Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Tizenhat ország tehetségei mutatkoztak be a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar koncertjén

2021. augusztus 20. 11:07 // Forrás: MTI
Tizenhat ország tehetségei mutatkoztak be szerdán a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar koncertjén a budapesti Szépművészeti Múzeum előtt.

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának magyar elnökségéhez kapcsolódó kulturális programsorozat nyitóestjén Edvard Grieg műve Bolyky Zoltán vezényletével, Kodály Zoltán és Ludwig van Beethoven alkotása Vásáry Tamás dirigálásával hangzott el.

Fotós: Hartyányi NorbertFotós: Hartyányi Norbert

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a hangversenyt megelőző köszöntőjében elmondta: a világ különböző részeiről Magyarországra érkező fiatal tehetséges muzsikusok megismerhették Kodály, Bartók és Liszt megfoghatatlan kulturális örökségét, s ezen az esten Vásáry Tamás vezényletével mutatnak be egyedi és különleges produkciót, amelyet táncosok és cirkuszművészek performansza egészít ki.

A résztvevő fiataloktól azt kérte, vigyék hírét annak, hogy Magyarország gyönyörű, gazdag kultúrájú, más kultúrákat tiszteletben tartó, független ország. Kiemelte, hogy Magyarország az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának elnöki tisztségét betöltve mindent megtesz az európai kulturális hagyományok és örökség megőrzéséért, ehhez azonban az szükséges, hogy saját nemzeti gyökereinket is megóvjuk - tette hozzá.

Fotós: Hartyányi NorbertFotós: Hartyányi Norbert

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara 20. alkalommal hívta életre ezt a Magyarországon egyedülálló eseményt. Az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának célja, hogy segítse a fiatalok zenei képességeinek fejlesztését, tudásuk mélyítését. A szakmai fejlődést 16 hangszeres és énekes kurzuson 6 országból összesen 33 professzor segítette. A programra 16 nemzet képviseletében mintegy 170 résztvevő érkezett, többek között Görögországból, Horvátországból, Kínából, Japánból, Németországból, Mongóliából és Szlovákiából.

Az akadémián készült hangversenyeire a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar, amelyet Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész-karmester vezényel. A próbaidőszakot Bolyky Zoltán és Daru Andrea betanító karmesterek segítették, a zenekar koncertmestere Bogáti Bokor Orsolya. A hangverseny az Európa Tanács programsorozatának része, amelynek közvetítését Európa 47 országa veszi át. Május 21. és november 17. között Magyarország tölti be a strasbourgi Európa Tanács Miniszteri Bizottságának elnöki szerepét.

vehir.hu
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. 2024. április 18. 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. 2024. április 18. 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.