Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 3. Ferenc
Veszprém
-6°C
2023. december 3. Ferenc
Veszprém
-6°C

Új nagymacska bemutató komplexum és háziállat kifutó épül a Veszprémi Állatkertben

2021. szeptember 7. 13:44
Új otthont kapnak a tigrisek, hiúzok és hópárducok. Összesen 3 hektáron újul meg a megyeszékhely vadasparkja.

A kormányzati Modern Városok Program támogatásának köszönhetően 5 milliárd forintból, összesen 3 hektáron fejlesztik ismét a Veszprémi Állatkertet. A támogatásból a Fejes Völgyben egy modern, a következő évtizedek kihívásainak is megfelelő, Európában szinte egyedülálló nagymacska bemutató komplexumot, illetve egy háziállatbemutatót építenek. Az erről szóló támogatási okiratot kedd délelőtt írták alá Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára jelenlétében.

-A nagymacska bemutató szinte zöldberuházásként valósul meg, és olyan természetközeli építészeti megoldásokat alkalmaznak majd, amelynek során

a látogatók más-más szintekről, a talajszinttől a lombkoronaszintig, különböző perspektívákból tekinthetik meg a tigriseket, hópárducokat és hiúzokat.

A kifutókban tavakat és csobogókat is létrehoznak, ezen kívül külön látogatói platform kerül kialakításra, ahonnan a szibériai tigrisek „kerítés nélkül”, biztonsági üvegen keresztül, akár testközelből is megcsodálhatók lesznek.

A háziállatbemutató kialakításával a hagyományos állattartás és a vidéki élet szépségeit kívánják közelebb hozni a városi gyermekekhez. Ennek keretében egy istállót, egy kocsiszínt és egy beállót is építenek, ahol a hagyományos háziállatokat, mangalicát, szürkemarhát, különböző baromfiféléket, kecskéket és birkákat mutatnak be– közölte Török László állatkertigazgató.

A készülő nagymacskabemutató komplexum látványterve.A készülő nagymacskabemutató komplexum látványterve.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a szerződés-aláírást megelőzően azt hangsúlyozta, hogy az állatkertek kulturális és közösségi színterekként működnek, melyekben oktatási, nevelési és tudományos munka is zajlik, a magyar kormány ezért kiemelt figyelmet fordít az állatkertekre. Úgy látja, a Veszprémi Állatkert támogatása egy olyan folyamat kezdete, ahol a hazai állatkertek, mint kulturális színterek újulhatnak meg.

-Az állatkert egy nemrég lezárult, 2,5 milliárd forintos projekt után ismét mérföldkőhöz érkezett. Évről-évre látjuk, hogyan fejlődik a vadaspark, mely mára már olyan attrakciókat tud nyújtani, ami országosan is egyedülálló, és több napos programot nyújt a családoknak. A megépítendő nagymacska bemutató komplexumhoz hasonló még nincs Európában– mondta Ovádi Péter parlamenti képviselő.

Porga Gyula, Török László, Fekete Péter és Ovádi Péter az állatkert fejlesztéséről szóló támogatói okirat aláírása után.Porga Gyula, Török László, Fekete Péter és Ovádi Péter az állatkert fejlesztéséről szóló támogatói okirat aláírása után.

Porga Gyula polgármester hangsúlyozta, az elmúlt 10 évben sikerült megháromszorozni a vadaspark területét és növelni az attrakciók számát. – Az állatkert a városi brand fontos eleme, és a térség turisztikai attrakciója. Tudatos építkezési stratégiával Európa egyik legattraktívabb állatkertjének megalkotása a cél-mondta, majd rátért arra, hogy az elmúlt évek beruházásai megtérülnek, ami az eladott belépőjegyek számán is látszik, ebből gazdaságilag is profitál a város.

Az állatkert mostani fejlesztése a tervek szerint késő ősszel kezdődik, és 2023 közepén ér véget. Az építkezés területén most élő állatok egy részét ideiglenesen külföldi állatkertekben, illetve más kifutókban helyezik el. A beruházás a 40-50 éves közművek teljes rekonstrukcióját is magában foglalja.

Ge. Á.
Kovács Bálint
további cikkek
Új példaképeket is szereztek a gyerekek az Állatvédelmi Témahéten Új példaképeket is szereztek a gyerekek az Állatvédelmi Témahéten Csaknem kéthetes állatvédelmi rendezvénysorozatot tartott idén is a Veszprémi Dózsa György Általános Iskola, mely csütörtökön díjátadóval zárult, ahol az intézmény hivatalosan is a zoo vörös pandájának örökbefogadójává vált. 2023. október 12. 15:06 Bambuszrajongó állatok születtek Veszprémben Veszprémi Állatkert Bambuszrajongó állatok születtek Veszprémben Két vörös macskamedve szerelméből jöttek a világra a Veszprémi Állatkert legújabb lakói. 2023. október 2. 14:24 A Veszprémi Állatkert is segített a bajba jutott elefánt bikán A Veszprémi Állatkert is segített a bajba jutott elefánt bikán Magyarország vezető állatkertjei – köztük az élvonalban a Veszprémi Állatkerttel – látványos fejlődésen mentek keresztül az elmúlt évtizedben: a szűk kifutók helyett tágas állattartó és bemutató helyek épültek, valódi természetes közeget nyújtva az állatoknak. Azonban nem csak infrastrukturálisan volt szemmel látható a fejlődés, de a hazai állatkertészeti szakma is jelentős változásokon ment keresztül. Jól képzett, nemzetközi tapasztalattal rendelkező munkatársak, állatkerti szakállatorvosok gondoskodnak állatkerti lakóink mindennapjairól, ezzel felzárkóztatva a szakmát az európai élmezőnyhöz. 2023. augusztus 2. 10:42 Földön, vízen, levegőben is járt az elefánt, mielőtt Veszprémbe érkezett Földön, vízen, levegőben is járt az elefánt, mielőtt Veszprémbe érkezett Pár hét múlva már személyesen is lehet találkozni Bully-val, a Veszprémi Állatkert legújabb lakójával. A hatéves ázsiai elefánt Koppenhágából érkezett Magyarországra, nem mindennapi utazás keretében. 2023. július 17. 14:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.