2021. november 30.
//
András, Andor névnap

Nyugdíjasként is példaképek

Fennállásának 50. évfordulóját ünnepelte a Fegyveres Erők Veszprém Körzeti Nyugállományúak Klubja csütörtökön délután az Agórában.

A Fegyveres Erők Veszprém Körzeti Nyugállományúak Klubja 1971-ben alakult mintegy húsz fő részvételével. “A cél az volt, hogy legyen egy szervezet, ahol a volt bajtársak egymással találkozhatnak, közösen szórakozhatnak, kulturálódhatnak, ha baj van a lehetőségekhez mérten egymáson segíthetnek, hogy ne szakadjon meg a kapcsolat a MH-el és más fegyveres testületekkel. A cél továbbra is változatlan maradt, azonban a feladat és a működési feltételrendszer az évek során bővült, változott” – olvasható a klub bemutatkozó oldalán a Honvédségi Nyugdíjas Klubok Országos Szövetségének honlapján. A klub létszáma az évtizedek során folyamatosan bővült, a rendszerváltáskor már 136, 2014-ben pedig 167 tagot számlált.

Szabó István honvédelemi államtitkárSzabó István honvédelemi államtitkár

A csütörtöki rendezvényen Szabó István honvédelemi államtitkár tolmácsolta a honvédelmi miniszter jókívánságait. Mint mondta, a katonai hivatás, a katonai eskü egy életre szól, ezért a Magyar Honvédségnek fontos, hogy nyugdíjba vonulásuk után is kapcsolatban maradjon tagjaival, és erre a klubok adják meg a legjobb lehetőséget. Szabó hangsúlyozta: szükség van azoknak a tapasztalatára, akik évtizedeken át szolgálták a hazát. Mint mondta, ha egy lakóközösségben aktív vagy egykori katona él, az ottani fiatalok nagyobb valószínűséggel döntenek a katonai pálya mellett, mert pozitív példát látnak maguk előtt. A nyugdíjasok ily módon, példamutatásukkal a toborzást és a jövő generációk szerepvállalását is támogatják.

Ovádi PéterOvádi Péter

A rendezvényen Ovádi Péter parlamenti képviselő Veszprém katonamúltját és a nyugdíjas klub félévszázados fennállását méltatta. Mint mondta, az elmúlt ötven évből megannyi történetet idézhetnek fel a klubtagok, akik számos közösségi élményt élhettek meg közösen.

Porga Gyula polgármester a város polgárai érdekében végzett kimagasló, példamutató közösségfejlesztő tevékenysége elismeréseként Pro Meritis díjat adományozott a klub elnökének, Szolnoki Jánosnak. Szolnoki János aktív korában a szentkirályszabadjai Harci Helikopter Ezrednél szolgált hivatásos honvédtisztként. Tizenkét éven keresztül volt az ezred törzsfőnöke, parancsnok helyettese. 1997-ben alezredesi rendfokozattal került nyugdíjba. Aktivitását nyugállományba helyezése után is megtartotta, belépése után egy évvel már a honvédségi nyugdíjasklub vezetőségében kapott helyet. 2020 óta ellátja az elnöki tisztséggel járó feladatokat is. 2000-ben alapító tagja volt a Honvédségi Nyugdíjas Klubok Országos Szövetségének, jelenleg a szervezet elnökségének tagja.

Porga Gyula és Szolnoki JánosPorga Gyula és Szolnoki János

A klub érdekében végzett munkája során eredményesen hasznosítja vezetői tapasztalatait, szervezőkészségét. Határozott véleményalkotásával, javaslataival hatékonyan irányítja, segíti az elnökség és a munkacsoportok munkáját, mozgatja a több, mint 170 fős tagság jelentős részét. Kiemelkedő figyelmet fordít a kulturális, szabadidős és hagyományápolási programok szervezésére, az ilyen jellegű városi rendezvényeken való aktív részvételre. Személyes példamutatásával mozgósítja a tagságot is. Törekszik a város más nyugdíjas szervezeteivel való együttműködésre, közös programok szervezésére. Folyamatosan figyelemmel kíséri és támogatja a város nyugdíjasai érdekében tevékenykedő szervezetek tevékenységét, alkalmanként feladatot is vállal munkájuk segítése érdekében. Tagja a Veszprém Megyei Jogú Város Idősügyi Tanácsának is. 
 

vehir.hu

További cikkek

Egyhangúlag fogadta el az Országgyűlés a szigorúbb állatvédelmi törvénymódosítást
Egyhangúlag fogadta el az Országgyűlés a szigorúbb állatvédelmi törvénymódosítást
Súlyosabban büntetik a jövőben az állatok megmérgezését, szigorúbban lépnek fel a szaporítók ellen, és az állatviadalokon való részvétel is bűncselekménynek számít, miután az Országgyűlés kedden elfogadta a fideszes képviselők, köztük Ovádi Péter által benyújtott, az állatok védelme érdekében szükséges egyes büntetőjogi tárgyú törvények módosítását.
Kezdődik a madáretetési szezon!
Kezdődik a madáretetési szezon!
A 132. országos énekesmadár-etetési szezon kezdetére hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), amely arra is emlékezteti a lakosságot, hogy a vízimadarakat nem szabad etetni, mert ez tömeges pusztulásukat okozhatja - olvasható az egyesület hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében.
Elindult a TÁJTÉKA kutatása a Balaton-felvidéken
Elindult a TÁJTÉKA kutatása a Balaton-felvidéken
Mit jelent az intelligens tájhasználat a régióban, hogyan lehet fenntartható életmódot folytatni itt?
Megnyílt Az év állatvédő óvodája és iskolája 2022 pályázat
Megnyílt Az év állatvédő óvodája és iskolája 2022 pályázat
A gyermekvédelmi szakellátásban élő gyermekek állatvédelmi szemléletformálása, valamint felelős állattartással kapcsolatos ismereteinek szélesítése a célja annak az együttműködési megállapodásnak, amelyet Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora, Ovádi Péter, az Agrárminisztérium Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztosa és Czibik Norbert András, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója írt alá az Állatorvostudományi Egyetemen. Sótonyi Péter bejelentette: az Egyetem a 2021-es nagy érdeklődésre tekintettel 2022-re is meghirdeti az „Év Állatvédő Óvodája” pályázatot, ezúttal általános iskolás kategóriával is bővítve.
Kiosztották Az Év Családbarát Vállalata díjakat
Kiosztották Az Év Családbarát Vállalata díjakat
A Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány és munkaerőpiaci programja, a Balansz Program már évek óta díjjal jutalmazza azokat a cégeket, amelyek családbarát jó gyakorlatokat vezetnek be és ezeket innovatív módon a munkatársak igényei szerint alakítják.