2021. október 19.
//
Nándor névnap

Tovább erősíti informatikai képzését a Pannon Egyetem

Három informatikai laborral gazdagodott a Pannon Egyetem az Európai Unió támogatásával. Az eszközök mellé képzési programot is kapott az intézmény.

A kedd délelőtti ünnepélyes átadón Hegedűs Barbara alpolgármester megjegyezte: a digitalizáció a hétköznapi életünk részévé vált, a kérdés egyre inkább az, miként tudunk átállni az új technológiákra a gazdaságban és a mindennapi életünkben is. Ezért is fontos, hogy az egyetemről kikerülő diákok korszerű tudással rendelkezzenek. Az alpolgármester örömét fejezte ki, hogy az egyetem a kormányzati támogatásokkal és az uniós pályázatokkal is élni tud. 

dr. Solymár Károly Balázs (fotó: Pannon Egyetem)dr. Solymár Károly Balázs (fotó: Pannon Egyetem)

A jövőt az informatikusok írják, óriási a kereslet rájuk, a következő két évben 44 ezer informatikus tudna elhelyezkedni, ha lennének ennyien – vázolta a munkaerőpiaci állapotokat dr. Solymár Károly Balázs digitalizációért felelős helyettes államtitkár. Mint mondta, a program keretében olyan nemzetközileg is elfogadott képzésekhez juthatnak hozzá ingyenesen a hallgatók, amikért egyébként komoly pénzeket kellene fizetniük.  A laborokban olyan környezetet szimulálnak, ami egy nagyvállalati vagy akár kormányzati informatikai rendszer működésébe enged bepillantást. Azonban nemcsak eszközöket adnak át, hanem a csomag részeként biztosítják a tanárok továbbképzését és a hallgatók számára az ingyenes vizsgatételi lehetőséget is. 

Vonderviszt Ferenc, Hegedűs Barbara, dr. Solymár Károly Balázs (Fotó: Pannon Egyetem)Vonderviszt Ferenc, Hegedűs Barbara, dr. Solymár Károly Balázs (Fotó: Pannon Egyetem)

Vonderviszt Ferenc általános rektorhelyettes emlékeztetett: a  Pannon Egyetem néhány éve úgy döntött, hogy meghatározó szerepet kíván játszani a zöld átállásban és a digitális transzformációban. Ezeket a törekvéseket az Információs és Technológiai Minisztérium is kiemelten támogatta. 

“Büszkék vagyunk a mérnök informatikus képzésünkre, azt gondoljuk, hogy a legjobbak közé tartozik a országban, az itt végzett hallgatók a legjobb kezdő fizetéssel rendelkező munkavállalók közé tartoznak.” 

Hozzátette: a Pannon Egyetem egyre inkább kutató-fejlesztő egyetemmé válik, próbálnak meghatározó szerepet játszani a régió fejlődésében, segíteni a versenyképesség fokozását, szoros kapcsolatot alakítanak ki a régióban lévő cégekkel a Közép-Nyugat-Dunántúlon. Portfóliójukat úgy alakítják, hogy az minél inkább megfeleljen a piaci igényeknek, és minél több projektet a cégekkel közösen valósítsanak meg. 

Fotó: Pannon EgyetemFotó: Pannon Egyetem

A rektorhelyettes a jelenlegi programmal kapcsolatban elmondta: annak keretében az oktatók képzése is megvalósul, birtokába jutnak azoknak az ismereteknek, amik ma élenjáró vállalatok oktatási anyagaihoz, eszközeihez igazodnak. A program hozzájárul ahhoz is, hogy a hallgatók gyakorlatorientált tudással hagyják el az egyetemet, amit azonnal hasznosíthatnak a cégeknél, amint kilépnek az intézmény falai közül.

vehir.hu

További cikkek

Nyílt Napot tartottak a Pannon Egyetemen
Nyílt Napot tartottak a Pannon Egyetemen
Nagy sikerrel, sok érdeklődővel zajlott az Egyetem B épületének aulájában a nyílt nap szerda délelőtt.
Város a városban, ilyen „egyetemvárossá” fejlődhet a Pannon Egyetem
Város a városban, ilyen „egyetemvárossá” fejlődhet a Pannon Egyetem
Az „egyetemváros” jelzővel nem egy közigazgatásilag különálló települést szoktak illetni, mégis jellemző ezekre a területekre, hogy önálló városként működnek a városban, ahol nem csak a szolgáltatások garmadáját lehet elérni, hanem megfelel a városokkal szemben támasztott egyik legfontosabb kritériumnak is: nyitott bárki előtt. A világ egyetemei közül számos példát tudunk felhozni ilyen megoldásokra, ráadásul a Pannon Egyetem is jó úton halad, hogy egyetemvárossá nője ki magát.
Fiatalokat kérdeztek a klímasemlegességről
Fiatalokat kérdeztek a klímasemlegességről
A Pannon Egyetemen egyeztetett veszprémi fiatalokkal Steiner Attila, a körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár kedd délután.
A Pannon Egyetem ad otthont a thyssenkrupp mérnöki központjának Veszprémben
A Pannon Egyetem ad otthont a thyssenkrupp mérnöki központjának Veszprémben
A Pannon Egyetemen alakítja ki veszprémi fejlesztőközpontját a német thyssenkrupp. A vállalat, amelynek magyarországi szoftver- és hardverfejlesztését saját szakterületén a világ legjobbjai között tartják számon, most hosszú távú bérleti szerződést írt alá. Ennek értelmében a nagyvállalat veszprémi szoftver- és hardverfejlesztő központját a Pannon Egyetem campusán fogja működtetni.
Együtt nyitott közösségi teret a Pannon Egyetem és az EKF program
Együtt nyitott közösségi teret a Pannon Egyetem és az EKF program
Az egyetem E-épületében kialakított Pannon Köztér a veszprémi fiatalok és a hallgatók közti kapcsolatokat erősítené.