2023. március 30.
//
Zalán névnap

Jubileumi mulatsággal köszöntötték az őszt Dudaron

2021. szeptember 26. 11:00
Tizedik alkalommal rendezték meg a település hagyományos őszi programját szombaton.

A szeptember a szüreti mulatságok időszaka azokban a falvakban, amelyekben nagyobb területen művelnek szőlőt. Dudar nem tartozik ezek közé, őszi gyümölcsök azonban itt is teremnek, a környéken közismert a dudari "huppanós" körte, így hát tíz évvel ezelőtt adta magát az ötlet, hogy a körte – és a szintén ebben az időszakban termő – dió köré építsék a falunap tematikáját.

Szombaton már délelőtt megmozdult a falu apraja: az általános iskolásoknak különféle versenyeket szerveztek, a nyertesek később Ovádi Péter parlamenti képviselőtől vehették át jutalmukat. A színpadot a környékbeli települések néptánccsoportjai avatták fel délután, őket Áprily Géza követte zenés gyerekműsorával, a felnőttek szórakoztatásáért pedig az Irigy Hónaljmirigy, majd a Triász felelt. 

Mindeközben a színpadon kívül is zajlott az élet: a gyerekeket légvár, óriáscsúszda, arcfestés, kézműves foglalkozások várták, kiállítást rendeztek a "Hepe-hupa" rajzpályázatra beérkezett munkákból, a szülők pedig főzőversenyen valamint a sütemények és édességek versenyén mérhették össze tudásukat.

Dudar szombaton a vasút szerelmeseinek is tartogatott egy igazi kuriózumot: ugyanezen a napon rendezték meg a Bakonyvasút napját – a Veszprémet Győrrel összekötő vasútvonal idén ünnepli felavatásának 125. évfordulóját! –, ebből az alkalomból pedig ritkán látott eseménynek lehettünk szemtanúi. A Zirc – Dudarbánya szárnyvonalon, amelyen évtizedekkel ezelőtt leállították a menetrend szerinti személyforgalmat, ezúttal különvonat érkezett Győrből, aminek utasai szervezett túrán ismerkedhettek meg a Bakony egyik legszebb sziklaszurdokával, az Ördög-árokkal, és a fentebb már ismertetett programokon keresztül belekóstolhattak egy igazi falusi mulatságba is.

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

Így készüljünk a húsvétra tudatosan!
Így készüljünk a húsvétra tudatosan!
Tojás, sonka, kukoricasaláta és a sütemények végeláthatatlan sora: minden évben több napon át tartó készülődés előzi meg a húsvétot, majd az ünnepek után az ételek egy része a szemetesben landol? A közhiedelemmel szemben a tudatos készülődés nem egyenlő a finom falatokról való lemondással vagy a hagyományok eltörlésével. Sőt, egy kis odafigyeléssel több időnk juthat a szeretteinkre, új közös elfoglaltságokat találhatunk, ráadásul pénzt is spórolhatunk. A Rama most ehhez gyűjtött össze néhány praktikus ötletet és ínycsiklandó húsvéti receptet.
25 ezer dollárt költhetett szerszámokra az Ipari
25 ezer dollárt költhetett szerszámokra az Ipari
Huszonötezet dollárt nyert a Howmet Aerospace Alapítvány pályázatán az Ipari Technikum. Az összegből a mechatronika és gépész szakos diákok képzésében használható szerszámokat vásároltak.
Állt 42 évet
Állt 42 évet
Kedden este búcsúztatót tartottak a V-Busz kollégái, a Haszkovó-fordulóban található 42 éves bódétól dudaszóval köszöntek el.
Huszonegy új autóbuszt állít forgalomba Veszprém vármegyében a Volánbusz
Huszonegy új autóbuszt állít forgalomba Veszprém vármegyében a Volánbusz
Nemcsak a május elsején megjelenő vármegye- és országbérlet hoz jelentős változást Veszprém vármegye közösségi közlekedésében, hanem az a 14 Mercedes-Benz Intouro M és 7 darab Volvo 8900 típusú új autóbusz is, amelyek március végétől, illetve májustól állnak forgalomba a térségben. 2018 óta tartó jármű-fiatalítási programjában a Volánbusz a vármegye állományának már több mint egynegyedét lecserélte, hogy még biztonságosabb és kényelmesebb utazást biztosítson, még hatékonyabban és magasabb színvonalon szolgálja ki az utazási igényeket.
Átadták a felújított sümegi várat
Átadták a felújított sümegi várat
A sümegi vár keleti szárnya 1,1 milliárd forint uniós forrásból újult meg, és vált egész évben látogatható kulturális attrakcióvá.