Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

A pöttyök játékából nyílt kiállítás az Agórában

2021. október 4. 21:13
Tehetség és kreativitás, mérhetetlen türelem és kellő bátorság. Ezekre volt szüksége Gáspárné Héthelyi Gyöngyvérnek ahhoz, hogy megalkossa a különleges pöttyöző technikával készült alkotásait, amelyekből hétfőn nyílt kiállítás az Agórában „Varázslatos pontok” címmel.

Gáspárné Héthelyi Gyöngyvér polgári foglalkozását tekintve az Agóra Kulturális Központ pr és marketing munkatársa, viszont civilben a képzőművészet területén próbálgatja magát, ráadásul rögtön egy ritka, ám az alkotást tekintve rendkívül látványos módon.

A pöttyöző technika lényege, hogy az egyszínű rétegelt fára apró pontok formájában viszi fel az akrilfestéket, amelyek így több száz, vagy akár több ezer pontként a végén kiadnak egy kész formát, amelyek néha nonfiguratív módon csak a színekkel játszanak, néha pedig valós emberi alakokat mintáznak.

Gyöngyvértől nem áll távol az effajta kreativitás, korábban a festészet és a kerámia területén is kipróbálta magát, a mostani képzőművészeti megoldással két éve, a pandémia első hullámának idején ismerkedett meg.

A hosszú hónapok alatt pedig száznál is több ilyen alkotás született meg otthoni körülmények között, amelyekből hétfőn nyílt kiállítás a lakótelepen található kulturális központban.

A megnyitón Neveda Amália, az intézmény igazgatója köszöntötte a vendégeket, aki személyes információkat is elárult az alkotóról, kollégájáról. Amikor 11 évvel ezelőtt Gyöngyvér jelentkezett az Agóra meghirdetett pozíciójára, az igazgatóval történő elbeszélgetés során elhangzott az a mondat, hogy ő különleges módon szereti a színeket, ez pedig nem csak munkája sokszínűségében, hanem mint most kiderült, hobbijában is megmutatkozik. A Varázslatos pontok című kiállítást egyébként már kétszer szerették volna megtartani, de akkor a korlátozások miatt mindig új időpontra kellett áthelyezni. A köztes időben viszont további képekkel gazdagította Gyöngyvér a gyűjteményt.

Neveda AmáliaNeveda Amália

A kiállításmegnyitón, amelyet Máté András Mózes zongorajátéka tett még hangulatosabbá, Porga Gyula, polgármester is köszöntötte az alkotót és az érdeklődőket.

A városvezető Gáspárné Héthelyi Gyöngyvér példáját hozta párhuzamba az Európa Kulturális Főváros Programmal, méghozzá három aspektusból.

Ezek alapján rávilágított arra, hogy a kreativitás nem egy elvont világot jelent, ahová csak a kivételesek kerülhetnek be, mindenki számára nyitott, ráadásul önmagában már az alkotás folyamata is örömet okoz és csupán a gondolataink és a két kezünk szükséges hozzá.

Porga GyulaPorga Gyula

Hozzátette, az Európa Kulturális Főváros Program nem akkor lesz sikeres, ha kizárólag a magas kultúrának hódol Veszprém, szükség van az olyan alkotókra is, akik otthoni körülmények között engedik szabadjára a képzelőerejüket, viszont fontos, hogy az így létrehozott alkotások ne porosodjanak a fiók mélyén, legyenek bátrak az emberek megmutatni azokat a tágabb közösségüknek is.

Végezetül a türelemre hívta fel a figyelmet Porga Gyula, egyrészről Gyöngyvér munkáihoz szükséges kitartásra, másrészről pedig az EKF-fel kapcsolatban, ahol folyamatosan zajlik a munka és készítik a várost a 2023-mas évre.

Gásprné Héthelyi Gyöngyvér (középen)Gásprné Héthelyi Gyöngyvér (középen)

A megnyitón Gáspárné Héthelyi Gyöngyvér néhány kulisszatitkot is elárult arról a közel 100 alkotásról, amit az Agórában kiállítottak. Megtudtuk, hogy sok esetben az alkotás közben jön meg az ihlete újabb formák és színek alkalmazására, eközben pedig sokszor kísérletezik új színekkel, új festékkikeverésekkel is. Szerinte nincs olyan, hogy rossz színkombináció, néha a különböző árnyalatok adnak ki egy mintát, néha viszont a vad színekből jön össze egy új alkotás, de szabályrendszert előre sosem fektet le magának.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Petőfi Színház Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Pénteken délután hivatalosan az első napjával, valójában a nulladik nap után már a másodikkal vette kezdetét a Veszprémi Petőfi Színház Lélektől Lélekig Fesztiválja. Magyar kuriózumként a veszprémi teátrumnak ezúttal is sikerült a programjával a színházat tágabban értelmezni a színjátszásnál, olyan társadalmi üzenetek közvetítőjeként léptek fel, amelyek mindenkit érintenek, nemtől, kortól, vallástól, szociális helyzettől függetlenül. ma 9:00 Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. 2024. április 18. 22:32

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.