2022. december 3.
//
Ferenc névnap

Fedett gokartpálya nyílt Veszprémben

2021. augusztus 19. 13:52
A Házgyári úton egy raktárépületet alakítottak át gokartpályává, így jött létre a környéken egyedülállóan fedett Balatonkarting. A 360 méter hosszú aszfaltcsíkon 20 kanyart kell bevenni, mellette pedig a legmodernebb időmérő technológiával és biztonsági funkciókkal is fel vannak szerelve a gokartok.

Körülbelül 35 másodperc a pályarekord, ennyi idő alatt lehet leggyorsabban végigmenni a Házgyári úton nyílt új fedett pályás gokartpályán, de az átlagidők valahol 40-45 másodperc között vannak. Legalábbis ez volt a tapasztalatunk, amikor kipróbálhattuk az új létesítményt, amelynek csütörtök délelőtt volt az ünnepélyes megnyitója.

A Balatonkarting egy új vállalkozás Veszprémben, elsősorban azoknak kedvez, akik szeretik az autósportot, a vezetés élményét és a kellő versenyszellem is megvan bennük. Utóbbit a Balatonkartingon inkább az idő ellen lehet megvívni, ugyanis az üzemeltetők is kiemelték, hogy a 360 méteres pályát – mivel a csarnokban építették ki – inkább a technikás, néhol egész szűk kanyarok jellemzik. Így a gokart gokart elleni küzdelmekre kevésbé alkalmas, viszont az ezredmásodpercekkel izgalmas versenyt lehet vívni.

Ugyanis a gokartokba és a pályába is olyan érzékeny időmérő szenzorokat szereltek, amely a Forma-1-es időmérőkhöz hasonlóan a másodperc ezredrészét is méri körönként, ami a kormányon elhelyezett kijelzőn is látszik. Az időmérő rendszer mellett a biztonságra is nagy hangsúlyt fektettek, a pályát egy műanyag védőfal szegélyezi a gumiabroncsok helyett, továbbá beépített fényjelzésekkel is tudnak kommunikálni a versenyzőkkel a pálya üzemeltetői. (Ezt úgy kell elképzelni, hogy például, ha egy gokart megállt, vagy megpördült a pályán, akkor a sárga lámpák gyuladnak ki, egy másik esetben ha egy gyorsabb pilóta érkezik mögénk, akkor a kék jelzés villog figyelmeztetésképp.)

Mivel a pálya fedett, egész évben képes üzemelni, a hidegebb hónapokban fűtőberendezés biztosítja az állandó hőmérsékletet, továbbá egy nagy teljesítményű elszívórendszer a gokartok kipufogógázát is kiszivattyúzza a csarnokból.

A pálya megálmodói úgy alakították ki a komplexumot, hogy alkalmas legyen csapatépítők, céges rendezvények, vagy akár legénybúcsúk megtartására is. Ezekre külön VIP terem szolgál.

Ovádi Péter, országgyűlési képviselő és Kelemen Lajos, a Balatonkarting tulajdonosa átvágják a szalagot a pálya felettOvádi Péter, országgyűlési képviselő és Kelemen Lajos, a Balatonkarting tulajdonosa átvágják a szalagot a pálya felett

Az ünnepélyes átadóra hivatalos volt Ovádi Péter országgyűlési képviselő is, aki a szalagátvágást követően szintén kipróbálta a pályát. Előtte viszont kiemelte, hogy a Balatonkarting nem csak a változatos veszprémi vállakozások táborát erősíti, hanem turisztikai szempontból is új lehetőségeket nyitott meg. Veszprémben amúgy is nagy hagyománya van az autósportnak, hiszen évről évre megrendezik a Veszprém Rally-t és a Mikulás Rally-t, most pedig a gokartozás szerelmesei is hódolhatnak egész évben a szenvedélyüknek, mondta Ovádi Péter.

A megnyitó után lehetőségünk volt kipróbálni a pályát nekünk is. Gokartozásban szerzett nagyobb tapasztalat nélkül egy 0:41-es körídőt sikerült teljesíteni, miközben rövid ideig Max Verstappennek érezhettük magunkat.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Ruszin-Szendi Romulusz: Nem ülnék a székemben, ha nem hinném, hogy a Magyar Honvédség meg tudja védeni az országot
Ruszin-Szendi Romulusz: Nem ülnék a székemben, ha nem hinném, hogy a Magyar Honvédség meg tudja védeni az országot
Ruszin-Szendi Romuluszt első látásra nem sok minden különbözteti meg egy átlagos katonától. Interjúnkkor is ugyanolyan terepszínű gyakorlóruhában jelent meg, ahogy bármelyik másik katona. Közelebbről megnézve a felvarrókat azonban szembetűnik, hogy altábornaggyal, a Magyar Honvédség parancsnokával állunk szemben. Veszprémi látogatásakor egy ikonikus helyen, a MH Légierő Parancsnokságon, vagy ahogy sokan ismerik, a „Sziklában” beszélgettünk toborzásról, Veszprém stratégiai szerepéről a honvédelemben és a szomszédban dúló háborúról is.
Közel nyolcszáz diák látogatott el a Pannon Egyetem nyílt napjára
Közel nyolcszáz diák látogatott el a Pannon Egyetem nyílt napjára
A Pannon Egyetem szerdán rendezte meg hagyományosnak számító nyílt napját a B épület aulájában, ahová a középiskolai diákokat, tanárokat, illetve a szülőket is várták. Több mint hétszázötvenen vettek részt a programokon.
A húsvéti szentmisével nyitja meg kapuit a székesegyház
A húsvéti szentmisével nyitja meg kapuit a székesegyház
Bár a várban található egyházi épületek felújítása csak 2025-ben készül el, az Európa Kulturális Fővárosa évben szinte minden munkálatot szüneteltetnek majd.
Nyugodtabban fordult rá Veszprém az adventi időszakra
Nyugodtabban fordult rá Veszprém az adventi időszakra
Persze minden relatív, az is, hogy november mennyire volt nyugodt, de az tény, hogy az októberi energiaválsággal kapcsolatos korlátozások után novembert már inkább az építkezések, programok és néhány meglepő sporteredmény jellemezte. Havi hírösszefoglalónkban felidézzük ezeket.
Lezárult a nyugdíjas szabadegyetem őszi szemesztere
Lezárult a nyugdíjas szabadegyetem őszi szemesztere
November 16-án több mint 130 nyugdíjas részvételével rendezték meg a szabadegyetem idei utolsó előadását.