2021. december 8.
//
Mária névnap

Nyugati nyaralás címmel készül családi vígjáték a Balatonnál

Nyugati nyaralás címmel forgatnak játékfilmet a Balaton térségében, méghozzá a Lévai Balázs-Tiszeker Dániel rendezőpáros. A történet 1984-ben játszódik: egy négytagú család nyugati nyaralást tervez, de „bizonyos okokból” az egyik gyermek nem kap útlevelet, így jobb híján a Balatonra kényszerülnek... A családi vígjátékot a tervek szerint a 2022-es Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatják be. A film producer-rendezőjét, Lévai Balázst egy füredi forgatási napon értük el, és kérdeztük a készülő produkcióról…

Ismerhetünk többek között producerként, műsorvezetőként, íróként, dokumentumfilmesként, most pontosan milyen minőségben dolgozol a filmen?

A Nyugati nyaralásnak producere és társrendezője vagyok. Nem teljesen szokatlan, de nem is jellemző, hogy két rendezője van egy filmnek. Tiszeker Dániellel ez már a harmadik közös munkánk, az első kettőben (Sohavégetnemérős, Nagykarácsony) producerként, illetve kreatív producerként dolgoztam. A legújabb film jelentős mértékben az én ötletem, így picit bővült a hatásköröm, de alapvetően ketten rendezzük, minden döntés közös.

Ezek szerint fiktív történethez még nem instruáltál. Hogy megy?

Így van, ez most teljesen más, hiszen nem úgy működik, mint egy zenés dokumentumfilmnél, ahol csak nagy nehezen tudom rávenni a zenészt, hogy úgy csinálja a feladatot, ahogy kérem; itt a színészek jórészt azt teszik, amit mondok, mondunk. Teljesen más a feladat, egy fikciós történettel, igazi színészekkel, játékfilmes forgatókönyvvel. Ezért is nagy szerencse, hogy mellettem van egy sokkal tapasztaltabb rendező. Nagy kihívás, de borzasztóan élvezem.

Ki írta a történetet, és mit lehet tudni róla?

Tasnádi István - aki szerintem az ország legjobb forgatókönyvírója – felel a történetért. Olyan alkotásokat jegyez, mint a nagysikerű Aranyélet sorozat, vagy a Terápia. Tasnádi mellett dramaturgként is részt vettem a folyamatban, főként a zene felől közelítve ötleteltem. A történet 1984-ben játszódik, egy négytagú család nyugati nyaralást tervez, de a legkisebb fiú nem kapja meg az útlevelet.

Abban a korban bevett szokás volt, hogy ilyen módon nem engedték ki az egész családot nyaralni, nehogy kint maradjanak.

De a talpraesett autószerelő apuka próbálja menteni a helyzetet, kölcsönvesz egy nyugat-német rendszámú autót, és a családdal végül a Balaton felé veszi az irányt. Elhatározzák, hogy ugyanúgy fognak nyaralni, mint a nyugati turisták, és mindenféle luxust beterveznek, amit egy nyugati nyaraló is tervezne. Ám kiderül, hogy a kölcsönvett autó egy nyugat-német-magyar kémé. Ebből persze mindenféle bonyodalom adódik…

Péterfy BoriPéterfy Bori

Azt mondod, a zene felől közelítve ötleteltél. Ezek szerint nagy szerepe lesz a hozzád egyébként is közel álló zenének?

Igen, rengeteg zene lesz a filmben, főként retro, sok csavarral. Igyekszünk minél izgalmasabb zenei szövetet összerakni Balázs Ádám filmzeneszerzővel közösen, így felbukkan Dolly, Soltész Rezső, sőt, egy ma létező zenekarból csináltunk egy nyolcvanas években nem létező zenakart, lesz Európa Kiadó, és épp most vesszük fel – az egykori híres, füredi Marina bár eredeti helyszínén – , ahogy Péterfy Bori elénekli Nena 99 Luftballons című dalát. Utóbbi is egészen más lesz, mint az eredeti, a miénk egy lassú, depresszív variáció.

