Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C

Megjelent Csaba Lilla költőnő legújabb kötete

2021. szeptember 20. 15:02
A könyvhéten mutatták be Csaba Lilla legújabb kötetét, a Holt terek tükrei című demencia-versciklust.

Csaba Lilla költőnő első kötete 2018-ban jelent meg, termékeny alkotó; a szóban forgó demencia-versciklus már az ötödik könyve. Korább műveiben a Sclerosis multiplex betegség keltette belső érzéseit írja le, hiszen Lilla nem csupán hírből ismeri a kort. Irányelve, hogy ha beszélünk a betegségről, félig már le is küzdöttük. Az irdalom egyébként is, de a diagnózis után még nagyobb szerepet kapott Lilla életében.

Legújabb műve is személyes ihletettségű, ugyanis – ahogy a kötetbemutatón kiderült - egy közeli rokonának a történetét dolgozza fel, méghozzá - többek között – azért, hogy ilyen módon is tabukat döntögessen, belső kapaszkodót adjon a versek által, szerinte ugyanis nem szégyen a betegségről, és nem szégyen nehéz élethelyzetekről megynyílni, sőt. A kötetben a demenciának a folyamata íródik meg, a felismeréstől egészen addig, míg már idegenné nem válik a világ…

A kötetben szereplő versek nem a hagyományosan megszokott címmel vannak ellátva, hanem számozott képek különböztetik meg őket. Ennek oka, egyfajta tükörkép érzékeltetése, valamint a képről képre haladás mutatja magát a leépülés folyamatát. Ehhez Lukács Ildikó illusztrációi is hozzá segítenek. Külön érdekesség, hogy a kötet végén egy cd-s összeállítás is található, melyben maga a költőnő olvassa fel a kötet verseit.

A bemutatón szóba került, hogy a demencia valójában sokkal több embert érint, mint hinnénk, mégis, kevés szó esik róla. A belső világba történő beszorulás, az önelvesztett állapot elsősorban az érintettnek nehéz, de a közvetlen környezetben is komoly lenyomatot hagy.

prof. Dr. Kálmán János pszichiáter, a Magyar Demencia Társaság elnöke a következőket írja a kötetről:

„Csaba Lilla „Holt terek tükrei” című kötete tudomásom szerint egyedülálló a maga nemében a világon. Poeta ezzel a témával versciklus formában még nem foglalkozott. A költőnő verseinek hitelességét saját élménye, Alzheimer beteg családtagjának élete adja, felhívva a figyelmet arra, hogy az „önelvesztés” mindennapi drámája micsoda mérhetetlen erőpróba a betegeknek és hozzátartozóknak.”

Szabó Eszter
Kovács Bálint
további cikkek
,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   tegnap 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37 Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Egy passiójátékon a néző sohasem tud úgy részt venni, mintha egy egyszerű színházlátogató lenne, aki csupán a színészi játékra alapozva engedi, hogy magával ragadja a történet. Ilyenkor az ember valóban be akar futni a játéktérre, félrelökni a római katonákat, szétvágni a farizeusok közt és megmenteni Jézust. De aztán mégsem teszi, ahogy kétezer évvel ezelőtt Júdeában sem tette senki. Csak sodródik a tömeggel, miközben kezdi megérteni az ünnep igazi üzenetét. Ahogy az Veszprémben is történt virágvasárnap délután. 2024. március 25. 16:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.