2022. május 20.
//
Bernát, Felícia névnap

Az aradi vértanúkra emlékeztek Veszprémben

172 évvel ezelőtt október 6-án végezték ki Aradon az 1848/49-es szabadságharc katonai vezetőit és Pesten Batthyány Lajos miniszterelnököt. Rájuk emlékeztek szerdán Veszprémben.

A város központi megemlékezését az aradi vértanúk Török Ignác utcai emlékművénél rendezték meg. Itt Brányi Mária alpolgármester arról beszélt, hogy a nemzeti gyásznapok, az áldozathozatalok, a szívünket megrendítő szép példák éppoly fontosak, mint a nemzeti ünnepeink. Ahogy a születés öröme és az elmúlás fájdalma az ember, úgy a nemzet életében is jelen vannak, a halál  és a gyász pedig még fájdalmasabb, hanemcsak személyes, hanem nemzeti tragédia történt. 

Az alpolgármester arra intett, vegyünk példát 1848-49 hőseiről, és szakítsunk azzal az elképzeléssel, hogy az ország sorsáról való döntést másokra bízzuk, a megoldást felülről, kívülről várjuk. Küldetésünk van, amelyben személyes szerepet kell vállalnunk. Kövessük a szabadságharc hőseinek példáját, hogy az utókor majd rólunk is tisztelettel emlékezzen meg!

Az önkormányzat nevében Brányi Mária alpolgármester és Ovádi Péter parlamenti képviselő helyeztek el koszorút az emlékműnélAz önkormányzat nevében Brányi Mária alpolgármester és Ovádi Péter parlamenti képviselő helyeztek el koszorút az emlékműnél

A nap során több intézményi és városrészi megemlékezést is tartottak. Kádártán Wessetzky Szabolcs református lelkipásztor, Gyulafirátóton Horváth Viktória, a Gyulaffy László Általános Iskola pedagógusa mondott ünnepi beszédet. Délelőtt a Pannon Egyetemen dr. Molnárné dr. Barna Katalin rektorhelyettes emlékezett a szabadságharc hőseire.

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint

További cikkek

Harmincöt éves jubileumához érkezett a Rózsa iskola
Harmincöt éves jubileumához érkezett a Rózsa iskola
Az évfordulót gálaműsorral ünnepelte az intézmény csütörtökön.
Súlyosan megsérült egy gyermek a zánkai Erzsébet-táborban
Súlyosan megsérült egy gyermek a zánkai Erzsébet-táborban
Súlyosan megsérült egy gyermek, akire rádőlt egy rögzített focikapu a zánkai Erzsébet-táborban - közölte az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány csütörtökön
A hadisírok a béke nagykövetei
A hadisírok a béke nagykövetei
Egyhetes munkával tették rendbe a Vámosi úti temetőben található német-magyar második világháborús katonai temetőt magyar és német katonák a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség szervezésében. A munkálatok lezárultával csütörtökön ünnepélyesen fejet hajtottak az áldozatok emléke előtt.
Játékokat gyűjt gyereknapra az MSZP-LMP-Párbeszéd
Játékokat gyűjt gyereknapra az MSZP-LMP-Párbeszéd
Tavalyi kezdeményezésük sikerén felbuzdulva az MSZP-LMP-Párbeszéd frakció idén is játszótéri és homokozó játékok gyűjtésébe kezd, amiket gyereknap előtt helyeznek majd ki veszprémi játszótereken.
Születőben a belváros legnagyobb egybefüggő zöld parkja
Születőben a belváros legnagyobb egybefüggő zöld parkja
Az angolszász egyetemek képére alakítják át a Pannon Egyetem környékét, tehát növelik a zöldfelületeket, sportpályákat építenek, bővül a szabadidős lehetőségek sora, de ami az egyik legfontosabb, lebontják a kerítést az Erzsébet-liget és az egyetem területe között. A munka hamarosan elindul, a tervek szerint pedig jövő nyárra elkészül az új kampusz, egyben Veszprém új zöld övezete.