A Nyugati nyaralás mennyire marad hű az 1984-es történelmi/politikai viszonyokhoz?

Nem ragaszkodunk mindenáron a történelmi hűséghez, miközben a történet nagyon is valóságos. Annyit csalunk, amennyit egy film csal. Kiélezünk, kiszínezünk helyzeteket, például beleírtunk néhány olyan figurát, amelyek nem léteztek, de akár létezhettek volna.

Ilyen Suhajda elvtárs – Szervét Tibor alakításában -, aki a veszprémi pártfőtitkár és kémelhárítás vezetője egyben, nem mellesleg egy playboy-szerű figura. Azt látom, hogy elég sok film készül a nyolcvanas évekről, ezeknek a többsége krimi vagy lélektani dráma. Mi most a vígjáték irányába megyünk, miközben a történet mélyén ott lappang a kommunizmus, a szocializmus, méghozzá minden sötétségével, fenyegető rémével együtt.

Ez egy adott történelmi háttér, amiből most inkább a komikumot szeretnénk felszínre hozni. A második világháborúról is készült már vígjáték… A Nyugati nyaralás tehát nem szűkölködik vígjátéki túlzásokban, fordulatokban, de ettől függetlenül nagyon is valóságos.

Milyen korosztályt fog behúzni a film?

Azt gondolom, hogy a Balaton,a balatoni nyaralás a legtöbb ember életében meghatározó élmény volt és lehet, így mindenkit érdekelhet a korszak és a téma is. Tizenkettő pluszosként tehát mindenki élvezheti a produkciót. Nem pusztán megidézni szeretnénk a ’80-as éveket, hanem enyhe szürreális csavarokkal fűszerezni is. Ehhez pedig nagyon sok pluszt ad, hogy remek színészekkel dolgozunk, így Pokornyi Liával, Mészáros Mátéval, Szőke Abigéllel, Tóth Mátyással, Szervét Tiborral és még nagyon sok mindenkivel…

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

A bakelit és a bor szerelemgyermekeként nyílt meg Veszprém legújabb vendéglátóhelye
A bakelit és a bor szerelemgyermekeként nyílt meg Veszprém legújabb vendéglátóhelye
Bakelit és bor. Az ezek iránti szenvedély hívta életre Veszprém legújabb vendéglátóhelyét a belváros szívében, ami kívülről borbárnak tűnhet, belülről sokkal inkább életérzést sugároz. A Wine & Vinyl a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros Program utcakép fejlesztési programja által támogatott ötödik vállalkozás, viszont ebben az esetben országosan is egyedülálló projektről beszélhetünk.
Kialakult a VeszprémSztár döntős mezőnye a táncosok között is
Kialakult a VeszprémSztár döntős mezőnye a táncosok között is
Szombaton a Március 15. utcai sportcsarnokban rendezték a VeszprémSztár tehetségkutató táncos előválogatóját. A közel 200 indulóból végül 12 egyéni és páros versenyző jutott a december 11-ei döntőbe.
Hostel, kávézó és múzeumi fogadótér lesz az egykori kereskedőházból 2023-ra
Hostel, kávézó és múzeumi fogadótér lesz az egykori kereskedőházból 2023-ra
Újabb ikonikus épület alakul át és kap új funkciót Veszprém belvárosában a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében. A Jókai 8. szám alatt álló egykori Ruttner-ház egyszerre lesz hostel, kávézó és a várbörtön-múzeum fogadóközpontja.
A stábbal együtt érkezett a Nagykarácsony Veszprémbe
A stábbal együtt érkezett a Nagykarácsony Veszprémbe
Vasárnap este közönségtalálkozós vetítést tartottak a Balaton Moziban, Tiszeker Dániel legújabb nagyjátékfilmjét láthatták a nézők, a stábtagokkal közösen.
Művészek életútját mutatja be a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házában nyílt kiállítás
Művészek életútját mutatja be a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házában nyílt kiállítás
Több mint száz művész életútját mutatja be a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házában nyílt digitális tárlat. A Zsidók és művészetek, Chagalltól Spielbergig című kiállítást vasárnap este nyitották meg.