2021. október 21.
//
Orsolya névnap

Jubileumi mulatsággal köszöntötték az őszt Dudaron

2021. szeptember 26. 11:00
Tizedik alkalommal rendezték meg a település hagyományos őszi programját szombaton.

A szeptember a szüreti mulatságok időszaka azokban a falvakban, amelyekben nagyobb területen művelnek szőlőt. Dudar nem tartozik ezek közé, őszi gyümölcsök azonban itt is teremnek, a környéken közismert a dudari "huppanós" körte, így hát tíz évvel ezelőtt adta magát az ötlet, hogy a körte – és a szintén ebben az időszakban termő – dió köré építsék a falunap tematikáját.

Szombaton már délelőtt megmozdult a falu apraja: az általános iskolásoknak különféle versenyeket szerveztek, a nyertesek később Ovádi Péter parlamenti képviselőtől vehették át jutalmukat. A színpadot a környékbeli települések néptánccsoportjai avatták fel délután, őket Áprily Géza követte zenés gyerekműsorával, a felnőttek szórakoztatásáért pedig az Irigy Hónaljmirigy, majd a Triász felelt. 

Mindeközben a színpadon kívül is zajlott az élet: a gyerekeket légvár, óriáscsúszda, arcfestés, kézműves foglalkozások várták, kiállítást rendeztek a "Hepe-hupa" rajzpályázatra beérkezett munkákból, a szülők pedig főzőversenyen valamint a sütemények és édességek versenyén mérhették össze tudásukat.

Dudar szombaton a vasút szerelmeseinek is tartogatott egy igazi kuriózumot: ugyanezen a napon rendezték meg a Bakonyvasút napját – a Veszprémet Győrrel összekötő vasútvonal idén ünnepli felavatásának 125. évfordulóját! –, ebből az alkalomból pedig ritkán látott eseménynek lehettünk szemtanúi. A Zirc – Dudarbánya szárnyvonalon, amelyen évtizedekkel ezelőtt leállították a menetrend szerinti személyforgalmat, ezúttal különvonat érkezett Győrből, aminek utasai szervezett túrán ismerkedhettek meg a Bakony egyik legszebb sziklaszurdokával, az Ördög-árokkal, és a fentebb már ismertetett programokon keresztül belekóstolhattak egy igazi falusi mulatságba is.

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

Új konditerem nyílt az egyetemen
Új konditerem nyílt az egyetemen
Új helyszínen nyitotta meg kapuit a veszprémi Pannon Egyetem konditerme az egyetemi tornacsarnok pinceszintjén.
Ne hirdessen tortakészítést a Facebookon, ha nem tud róla számlát adni!
Ne hirdessen tortakészítést a Facebookon, ha nem tud róla számlát adni!
Egyre többször fordul elő, hogy magánszemélyek a közösségi médiában létrehozott profilok alatt cukrászati termékeket árulnak. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Veszprém megyei munkatársai olyan tortakészítőknél végeztek ellenőrzéseket, akik a közösségimédia felületeit használták termékeik bemutatására és eladására.
Úgy költöztek új intézménybe a bölcsődések, hogy ki sem kellett költözniük
Úgy költöztek új intézménybe a bölcsődések, hogy ki sem kellett költözniük
Teljes energetikai felújításon esett át az Aprófalvi Bölcsőde, aminek keretében az épület hőszigetelése mellett az intézmény konyhája is megújult, valamint napelemek is kerültek a tetőre. A felújítási munkákat ráadásul sikerült úgy összehangolni a bölcsőde működésével, hogy a gyermekeknek nem kellett kiköltöznie az épületből.
Meghalt Kádár Tibor festőművész
Meghalt Kádár Tibor festőművész
Az 1990 óta Veszprémben élő és alkotó festő 76 éves volt. Legutóbbi kiállítása szeptemberben nyílt meg a Várgalériában.
45 év után új liftet kap a rendelőintézet
45 év után új liftet kap a rendelőintézet
Lecserélik a rendelőintézet elavult liftjét, néhány hónapon belül új, korszerű felvonót állítanak szolgálatba, melynek költségeihez az önkormányzat is hozzájárul.