2021. november 30.
//
András, Andor névnap

Jubileumi mulatsággal köszöntötték az őszt Dudaron

2021. szeptember 26. 10:00
Tizedik alkalommal rendezték meg a település hagyományos őszi programját szombaton.

A szeptember a szüreti mulatságok időszaka azokban a falvakban, amelyekben nagyobb területen művelnek szőlőt. Dudar nem tartozik ezek közé, őszi gyümölcsök azonban itt is teremnek, a környéken közismert a dudari "huppanós" körte, így hát tíz évvel ezelőtt adta magát az ötlet, hogy a körte – és a szintén ebben az időszakban termő – dió köré építsék a falunap tematikáját.

Szombaton már délelőtt megmozdult a falu apraja: az általános iskolásoknak különféle versenyeket szerveztek, a nyertesek később Ovádi Péter parlamenti képviselőtől vehették át jutalmukat. A színpadot a környékbeli települések néptánccsoportjai avatták fel délután, őket Áprily Géza követte zenés gyerekműsorával, a felnőttek szórakoztatásáért pedig az Irigy Hónaljmirigy, majd a Triász felelt. 

Mindeközben a színpadon kívül is zajlott az élet: a gyerekeket légvár, óriáscsúszda, arcfestés, kézműves foglalkozások várták, kiállítást rendeztek a "Hepe-hupa" rajzpályázatra beérkezett munkákból, a szülők pedig főzőversenyen valamint a sütemények és édességek versenyén mérhették össze tudásukat.

Dudar szombaton a vasút szerelmeseinek is tartogatott egy igazi kuriózumot: ugyanezen a napon rendezték meg a Bakonyvasút napját – a Veszprémet Győrrel összekötő vasútvonal idén ünnepli felavatásának 125. évfordulóját! –, ebből az alkalomból pedig ritkán látott eseménynek lehettünk szemtanúi. A Zirc – Dudarbánya szárnyvonalon, amelyen évtizedekkel ezelőtt leállították a menetrend szerinti személyforgalmat, ezúttal különvonat érkezett Győrből, aminek utasai szervezett túrán ismerkedhettek meg a Bakony egyik legszebb sziklaszurdokával, az Ördög-árokkal, és a fentebb már ismertetett programokon keresztül belekóstolhattak egy igazi falusi mulatságba is.

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

Megnyílt Az év állatvédő óvodája és iskolája 2022 pályázat
Megnyílt Az év állatvédő óvodája és iskolája 2022 pályázat
A gyermekvédelmi szakellátásban élő gyermekek állatvédelmi szemléletformálása, valamint felelős állattartással kapcsolatos ismereteinek szélesítése a célja annak az együttműködési megállapodásnak, amelyet Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora, Ovádi Péter, az Agrárminisztérium Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztosa és Czibik Norbert András, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója írt alá az Állatorvostudományi Egyetemen. Sótonyi Péter bejelentette: az Egyetem a 2021-es nagy érdeklődésre tekintettel 2022-re is meghirdeti az „Év Állatvédő Óvodája” pályázatot, ezúttal általános iskolás kategóriával is bővítve.
Kiosztották Az Év Családbarát Vállalata díjakat
Kiosztották Az Év Családbarát Vállalata díjakat
A Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány és munkaerőpiaci programja, a Balansz Program már évek óta díjjal jutalmazza azokat a cégeket, amelyek családbarát jó gyakorlatokat vezetnek be és ezeket innovatív módon a munkatársak igényei szerint alakítják.
A Fidesz-KDNP felkérte a szolgáltatót az összes bezsákolt falevél elszállítására
A Fidesz-KDNP felkérte a szolgáltatót az összes bezsákolt falevél elszállítására
A veszprémi FIDESZ-KDNP frakció felkérte a szolgáltatót, hogy az idei évben ne csak az erre kijelölt, zöldhulladékkal teli zsákokat szállítsák el a házak elől, hanem minden olyan zsákot is, amelyekben a veszprémiek összegyűjtötték a lehullott falevelet. A soron kívüli gyűjtés a következő napokban indul Veszprémben.
Bár arcunkat ismét maszk mögé kell rejteni, a hitünk ilyenkor lesz még erősebb
Bár arcunkat ismét maszk mögé kell rejteni, a hitünk ilyenkor lesz még erősebb
Meggyújtották a város adventi koszorúján az első gyertyát, ami idén a hagyományoktól eltérően nem a Várban, hanem az Óváros téren található.
Nőtt az ásványvíz-, üdítő- és gyümölcsléforgalom az idén az első három negyedévben
Nőtt az ásványvíz-, üdítő- és gyümölcsléforgalom az idén az első három negyedévben
Az ásványvizek, ízesített vizek, szénsavas üdítőitalok, gyümölcslevek és jegesteák forgalma 1,912 millió liter volt az idén az első három negyedévben, 3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, de így is 4 százalékkal elmaradt a 2019-es azonos időszakitól - közölte a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség az MTI-vel.