2022. augusztus 13.
//
Ipoly névnap

Jön a Kávéházak Éjszakája Veszprémben is

Most hétvégén a veszprémi kávéházak és kávézók is megidézik azt a kulturális pezsgést, amit egykor a „kávéváros” kávéházai képviseltek. Irodalom, zene, humor és sok-sok csésze kávé vár mindenkire az ingyenes Kávéházak Éjszakáján, immáron Veszprémben is.

Kosztolányi Dezső fogalmazta meg a maga korában Budapestről azt, hogy a magyar főváros egyszerűen csak „kávéváros”. Utalva ezzel az úton, útfélen nyüzsgő kávéházakra, amelyek abban az időben a kultúra fellegvárainak számítottak. Hiszen kávéházakba nem csupán a fekete italért járnak az emberek, hiszen azt akár otthoni körülmények közt is el lehet készíteni, ráadásul újabban megközelítőleg olyan jó minőségben, mintha egy fehér inges barista készítené el. A kávéházakba a hangulat, a találkozások, a nagy beszélgetések és adott esetben a kulturált véleménycsere miatt járnak az emberek. Mindezt összegezve, a kávéházak a kultúra közvetítői is egyben.

Ezt a századeleji hangulatot ébresztik fel az előttünk álló hétvégén a Kávéházak Éjszakája névre keresztelt programsorozattal, a főváros (kávéváros) mellett immáron Veszprémben is.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros Program által is támogatott rendezvényt szeptember 25-én és 26-án tartják, Veszprémből pedig nem kevesebb, mint 14 kávézó és étterem csatlakozott a kezdeményezéshez.

Így tehát szombaton és vasárnap a Cafe Freiben, a Papírkutyában, a Koko Teraszon, a Tizen1-ben, Mákmoiselle-ben, Kávé és Teaház az Íródeákhozban, Fügében, a Kunsztban, a Maricában, a Fricskában, a Hangvillában, az Incognitoban, Daiquiriben és a Csacskában könnyen belefuthatunk egy-egy irodalmi, vagy zenei előadásba, olyan művészek prezentálásában, mint például Hobo, Gerendás Péter, Czutor Zoli, vagy éppen Saiid, Akkezdet Phiai-ból.

A programsorozat nem titkolt célja az sem, hogy az emberekkel még inkább megismertessék azokat az egyedi kávézókat, amelyek a város szívében, vagy esetleg egy-egy eldugott pontján vannak, hiszen, ahogy a szervezők megfogalmazták: „minden kávéháznak van egy lelke”.

De, ha a kávéházaknak lelke van, akkor lélek illata a gőzölgő kávéra hasonlíthat, amely esetében a magyarok is egyre inkább kísérletezőkedvűek lettek, tudtuk meg egy belvárosi kávézó pultjánál üldögélve nem olyan régen. Főleg 2012-2013-tól kezdve gyűrűzött be az újhullámos kávékultúra, amikor már elkezdtek a kávéfogyasztók érdeklődni, tájékozódni a különböző kávék után, főleg a pörkölési módszerekről, amelyek leginkább meghatározzák, hogy milyen aromája lesz a „feketének”. Hiszen kevesen tudják, de a kávé alapvetően savanyú ízű, a jellegzetes kesernyés ízét a pörkölés után nyeri el. Ugyanígy arról is megoszlanak a vélemények, hogy a kis pohár vizet, amit kapunk a csésze mellé, pontosan milyen célból és mikor érdemes meginni. Nos, ahogy megtudtuk a hozzáértőktől, érdemes a kávé elfogyasztása előtt kihörpinteni a vizet, hiszen így felfrissült ízlelőbimbókkal élvezhetjük a jó kávé igazi zamatát.

Most hétvégén tehát számos indok lesz arra, hogy teszteljük ízlésünket a kávékultúrában, miközben változatos előadások mellett kapcsolódhatunk ki Veszprém valamelyik kávéházában.

A Kávéházak Éjszakájáról még több információt, valamint a részletes programot az esemény hivatalos honlapján lehet megtalálni, ide kattintva.

vehir.hu

További cikkek

A hattyú álma
A hattyú álma
Tütübe és balett cipőbe bújt kislány táncol a Rózsa iskola jubileumán, mestere a takarásban figyeli őt. A kislány egyike annak a több mint nyolcvan tanítványnak, akik egyre biztosabban lépdelhetnek álmaik felé, miszerint a tánc, a balett az életük részévé válik, hobbi vagy akár profi szinten. Mert a tehetség egy dolog, kell azonban hely is, ahol ki tud bontakozni. Viktoria Podolskaya balettmester szenvedéllyel végzett munkájának köszönhetően Veszprém egyre inkább felkerül a balett térképére.
Rájátszás, Szabó Balázs Bandája, Analog Balaton, dödölle és grillázs - augusztusban ismét Margófeszt
Rájátszás, Szabó Balázs Bandája, Analog Balaton, dödölle és grillázs - augusztusban ismét Margófeszt
2022. augusztus 11-13. között második alkalommal várja a látogatókat Zala megye egyik legapróbb településén a régió legszínesebb kulturális fesztiválja, a Margófeszt: a Balatontól negyedórára, az alig 300 lakosú Szentgyörgyvár Kultúrházában, templomkertjében és nagyszínpadain irodalmi és színházi programokkal, koncertekkel, slam poetryvel, kiállításokkal, és filmvetítésekkel várják az érdeklődőket.
Egy napra ismét kinyitnak Veszprém legbarátságosabb kávézói
Egy napra ismét kinyitnak Veszprém legbarátságosabb kávézói
Augusztus 13-án hatodik alkalommal tárják ki kapuikat a kertkávézók a Jeruzsálemhegyen, ezúttal zenei, irodalmi és spirituális programokat is kínálva.
Amatőr és tapasztalt fotósok mérték össze tudásukat
Amatőr és tapasztalt fotósok mérték össze tudásukat
Szombat délután zajlott a IV. Budapesti Fotósviadal díjátadója a Pannon Egyetem N épületében. Az eseményen kihirdették a 2023-as év programjait is.
A nyolcvanas években a nyár is jobb volt?
A nyolcvanas években a nyár is jobb volt?
Dübörög a nyolcvanas évek iránti nosztalgia, ami így nyáron mintha még inkább szembetűnő lenne. Visszavágyjuk a régi idők szabadságát, éppen ezért a Fortepan archívumának segítségével megnéztük, milyenek is voltak a nyarak cirka negyven évvel ezelőtt.