2021. október 16.
//
Gál névnap

Együttműködési megállapodást kötött a Veszprém Megyei Mérnöki Kamara és a Pannon Egyetem

2021. szeptember 16. 9:25
A megállapodással újabb távlatok nyílnak a két intézmény hosszútávú oktatási, kutatási és fejlesztési együttműködései terén, illetve a már meglévő szakmai kapcsolatok is tovább erősödnek.

A partnerséggel a Panon Egyetem duális képzéseit is sikerül tovább erősíteni, kiemelt figyelmet fordítva az utánpótlás képzésére. A megállapodás keretében a Veszprém Megyei Mérnöki Kamara nyári szakmai gyakorlatokkal, pályaorientációs programokkal segíti a felsőoktatási intézmény munkáját. A Kamara célja továbbá, hogy támogassa az egyetemi K+F+I potenciál kiaknázását és pályázati részvételét, illetve az intézmény kutatási eredményeinek gazdasági hasznosulását is előmozdítsa.

„Az együttműködési megállapodás aláírásával a Pannon Egyetem tovább kívánja erősíteni szerepét a régió gazdaságának motorját jelentő mérnöki tudás újratermelésében és a 21. század kihívásaihoz igazodó kiterjesztésében a Veszprém Megyei Mérnöki Kamarával, amelyet ebben meghatározó szövetségesének tekint. Reményeink szerint a képzés, továbbképzés, kutatás-fejlesztés és innovációs tevékenység területét érintően tervezett közös erőfeszítéseink a tudás hasznosulásának új dimenzióit mindkét irányban megnyitják. Partneri kapcsolatunk legnagyobb nyertesei a régió gazdasági szereplői és az itt élők lesznek” – mondta el Dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora.

Fotó: Pannon EgyetemFotó: Pannon Egyetem

„Régre visszanyúló értékes szakmai kapcsolat van a Veszprém Megyei Mérnöki Kamara és a Pannon Egyetem között. A felsőoktatási intézményben és jogelődjein a mérnökképzés nagy hagyományokra tekint vissza, az egyetlen olyan szakterület, ami a képzési portfolióban az intézmény alapítása óta jelen van. Bár a mérnökség „állandó”, a mérnökökre és ebből kifolyólag a mérnökképzésekre vonatkozó piaci elvárások folyamatosan változnak, bővülnek. Annak érdekében, hogy a Veszprémben végzett mérnökök továbbra is a legmagasabb szakmai színvonalat képviseljék a munkaerőpiacon, szükség van a folyamatos visszajelzésekre, konzultációkra, csakúgy a vállalatokkal, mint a szakmai minőségbiztosításban érdekelt szervezetekkel. Ebben a munkában a Kamara és az Egyetem természetes szövetségesek” – emelte ki Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja.

„A kamara 1996-os megalakulása óta kiemelt partnerként kezeli a régiós mérnökképzés központjának számító Pannon Egyetemet, és a kölcsönösséget az is jelzi, hogy az intézmény képviselői a megalakulás óta részt vesznek szervezetünk vezető testületeinek munkájában. Kezdetben az utánpótlás toborzására fektettük a hangsúlyt, és a diplomaátadáson osztogatott prospektusokban ismertettük a kamarával kapcsolatos információkat. Később lehetőséget kaptunk arra, hogy a végzős villamosmérnök hallgatóknak általános mérnöki és mérnöketikai előadásokat tartsunk. Ez évben tovább szélesítettük kapcsolatainkat a nem mérnöki karokkal, ugyanis az oktatási intézmények tervezésére kiírt közbeszerzési eljárásokban gyakran megjelenik az igény a részletes pedagógiai program kidolgozására, amelyhez az egyetem nyújtott szakmai segítséget. Legutóbb egy pilot projekt során működtünk sikeresen együtt a Pannon Egyetem Tudás- és Technológiatranszfer Központján belül létrehozott Oktatástechnológiai Szakértői Csoporttal.

Kapcsolataink a változó kor igényei szerint fejlődnek, és ez az együttműködési megállapodás ennek kereteit rögzíti” – tette hozzá Zalavári István, a Veszprém Megyei Mérnöki Kamara elnöke.

vehir.hu