2023. március 30.
//
Zalán névnap

A pöttyök játékából nyílt kiállítás az Agórában

Tehetség és kreativitás, mérhetetlen türelem és kellő bátorság. Ezekre volt szüksége Gáspárné Héthelyi Gyöngyvérnek ahhoz, hogy megalkossa a különleges pöttyöző technikával készült alkotásait, amelyekből hétfőn nyílt kiállítás az Agórában „Varázslatos pontok” címmel.

Gáspárné Héthelyi Gyöngyvér polgári foglalkozását tekintve az Agóra Kulturális Központ pr és marketing munkatársa, viszont civilben a képzőművészet területén próbálgatja magát, ráadásul rögtön egy ritka, ám az alkotást tekintve rendkívül látványos módon.

A pöttyöző technika lényege, hogy az egyszínű rétegelt fára apró pontok formájában viszi fel az akrilfestéket, amelyek így több száz, vagy akár több ezer pontként a végén kiadnak egy kész formát, amelyek néha nonfiguratív módon csak a színekkel játszanak, néha pedig valós emberi alakokat mintáznak.

Gyöngyvértől nem áll távol az effajta kreativitás, korábban a festészet és a kerámia területén is kipróbálta magát, a mostani képzőművészeti megoldással két éve, a pandémia első hullámának idején ismerkedett meg.

A hosszú hónapok alatt pedig száznál is több ilyen alkotás született meg otthoni körülmények között, amelyekből hétfőn nyílt kiállítás a lakótelepen található kulturális központban.

A megnyitón Neveda Amália, az intézmény igazgatója köszöntötte a vendégeket, aki személyes információkat is elárult az alkotóról, kollégájáról. Amikor 11 évvel ezelőtt Gyöngyvér jelentkezett az Agóra meghirdetett pozíciójára, az igazgatóval történő elbeszélgetés során elhangzott az a mondat, hogy ő különleges módon szereti a színeket, ez pedig nem csak munkája sokszínűségében, hanem mint most kiderült, hobbijában is megmutatkozik. A Varázslatos pontok című kiállítást egyébként már kétszer szerették volna megtartani, de akkor a korlátozások miatt mindig új időpontra kellett áthelyezni. A köztes időben viszont további képekkel gazdagította Gyöngyvér a gyűjteményt.

Neveda AmáliaNeveda Amália

A kiállításmegnyitón, amelyet Máté András Mózes zongorajátéka tett még hangulatosabbá, Porga Gyula, polgármester is köszöntötte az alkotót és az érdeklődőket.

A városvezető Gáspárné Héthelyi Gyöngyvér példáját hozta párhuzamba az Európa Kulturális Főváros Programmal, méghozzá három aspektusból.

Ezek alapján rávilágított arra, hogy a kreativitás nem egy elvont világot jelent, ahová csak a kivételesek kerülhetnek be, mindenki számára nyitott, ráadásul önmagában már az alkotás folyamata is örömet okoz és csupán a gondolataink és a két kezünk szükséges hozzá.

Porga GyulaPorga Gyula

Hozzátette, az Európa Kulturális Főváros Program nem akkor lesz sikeres, ha kizárólag a magas kultúrának hódol Veszprém, szükség van az olyan alkotókra is, akik otthoni körülmények között engedik szabadjára a képzelőerejüket, viszont fontos, hogy az így létrehozott alkotások ne porosodjanak a fiók mélyén, legyenek bátrak az emberek megmutatni azokat a tágabb közösségüknek is.

Végezetül a türelemre hívta fel a figyelmet Porga Gyula, egyrészről Gyöngyvér munkáihoz szükséges kitartásra, másrészről pedig az EKF-fel kapcsolatban, ahol folyamatosan zajlik a munka és készítik a várost a 2023-mas évre.

Gásprné Héthelyi Gyöngyvér (középen)Gásprné Héthelyi Gyöngyvér (középen)

A megnyitón Gáspárné Héthelyi Gyöngyvér néhány kulisszatitkot is elárult arról a közel 100 alkotásról, amit az Agórában kiállítottak. Megtudtuk, hogy sok esetben az alkotás közben jön meg az ihlete újabb formák és színek alkalmazására, eközben pedig sokszor kísérletezik új színekkel, új festékkikeverésekkel is. Szerinte nincs olyan, hogy rossz színkombináció, néha a különböző árnyalatok adnak ki egy mintát, néha viszont a vad színekből jön össze egy új alkotás, de szabályrendszert előre sosem fektet le magának.

Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

Bemutatták a Művészetek Háza következő negyedéves programjait
Bemutatták a Művészetek Háza következő negyedéves programjait
Japán képzőművészet, bolhapiaci vásárfia és elsőkötetes szerző könyvbemutatója – címszavakban néhány ínyencség az előttünk álló hetek kínálatából.
Kajdi Csaba: Nem szabad hamar elhasználni az embert
Kajdi Csaba: Nem szabad hamar elhasználni az embert
Kajdi Csaba – becenevén Cyla – már harmadik alkalommal indult országos turnéra, rendszerint telt házas előadásokat tart. A Veszprémbe is ellátogató népszerű modellügynök személyes sztorijai sokakat érdekel, hiszen humorral, rendkívül szórakoztatóan tálalja történeteit. Az Instagram sztárja naponta bejelentkezik a követőinek, mesél, s fontos számára, hogy értéket közvetítsen. Nincs nap, hogy ne szólítaná meg közönségét – el is várják tőle. Nagyképűségről, önmagunk felvállalásáról, elitizmusról és a modell szakma változásáról is beszélgettünk.
Közgyűlés: ingyenes óra a piacnál, elnevezik a zeneiskola előtti parkot
Közgyűlés: ingyenes óra a piacnál, elnevezik a zeneiskola előtti parkot
A parkolási rendszer kisebb enyhítéséről, közterület elnevezéséről döntött csütörtökön a képviselő-testület. Egy lépéssel közelebb kerültünk a Bakonykarszt állami kézbe kerüléséhez is.
Ganxsta: Emlékszem Veszprémben, ja nem emlékszem
Ganxsta: Emlékszem Veszprémben, ja nem emlékszem
Zana Zoltán, vagy ismertebb nevén Ganxsta „Döglégy” Zolee a péntek esti, Kartellel közös veszprémi koncertjük előtt adott egy igazán őszinte interjút a Vehírnek. Coelho-i magasságokba ugyan nem repültünk, de Zolee végig önazonos maradt, és kendőzetlenül beszélt a magánéletéről és karrierjéről egyaránt.
Különleges együttműködésben jön a VI. Érzékenyítő Fesztivál
Különleges együttműködésben jön a VI. Érzékenyítő Fesztivál
A Veszprémi Petőfi Színház VI. Lélektől-Lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja a 10. Színházi Olimpia együttműködésével várja látogatóit április 20-23. között. A Magyarországon megrendezendő olimpiához a Kabóca Bábszínház is erős programmal csatlakozik.