körídőt sikerült teljesíteni, miközben rövid ideig Max Verstappennek érezhettük magunkat.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Együttműködés a nyelvtanulásért
Együttműködés a nyelvtanulásért
Együttműködési megállapodást írt alá a Veszprémi Szakképzési Centrum és a Veszprémi Tankerület több intézményével az Insedo Kft. és az ELTE Origó Nyelvi Centrum Kft.
Gála, táncház, előadások a német nemzetiségi napok programjában
Gála, táncház, előadások a német nemzetiségi napok programjában
Négynapos programsorozatot rendezett a hétvégén a Veszprémi Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Veszprémi Német Nemzetiségi Klub.
Már csaknem 2600-an regisztráltak a gazdijogsi programra
Már csaknem 2600-an regisztráltak a gazdijogsi programra
Már csaknem 2600-an regisztráltak a felelős állattartást támogató gazdijogsi képzésre - mondta a program hétfői sajtótájékoztatóján Bognár Lajos, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, országos főállatorvos. Ovádi Péter, miniszteri biztos szerint reális cél, hogy Magyarország 5 éven belül Európa élmezőnyébe tartozzon állatvédelem területén.
A PET-palackok hanyagolására és a tiszta víz fogyasztására nevelik az alsósokat
A PET-palackok hanyagolására és a tiszta víz fogyasztására nevelik az alsósokat
Egy környezetvédelmi program keretében kaptak felvilágosítást és kulacsot a veszprémi általános iskolások.
Új népmesei motívumokkal is bővül a város egyik legkedveltebb játszótere
Új népmesei motívumokkal is bővül a város egyik legkedveltebb játszótere
Az önkormányzat, a VKSZ Zrt. és az Európa Kulturális Főváros 2023 program együttműködésével újul meg a város egyik legnépszerűbb játszótere a Veszprémvölgyben. Decemberre nem csak a meglévő játékokat újítják fel, hanem vadonatúj elemek is érkeznek a parkba.