2023. február 3.
//
Balázs névnap

Pihenőparkot avattak Királyszentistvánon

Mozgalmas hosszú hétvégéjük van a királyszentistvániaknak: pénteken az államalapításról emlékeztek meg, szombaton pihenőparkot avattak a településen.

Itt dőlt el Magyarország sorsa

Pénteken a közösségi házban rendezték meg a település ünnepi megemlékezését, melyen Ovádi Péter parlamenti képviselő szónokolt. A politikus arról beszélt: augusztus 20-án az államalapítást, Magyarország születését ünnepeljük – ebben a kontextusban "Szent Istvánt nyugodtan hívhatjuk Magyarország édesapjának, aki óvta, védelmezte gyermekét, ha pedig szükség volt rá, erős kézzel nevelte, hogy a gyermek túlélvén az apját egy erős, erkölcsileg stabil felnőtt legyen."

Ovádi rámutatott: Magyarország azóta felnőtt, az elmúlt küzdelmes ezer évet pedig azért élhette túl, mert ismerjük Szent István intelmeit és azt az utat, amit kijelölt nekünk a kereszténységen keresztül. A politikus megjegyezte: a királyszentistvániak büszkék lehetnek arra, hogy a település az államalapító nevét viseli, hiszen a király ezeken a földeken vívta végső küzdelmeit Koppánnyal, és itt dőlt el az, hogy Magyarország évezred távlatában is megmaradt független, erős keresztény államnak Európában.

Új parkban pihenhetnek a királyszentisvániak

A hosszú hétvége azonban a nemzeti ünnepet követően is tartogatott ünnepelnivalót a településen. Szombat délelőtt avatták fel a község új, a Leader program keretében megvalósult kultúr- és pihenőparkját. 

A programban három civil szervezettel - a Balatonfűzfő-Litér Turisztikai Egyesület, a Litéri Zöldág Kulturális Egyesület és a Királyszentistváni Polgárőr Egyesület - együttműködve nyújtott be pályázatot az önkormányzat, amivel 4,4 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyertek el. Ehhez még 2,9 millió forintos önerőt kellett mellétennije a községnek ahhoz, hogy a füvesítés, dísznövények telepítése, pihenőpadok és játékasztalok elhelyezése, a napelemes világítás kialakítása megvalósulhasson - mutatta be a projektet Kőszegi Ilona polgármester.

Ovádi Péter a parkavató ünnepségen megjegyezte: az elmúlt másfél év nehézségei után különösen jó érzés, hogy a közösségek újra együtt lehetnek, megünnepelhetik településük fejlődését. E fejlődésben Királyszentistván élen jár, a képviselő szerint jól sáfárkodik a kormány által biztosított lehetőségekkel. Ezt mutatja az is, hogy a falu már hat sikeres pályázatot tudhat maga mögött a Magyar Falu Programban. 

 

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

Megújul a veszprémi vasútállomás
Megújul a veszprémi vasútállomás
Az Európa Kulturális Fővárosa programhoz csatlakozva többek között új külső homlokzatot kap az utasforgalmi épület és megszépül a váróterem belseje is, akadálymentes mosdókat és fedett utasbeállókat alakítanak ki, valamint új utcabútorokat is kihelyeznek az állomásépület környezetében és a középső utasperonokon.
Navracsics Tibor: a kultúra segítheti a gazdasági növekedést
Navracsics Tibor: a kultúra segítheti a gazdasági növekedést
A kultúra segítheti a gazdasági növekedést, a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2023 programsorozatot arra szeretnék használni, hogy a kultúrára alapozva az egész régióban gazdasági növekedést indítsanak el - mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter szerdán Budapesten, a 30. Turizmus Évadnyitó Gála 2023. rendezvényen tartott köszöntőjében.
Mától már csak az új éves autópálya-matricák érvényesek
Mától már csak az új éves autópálya-matricák érvényesek
Lejárt a tavalyi éves országos és megyei autópálya-matricák érvényessége kedden éjfélkor, szerdától már csak a 2023-as éves matricák érvényesek.
Alelnököt választott az Ifjúsági Kerekasztal
Alelnököt választott az Ifjúsági Kerekasztal
Kovács Örs korábban a VEDIÖK elnökeként, jelenleg pedig Veszprém ifjúsági tanácsadójaként eddig is azon dolgozott, hogy a fiatalok minél inkább szót kapjanak az őket érintő döntésekben, a továbbiakban pedig az Ifjúsági Kerekasztal alelnökeként is ezen munkálkodhat.
Az óvodásokat szólította meg a Szilágyi iskola
Az óvodásokat szólította meg a Szilágyi iskola
Környezetvédelmi versenyt szervezett óvodásoknak a Szilágyi Keresztény Iskola.