Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Már a kutyák is könyvtárba járnak

2021. október 7. 21:32
Az ország első megyei hatókörű kutyabarát könyvtárává vált az Eötvös Károly Megyei Könyvtár.

Közel két hónapos kísérleti időszak után, csütörtöktől hivatalosan is kutyabarát intézménnyé vált a megyei könyvtár, amelyet kiállítással és kutyás találkozóval ünnepelt meg az intézmény. Dr. Baranyai Tamás igazgató elmondta, a rendezvény apropóját részben a nemrég lezajlott állatok világnapja szolgáltatta. „Az állatok világnapjának alapelve a World Wide Foundation megfogalmazása szerint az, hogy az állatok boldogabbá teszik az életünket, segítő társként és barátként is boldogítják mindennapjainkat. Ennek az ünnepnek is az a célja, hogy ember és állat kapcsolatát erősítse és felhívja a figyelmet az együttélés fontosságára” – fogalmazott az igazgató.

Másrészt Vargáné Ládonyi Erzsébet gyermekkönyvtáros javaslatára már egy ideje tervezték, hogy kutyabarát intézménnyé váljanak, amelyhez a héten meg is kapták a hivatalos minősítést – ezzel az ország első megyei hatókörű kutyabarát könyvtárává váltak. Az igazgató megnyugtatott mindenkit, noha a gazdik most már ebük társaságában is betérhetnek az épületbe, ez nem jelentené azt, hogy a könyvtár elveszítené csendes, intim jellegét. A négylábúak behozatalát házirend szabályozza, ami biztosítja, hogy csak megfelelően viselkedő kutyával lehessen belépni az intézménybe. Emellett a jövőben kutyaterápiás foglalkozásokat is terveznek azok számára, akik most még ódzkodnának az ebektől.

Az eseményen részt vett Ovádi Péter parlamenti képviselő, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos és a rendezvény egyik legfőbb támogatója, aki büszkeségét fejezte ki, amiért az országban elsőként egy veszprémi, megyei jogkörű intézmény kaphatta meg ezt a minősítést. A biztos hozzátette, a kormánnyal kezdetektől fogva azt a nézetet vallják, hogy az állatvédelemért, s annak kiemelt stratégiai eleméért, a felelős állattartásért közösen kell tenni, illetve a legjobb, ha már az óvodás, iskolás környezetben is megkezdjük a nevelést. „Azt a célt tűztük ki, hogy öt év múlva ott legyünk Európa élvonalában a felelős állattartást illetően, ehhez pedig fontos, hogy minden fronton meg tudjunk jelenni. A könyvtár állatbarát intézménnyé válása is ezt a törekvést segíti” – vélekedett Ovádi.

A rendezvényre látogatók a terápiás kutyákkal való találkozás mellett két kiállítást is megtekinthettek. Chikán Erika fotográfus évek óta fotózza a kutyákat és gazdáikat; képeivel legfőbb célja visszaadni a gazdi és az ebek közötti kapcsolatot, vagy amennyiben szóló fotózásról van szó, a négylábúak jellemét, hogy az örök emlék legyen a gazdik számára. Ezúttal utóbbi fotóiból nyílt kiállítás. Emellett a könyvtár Kis galériájában állították ki az intézmény megyei óvodások és iskolások körében meghirdetett Kutyával az élet című pályázatára beérkezett mintegy 300 pályaművét.

Akit pedig mélyebben is érdekelnek a kutyás tartalmak, a héten a gyerekkönyvtárban egy kutyás témájú könyvkiállítást is megtekinthet, továbbá kutyás irodalomjegyzékkel, kvízzel, vasárnapra pedig egy hétpróbával készültek az intézmény kollégái.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. ma 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. ma 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.