Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. november 30. András, Andor
Veszprém
1°C
2023. november 30. András, Andor
Veszprém
1°C

Díszpolgárrá avatták dr. Papp Sándort

2021. augusztus 20. 21:00
Újabb fővel gazdagodott a veszprémi díszpolgárok elit köre: dr. Papp Sándor vegyészmérnököt a nemzeti ünnep alkalmából megrendezett városi ünnepségen tüntették ki.

Nem sok tagot számlál Veszprém díszpolgárainak köre: a rendszerváltás óta összesen tizenöt főt tüntettek ki ezzel a megtiszteltetéssel, legutóbb 2018-ban az akkor nyugdíjba vonuló érseket, dr. Márfi Gyulát. Ehhez a szűk körhöz csatlakozott szombaton dr. Papp Sándor. 

Dr. Papp Sándor a Veszprémi Vegyipari Egyetemen szerzett okleveles vegyészmérnöki diplomát 1959-ben, majd az egyetem Általános és Szervetlen Kémia Tanszékén kezdte meg szakmai munkáját, és mind a mai napig e szervezeti egységben folytatja kimagasló oktatói és kutatói tevékenységét. 1962-ben megszerezte a műszaki doktori címet, majd a kandidátusi fokozatot. 1986-ban elnyerte a Magyar Tudományos Akadémia doktori címet kémia tudományterületen. 1980-1989 között rektorhelyettes volt, 1982 és 1992 között az Általános és Szervetlen Kémia Tanszék tanszékvezetőjeként pedig kiemelkedő szakmai tudásával nagymértékben hozzájárult a tanszék fejlődéséhez.

Kimagasló szakmai teljesítményét számos publikációja is fémjelzi, hazai és nemzetközi folyóiratokban kereken 80 eredeti közleménye és mintegy 20 összefoglaló munkája, illetve tanulmánya jelent meg, ezen túlmenően számos könyv szerzője. Kutatási területei a koordinációs kémia, a szervetlen fotokémia, a környezeti- és biokémia. Az utolsó két területet ő honosította meg a hazai felsőoktatásban. Professor emeritusként jelenleg is aktívan részt vesz az oktatásban és a kutatásban. Oktatóként mindig nagy hangsúlyt fektetett a hallgatók szakmai tudásának növelése mellett általános műveltségük fejlesztésére is, a valódi „universitas” szellemiségét közvetítve hallgatói és munkatársai felé.

A díszpolgári kitüntetés mellett a Pro Urbe díjakat is ezen az ünnepségen adta át Porga Gyula polgármester. Az idei díjazottak Bernáth Ildikó, Hegyeshalmi László és Pál Béla.

Bernáth Ildikó 1994-1998-ig a Veszprém Megyei Önkormányzati Közgyűlés tagja, majd 1998-2010-ig Veszprém országgyűlési képviselője volt. Megbízatása alatt mindvégig a választók érdekeit képviselte és a térség fejlődéséért dolgozott. Igazi lokálpatriótaként számára mindig Veszprém volt az első. 2010-2012-ig a Nemzeti Erőforrás Minisztérium fogyatékosságügyi miniszteri biztosaként a társadalmi befogadás elősegítése, illetve a fogyatékkal élő és megváltozott munkaképességű emberek számára új foglalkoztatáspolitikai koncepció kidolgozása volt a feladata. 1997 óta a Kozmutza Flóra Alapítvány Értelmi Sérült Gyermekekért elnöke. Szociális érzékenységével nagy hangsúlyt fektetett a nők és a fogyatékkal élők helyzetére. Minden tevékenységével elkötelezetten és rendíthetetlenül munkálkodik a rászorulókért. Elhivatottsága, megingathatatlan teherbírása példamutató mindannyiunk számára. 

