2021. október 21.
//
Orsolya névnap

Nyugdíjasként is példaképek

Fennállásának 50. évfordulóját ünnepelte a Fegyveres Erők Veszprém Körzeti Nyugállományúak Klubja csütörtökön délután az Agórában.

A Fegyveres Erők Veszprém Körzeti Nyugállományúak Klubja 1971-ben alakult mintegy húsz fő részvételével. “A cél az volt, hogy legyen egy szervezet, ahol a volt bajtársak egymással találkozhatnak, közösen szórakozhatnak, kulturálódhatnak, ha baj van a lehetőségekhez mérten egymáson segíthetnek, hogy ne szakadjon meg a kapcsolat a MH-el és más fegyveres testületekkel. A cél továbbra is változatlan maradt, azonban a feladat és a működési feltételrendszer az évek során bővült, változott” – olvasható a klub bemutatkozó oldalán a Honvédségi Nyugdíjas Klubok Országos Szövetségének honlapján. A klub létszáma az évtizedek során folyamatosan bővült, a rendszerváltáskor már 136, 2014-ben pedig 167 tagot számlált.

Szabó István honvédelemi államtitkárSzabó István honvédelemi államtitkár

A csütörtöki rendezvényen Szabó István honvédelemi államtitkár tolmácsolta a honvédelmi miniszter jókívánságait. Mint mondta, a katonai hivatás, a katonai eskü egy életre szól, ezért a Magyar Honvédségnek fontos, hogy nyugdíjba vonulásuk után is kapcsolatban maradjon tagjaival, és erre a klubok adják meg a legjobb lehetőséget. Szabó hangsúlyozta: szükség van azoknak a tapasztalatára, akik évtizedeken át szolgálták a hazát. Mint mondta, ha egy lakóközösségben aktív vagy egykori katona él, az ottani fiatalok nagyobb valószínűséggel döntenek a katonai pálya mellett, mert pozitív példát látnak maguk előtt. A nyugdíjasok ily módon, példamutatásukkal a toborzást és a jövő generációk szerepvállalását is támogatják.

Ovádi PéterOvádi Péter

A rendezvényen Ovádi Péter parlamenti képviselő Veszprém katonamúltját és a nyugdíjas klub félévszázados fennállását méltatta. Mint mondta, az elmúlt ötven évből megannyi történetet idézhetnek fel a klubtagok, akik számos közösségi élményt élhettek meg közösen.

Porga Gyula polgármester a város polgárai érdekében végzett kimagasló, példamutató közösségfejlesztő tevékenysége elismeréseként Pro Meritis díjat adományozott a klub elnökének, Szolnoki Jánosnak. Szolnoki János aktív korában a szentkirályszabadjai Harci Helikopter Ezrednél szolgált hivatásos honvédtisztként. Tizenkét éven keresztül volt az ezred törzsfőnöke, parancsnok helyettese. 1997-ben alezredesi rendfokozattal került nyugdíjba. Aktivitását nyugállományba helyezése után is megtartotta, belépése után egy évvel már a honvédségi nyugdíjasklub vezetőségében kapott helyet. 2020 óta ellátja az elnöki tisztséggel járó feladatokat is. 2000-ben alapító tagja volt a Honvédségi Nyugdíjas Klubok Országos Szövetségének, jelenleg a szervezet elnökségének tagja.

Porga Gyula és Szolnoki JánosPorga Gyula és Szolnoki János

A klub érdekében végzett munkája során eredményesen hasznosítja vezetői tapasztalatait, szervezőkészségét. Határozott véleményalkotásával, javaslataival hatékonyan irányítja, segíti az elnökség és a munkacsoportok munkáját, mozgatja a több, mint 170 fős tagság jelentős részét. Kiemelkedő figyelmet fordít a kulturális, szabadidős és hagyományápolási programok szervezésére, az ilyen jellegű városi rendezvényeken való aktív részvételre. Személyes példamutatásával mozgósítja a tagságot is. Törekszik a város más nyugdíjas szervezeteivel való együttműködésre, közös programok szervezésére. Folyamatosan figyelemmel kíséri és támogatja a város nyugdíjasai érdekében tevékenykedő szervezetek tevékenységét, alkalmanként feladatot is vállal munkájuk segítése érdekében. Tagja a Veszprém Megyei Jogú Város Idősügyi Tanácsának is. 
 

vehir.hu

További cikkek

Új konditerem nyílt az egyetemen
Új konditerem nyílt az egyetemen
Új helyszínen nyitotta meg kapuit a veszprémi Pannon Egyetem konditerme az egyetemi tornacsarnok pinceszintjén.
Ne hirdessen tortakészítést a Facebookon, ha nem tud róla számlát adni!
Ne hirdessen tortakészítést a Facebookon, ha nem tud róla számlát adni!
Egyre többször fordul elő, hogy magánszemélyek a közösségi médiában létrehozott profilok alatt cukrászati termékeket árulnak. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Veszprém megyei munkatársai olyan tortakészítőknél végeztek ellenőrzéseket, akik a közösségimédia felületeit használták termékeik bemutatására és eladására.
Úgy költöztek új intézménybe a bölcsődések, hogy ki sem kellett költözniük
Úgy költöztek új intézménybe a bölcsődések, hogy ki sem kellett költözniük
Teljes energetikai felújításon esett át az Aprófalvi Bölcsőde, aminek keretében az épület hőszigetelése mellett az intézmény konyhája is megújult, valamint napelemek is kerültek a tetőre. A felújítási munkákat ráadásul sikerült úgy összehangolni a bölcsőde működésével, hogy a gyermekeknek nem kellett kiköltöznie az épületből.
Meghalt Kádár Tibor festőművész
Meghalt Kádár Tibor festőművész
Az 1990 óta Veszprémben élő és alkotó festő 76 éves volt. Legutóbbi kiállítása szeptemberben nyílt meg a Várgalériában.
45 év után új liftet kap a rendelőintézet
45 év után új liftet kap a rendelőintézet
Lecserélik a rendelőintézet elavult liftjét, néhány hónapon belül új, korszerű felvonót állítanak szolgálatba, melynek költségeihez az önkormányzat is hozzájárul.