Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 30. Katalin, Kitti
Veszprém
21°C
2024. április 30. Katalin, Kitti
Veszprém
21°C

Az aradi vértanúkra emlékeztek Veszprémben

2021. október 6. 20:00
172 évvel ezelőtt október 6-án végezték ki Aradon az 1848/49-es szabadságharc katonai vezetőit és Pesten Batthyány Lajos miniszterelnököt. Rájuk emlékeztek szerdán Veszprémben.

A város központi megemlékezését az aradi vértanúk Török Ignác utcai emlékművénél rendezték meg. Itt Brányi Mária alpolgármester arról beszélt, hogy a nemzeti gyásznapok, az áldozathozatalok, a szívünket megrendítő szép példák éppoly fontosak, mint a nemzeti ünnepeink. Ahogy a születés öröme és az elmúlás fájdalma az ember, úgy a nemzet életében is jelen vannak, a halál  és a gyász pedig még fájdalmasabb, hanemcsak személyes, hanem nemzeti tragédia történt. 

Az alpolgármester arra intett, vegyünk példát 1848-49 hőseiről, és szakítsunk azzal az elképzeléssel, hogy az ország sorsáról való döntést másokra bízzuk, a megoldást felülről, kívülről várjuk. Küldetésünk van, amelyben személyes szerepet kell vállalnunk. Kövessük a szabadságharc hőseinek példáját, hogy az utókor majd rólunk is tisztelettel emlékezzen meg!

Az önkormányzat nevében Brányi Mária alpolgármester és Ovádi Péter parlamenti képviselő helyeztek el koszorút az emlékműnélAz önkormányzat nevében Brányi Mária alpolgármester és Ovádi Péter parlamenti képviselő helyeztek el koszorút az emlékműnél

A nap során több intézményi és városrészi megemlékezést is tartottak. Kádártán Wessetzky Szabolcs református lelkipásztor, Gyulafirátóton Horváth Viktória, a Gyulaffy László Általános Iskola pedagógusa mondott ünnepi beszédet. Délelőtt a Pannon Egyetemen dr. Molnárné dr. Barna Katalin rektorhelyettes emlékezett a szabadságharc hőseire.

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint
további cikkek
'Fesztiváloztak' a vállalkozások Veszprémben gazdaság 'Fesztiváloztak' a vállalkozások Veszprémben Az ESG került a középpontba a II. VOSZFESZT rendezvényen, amelyet Veszprémben tartottak április 25-én. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Pannon Egyetem közös fórumán többek között arra biztatták a vállalkozásokat, hogy az ESG-vel kapcsolatos jelentéseket a szervezeti hatékonyság növelése érdekében is érdemes elkészíteni. ma 9:21 Szurkoljanak a magyar válogatottnak és játsszanak velünk értékes nyereményekért! Szurkoljanak a magyar válogatottnak és játsszanak velünk értékes nyereményekért! Felnőtt férfi labdarúgó-válogatottunk sorozatban harmadik alkalommal jutott ki az Európa-bajnokságra, június 14-től pedig kiderül, hogy idén meddig menetelnek Marco Rossi vezetésével. Az Eb előtt ismét egy játékra hívjuk olvasóinkat, ahol a labdarúgó Európa-bajnoksággal és a magyar válogatottal kapcsolatos tudására lesz leginkább szüksége olvasóinknak, hogy aztán a szerencsések megnyerhessék a három darab tízezer forint értékű sportutalványok egyikét. ma 11:15 Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Josef Albers művészetére reflektáló alkotások kerültek bemutatásra a Modern Képtár - Vass László Gyűjteményben. A kiállított festmények közös vonása, hogy saját művészi eszközökkel fejezik ki a hódolat Albersnek és hódolat a négyzetnek tematikában rejlő kettősség lehetőségeit. A kiállítás július 7-ig megtekinthető. 2024. április 28. 8:31 LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   2024. április 27. 8:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.