A szülővárosához mai napig hű Hegyeshalmi László évtizedek óta jelentős szerepet tölt be Veszprém kulturális életében. Tanárként, művészként, bírálóként, művészeti- és intézményvezetőként lehetne Veszprém kulturális nagykövete, ám ő valójában a folytonos kihívásokat kereső, mindig megújulásra vágyó és megújulni képes alkotó ember, aki munkáját Veszprém város kulturális közössége és közönsége iránti tisztelettel és alázattal végzi. 1987 óta vezetése alatt áll a Veszprémi Vizuális Ifjúsági Műhely. Szerepet vállalt a Vass László, illetve László Károly gyűjteményeinek elhelyezésében. 2003-tól a Művészetek Háza Veszprém művészeti vezetője, majd 2006 óta pedig az intézmény igazgatója, mely során sikerült olyan kortárs művészeti és kulturális intézményt kialakítania, amely magabiztosan és elismerten van jelen a hazai és a külföldi művészeti intézményrendszerben. 2014-ben művészeti pályájának elismeréseként a magyar képzőművészeti kategória Veszprém Megyei Príma díját vehette át. 

Pál Béla 1994 és 2014 között volt Veszprém országgyűlési képviselője. Tagja volt a Veszprém Megyei Közgyűlésnek, valamint a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöki tisztségét töltötte be. Országgyűlési képviselősége alatt, valamint a városi tevékenysége során mindig Veszprémért, Veszprém érdekében cselekedett, legyen szó országos vagy helyi politikáról. Képviselőként a helyi érdekeket szem előtt tartva a térség és a város fejlődéséért dolgozott fáradhatatlanul. Aktív közéleti szereplőként, munkájával, politikai intelligenciájával és emberségével kivívta az itt élők tiszteletét és elismerését. Aktív munkássága során számos fejlesztés megvalósulása köthető a nevéhez. Életútja, aktivitása, Veszprémért végzett elkötelezett és áldozatos munkája, valamint a helyi közéletben betöltött szerepe figyelemre méltó.

Az államalapítást ünneplő városi rendezvényen Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter szónokolt. Arról beszélt: az államalapításnak, Szent Istvánnak köszönhetjük, hogy a magyar nemzet ezer év elteltével is bizakodóan tekinthet a jövőbe, legjobb napjaink nem mögöttünk, hanem még előttünk vannak.  Magyarország olyan magabiztos állam, ami képes jó kapcsolatot ápolni szomszédaival, ugyanakkor megvédeni magát és szuverenitását. Mint mondta, mindig voltak olyanok, akik megpróbálták leszorítani az országot a szent istváni útról, velük szemben azonban bátran támaszkodhatunk az elmúlt ezer év tanúságtételére.

vehir.hu
további cikkek
Művészet a szabadban kultúra Művészet a szabadban Nagy Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész „20. századi portrék” című szabadtéri kiállításának, melyet negyven darab különleges portrészobor alkot, immár a színházkert ad otthont. Szerda délután nyitották meg a kőből faragott műalkotásokból álló kiállítást, amit a város egy magángyűjteményből, a Körmendi Galériától vásárolta meg.   tegnap 16:28 A lakosság háromnegyede minden betétdíjas palackot visszavált majd egy kutatás szerint A lakosság háromnegyede minden betétdíjas palackot visszavált majd egy kutatás szerint A magyarok összességében kedvezően fogadják az új palackvisszaváltási rendszer bevezetését, a lakosság háromnegyede igyekezni fog, hogy minden betétdíjas palackot visszaváltson - derül ki a Reacty Digital kutatásából.  tegnap 11:37 Balassa Valéria és Balczár Lajos kapta a Hornig-díjat Balassa Valéria és Balczár Lajos kapta a Hornig-díjat Idén, Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése Balassa Valériának és dr. Balczár Lajosnak ítélte oda a kitüntetést, melyet kedd délután a Deák Ferenc utcai rendezvényközpontban ünnepélyes keretek között vehettek át. tegnap 15:01 Egy közösség, amely tényleg érti, mit jelent jóban-rosszban együtt lenni Egy közösség, amely tényleg érti, mit jelent jóban-rosszban együtt lenni Alakulásuk után rögvest egy mindenkit bezáró világjárvánnyal kellett szembenézniük, ez mégsem rengette meg az elképzeléseiket: a Cholnoky Kerekasztal várt, kitartott, újra aktivizálódott és ma már negyedik születésnapját ünnepelhette. 2023. november 28. 15:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.