Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Programsorozatok elindításával hozza közelebb a kortárs alkotókat a Művészetek Háza

2021. augusztus 30. 21:19
Az október elejéig zajló programokat az EKF-projekt támogatja.

-A Művészetek Házának is van elképzelése arról, hogy miként lehet az előkészítő években és 2023-ban is hozzátenni valamit az EKF-program sikerességéhez. Mivel az intézmény alapvető indíttatása, hogy innovatívan mutassa be a kortárs művészeteket, már idén programokkal kapcsolódik a projekthez - közölte Kilián László, a Művészetek Háza igazgatója hétfő délelőtt a Vass László Gyűjteményben tartott sajtótájékoztatón.

Mint mondta, az EKF pályázati kiírásának megfelelően olyan program-sorozatokat indítanak el 2021. szeptembere és októbere között, melyek 2023-ban teljesednek ki. Ezek közt lesz művészettörténeti előadás, kiállítás, kötetbemutató, múzeumpedagógia és irodalom is. Az intézmény a „Beyond the art” pályázatra 5 millió forint támogatást nyert az EKF-programtól.

Kilián László a Művészetek Házában tartott sajtótájékoztatón 2021. augusztus 30-án.Kilián László a Művészetek Házában tartott sajtótájékoztatón 2021. augusztus 30-án.

Kilián László elmondta, az őszi programsorozatok folyamán elsőként (szeptember 17.) Rényi András művészettörténész a kortárs képzőművészekről tart előadás, majd a műgyűjtők mesélnek arról, mi
motiválja őket gyűjteményük létrehozásánál; miért érdemes műveket vásárolni; milyen örömei és milyen nehézségei vannak, ha az ember egy több ezer darabos gyűjteménnyel rendelkezik. A minden korosztályt megmozgató, téglakészítés rejtelmeiről szóló múzeumpedagógiai foglalkozásokat szeptember 19-én és október 10-én tartják a Teguláriumban.

A Művészetek Háza az évtizedek óta Veszprémben alkotó kortárs-klasszikus festő, Kádár Tibor kiállítását szeptember 22-én nyitja meg, mely egy életművéről szóló kötetbemutató is lesz egyben. A csomag ötödik eleme nem program, hanem műtárgyvásárlás: az intézmény az EKF támogatásával jutott hozzá Szilágyi "Lackó" László 41 alkotását tartalmazó műgyűjteményhez. Ezt szándékuk szerint a Művészetek Háza kezelésében lévő és felújítás előtt álló Szilágyi László műteremlakásban mutatják be a felújítás után.

Ami a további programokat illeti, az Irodalom utcája, az utca irodalma című eseményeken veszprémi és Veszprémhez kötődő kortárs irodalmárok, irodalomtörténészek (Fenyvesi Ottó, Géczy János, Éltető Erzsébet, Kilián László) közreműködésével mutatják be a várost, valamint a testvérvárosok literátorait is megismertetik a közönséggel- mondta az igazgató.

A Művészetek Háza a helyi kötődésű költőket is fel kívánja karolni a projektek során: sorozatszerűen tervezik megjelentetni négy, helyi kötődésű költő első verseskötetét részben a Vár Ucca Műhely Könyvek sorozatban. Az első kiadás Éltető Erzsébet Szív/Rag/Tapasz című verseskötete lesz, ezt követően Somogyi Csaba, Korinek Janka és Varga Richárd műveit tervezik kiadni.

Ge. Á.
Simon Dani
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. ma 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.