Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
12°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
12°C

Testünk a mérték

2021. szeptember 19. 13:48
Eric Kressnig munkáiból nyílt kiállítás szombaton a Csikász Galériában.

Eric Kressnig osztrák képzőművész 1973-ban született Klagenfurtban. 2001-ben végzett festészet és grafika szakon a bécsi Képzőművészeti Akadémián, első egyéni kiállítását 2002-ben Villachban láthatta a közönség. Magyarországon először itt és most, Veszprémben mutatkozik be saját tárlattal.

A Csikász Galéria öt helyiségében termenként eltérő anyagú és formájú műveket – festményeket, szobrokat, fotókat, installációkat – láthatunk. Eric Kressnig a rész és egész viszonyát, a különböző részek egyesítésével létrejövő nagyobb egész témakörét járja körül. Az alkotásokat a következetes, geometrikus szerkesztés, az elemek szisztematikus ismétlődése és a tökéletes kivitelezés jellemzi.

– Eric Kressnig művészete a konstruktív konkrét hagyományba illeszkedik, a racionalizmusra, a minimalizmusra alapszik, a pontosságot, szigorúságot, szimmetriát, rendet, ritmust tartja szem előtt – ismertette a látottakat Pia Jardí művészettörténész, a kiállítás kurátora. – Szemben azonban az említett irányzatokkal, Kressnig nem ipari anyagokat használ, hanem a fához nyúl. Alaposan ismeri ezt az anyagot, tudását felhasználva teremti meg a fa érzékiségét. Finom pasztellszíneket használ, játszik az átmenetekkel. Szobrai közel állnak hozzánk, szinte kedvünk támad megérinteni őket. Szemben a pontosan meghatározott, standardizált mértékegységekkel, alkotásaiban az emberi mértékeket használja, a testméreteink különbözőségeivel játszik. 

A szombati megnyitón Porga Gyula polgármester arról beszélt, hogy az Európa Kulturális Fővárosa pályázat elbírálásában fontos szempont volt az európaiság, fontos volt, hogy Veszprémben vannak olyan kiállítások, programok, rendezvények, amik az országhatárainkon túltekintenek. Ennek a nyitottságnak az egyik zászlóshajója volt az elmúlt évtizedekben a Művészetek Háza. 

A kiállítás november 6-ig látogatható. 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.