2021. október 25.
//
Bianka névnap

Böjte Csaba a család fontosságáról beszélt

2021. augusztus 27. 11:53
Böjte Csaba ferences rendi szerzetes csütörtök este látogatott a királynék városába, az Agórában tartott esemény a Felelős Szülők Iskolájának tizenegyedik születésnapja apropóján valósult meg, melynek központi témája az apaság volt.

A kétkedők, vagy akik nem ismerik jól Böjte Csaba hitvallását, talán joggal tehetik fel a kérdést, miért éppen Csaba testvér tart előadást az apaságról, amikor nincsen vérszerinti gyermeke. A közel ötven perces előadását azzal kezdte, József sem vérszerinti apja volt Jézusnak, de Isten akaratából apa lett. Így van ezzel a szerzetes is, aki többszáz gyermeket vett az oltalmába és nevelt fel.

A sajátos humorral bíró pap saját történetein keresztül próbált rávilágítani elsőként a szeretet kimutatásának jelentőségére. Egy gyermeki ölelés tíz plusz évet ad az embernek, meg kell tenni minden lépést, hogy jól tudjunk szeretni, nem szabad belekényelmesedni semmibe, a szeretetet ugyanis nem csak érezni, de éreztetni is kell, átadni, hogy boldog gyermekeket neveljünk.

Az apai feladatokról és arról, hogyan merjenek a férfiak – ilyen értelemben – az asztalfőre ülni, gyakorlatilag ismét a szeretet felől közelített. Bátornak kell lenni, és az első lépés – a pap szerint -, hogy vállalni kell a gyermeket, ami Isten ajándéka, igazi orvosság.

Az apa-gyermek kettősén túl más viszonyokról is szó esett, így a házastársakról is, valamint az otthon fontosságáról. Egy kedves történeten keresztül az otthon mibenlétére is kitért: egy férj várja otthon a feleségét, majd amikor megérkezik, a férj így szól hozzá: most, hogy hazajöttél olyan melegség lett a házban. Eddig kongott az ürességtől, rideg volt és csendes…

Az előadás végén Tibenszky Moni Lisa újságíró, a Felelős Szülők Iskolája alapító-ügyvezetője tette fel kérdéseit a szerzetesnek, majd a fentebb írt szeretetről és melegségről beszélt, amikor megköszönte Böjte Csaba látogatását, és hogy Veszprémben hagyott nekünk egy csomag útravalót…

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

Helyi fiatalok szervezkednek a városrészek megszépítéséért
Helyi fiatalok szervezkednek a városrészek megszépítéséért
Sok kicsi sokra megy alapon szervezték meg az egy éve alapított ProBono Veszprémért Egyesület munkáját helyi civilek, akik önkéntes munkájukkal segítik a különböző városrészek fejlődését, szépítését. Az elmúlt héten a Stadion utcában festették le az útszéli korlátokat a tagok, a jövőben pedig újabb akciókat tervez a veszprémi fiatalokból álló csapat.
A néplélek vezette a magyarokat ‘56-ban
A néplélek vezette a magyarokat ‘56-ban
A Megyeház téren rendezték meg az önkormányzat központi ünnepségét október 23-án, melynek szónoka Ovádi Péter parlamenti képviselő volt.
Orbán: arra a napra emlékezünk, amikor mi, magyarok megmutattuk, kik is vagyunk valójában
Orbán: arra a napra emlékezünk, amikor mi, magyarok megmutattuk, kik is vagyunk valójában
Arra a csodálatos napra emlékezünk, amikor mi, magyarok megmutattuk, kik is vagyunk valójában - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Budapesten, az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából tartott ünnepi beszédében.
Gyulafirátóton lelőtt katona emléke előtt hajtottak fejet
Gyulafirátóton lelőtt katona emléke előtt hajtottak fejet
Az ismeretlen katona sírjánál emlékeztek 1956 áldozataira Gyulafirátóton.
Felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt
Felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt
Katonai tiszteletadással, Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján szombat délelőtt Budapesten, az Országház előtti Kossuth Lajos téren.