2023. június 6.
//
Norbert névnap

Az aradi vértanúkra emlékeztek Veszprémben

172 évvel ezelőtt október 6-án végezték ki Aradon az 1848/49-es szabadságharc katonai vezetőit és Pesten Batthyány Lajos miniszterelnököt. Rájuk emlékeztek szerdán Veszprémben.

A város központi megemlékezését az aradi vértanúk Török Ignác utcai emlékművénél rendezték meg. Itt Brányi Mária alpolgármester arról beszélt, hogy a nemzeti gyásznapok, az áldozathozatalok, a szívünket megrendítő szép példák éppoly fontosak, mint a nemzeti ünnepeink. Ahogy a születés öröme és az elmúlás fájdalma az ember, úgy a nemzet életében is jelen vannak, a halál  és a gyász pedig még fájdalmasabb, hanemcsak személyes, hanem nemzeti tragédia történt. 

Az alpolgármester arra intett, vegyünk példát 1848-49 hőseiről, és szakítsunk azzal az elképzeléssel, hogy az ország sorsáról való döntést másokra bízzuk, a megoldást felülről, kívülről várjuk. Küldetésünk van, amelyben személyes szerepet kell vállalnunk. Kövessük a szabadságharc hőseinek példáját, hogy az utókor majd rólunk is tisztelettel emlékezzen meg!

Az önkormányzat nevében Brányi Mária alpolgármester és Ovádi Péter parlamenti képviselő helyeztek el koszorút az emlékműnélAz önkormányzat nevében Brányi Mária alpolgármester és Ovádi Péter parlamenti képviselő helyeztek el koszorút az emlékműnél

A nap során több intézményi és városrészi megemlékezést is tartottak. Kádártán Wessetzky Szabolcs református lelkipásztor, Gyulafirátóton Horváth Viktória, a Gyulaffy László Általános Iskola pedagógusa mondott ünnepi beszédet. Délelőtt a Pannon Egyetemen dr. Molnárné dr. Barna Katalin rektorhelyettes emlékezett a szabadságharc hőseire.

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint

További cikkek

Látványos újítás miatt volt félpályás lezárás a Viadukton
Látványos újítás miatt volt félpályás lezárás a Viadukton
Megkapja a neki járó fényt Veszprém egyik ikonikus látványossága, a Viadukt, de mellette a Városháza, a Tűztorony és a Hősök kapuja is fényesebb lesz hamarosan.
A dió egy csoda! – 10 tudományosan igazolt egészségügyi hatás
A dió egy csoda! – 10 tudományosan igazolt egészségügyi hatás
Mutatunk pár érdekességet a dióról, hogy mi minden rejlik egy kemény csonthéj mögött.
Ma már elfogadjuk a trianoni határokat, de szeretni sohasem fogjuk
Ma már elfogadjuk a trianoni határokat, de szeretni sohasem fogjuk
A város vasárnap délelőtt, a Városháza előtti téren, az Országzászlónál tartotta a Nemzeti összetartozás napja megemlékező műsorát. Idén 103. éve írták alá a trianoni békediktátumot.
A Dalvölgy gálakoncertjétől zeng az ActiCity
A Dalvölgy gálakoncertjétől zeng az ActiCity
A nagyszabású, négynapos rendezvény szombati napján három órától az ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központ szabadtéri színpadán megkezdődött a gála, ahol több mint hatvan kórus, közel ezerháromszáz énekes gyűlt össze.
Mit tehet Olaszország, hogy ne nyelje el a tenger Velencét?
Mit tehet Olaszország, hogy ne nyelje el a tenger Velencét?
Az emelkedő tengerszint és a város süllyedő alapja nagy veszéllyel fenyeget. Olaszország nem szeretné, hogy a várost örökre elnyelje a tenger, így a katasztrófa elkerülése érdekében különböző szabályozásokat vezetnek be, és ötletekkel állnak elő.