Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Bemutatták Máté P. Gábor nagyjátékfilmjét

2021. október 12. 4:00
Egy kilencvenperces nagyjátékfilm rendezőjeként mutatta meg új oldalát Máté P. Gábor, a Veszprémi Petőfi Színház színművésze, aki A Szerenád címmel rendezett mozifilmet.

A SzeretFilm Stúdió Egyesület gyártásában mutatták be a Máté P. Gábor által rendezett filmet, az ünnepélyes bemutatója hétfő este volt a Balaton Moziban. A film a szereplőgárdáját tekintve szinte teljes mértékben veszprémi produkció, amelyet Zalaszentgrót városa is támogatott. Mint az sokaknak köztudott, Máté P. Gábor az említett Zala megyei településről származik. A film zeneszerzője Szili Péter, az operatőr pedig Ladányi János. A szereplők között olyan helyi művészek vannak, mint Buvári Lilla, Szelle Dávid, Módri Györgyi, Pap Lívia, Szalay Bence, Főző Ditta, Trokán Anna

A szerelmestörténet – mely gyakorlatilag minden korosztályt hivatott szórakoztatni - tulajdonképpen már ismert lehet a veszprémi közönség számára, hiszen 2012-ben a színházban is bemutatták, onnan jött az ötlet, hogy érdemes lenne filmre vinni. Amikor először felmerült a film ötlete, Máté P. Gábor Buvári Tamás filmrendezőnek szólt, mintegy meglebegtetve a film megrendezésének lehetőségét, de Tamás a történet írójában, vagyis Máté P. Gáborban látta elképzelhetőnek a megvalósítást, hiszen az alapötlet, a film gondolat az övé.

„Kicsit megijedtem, átgondoltam, de ez egy közösségi összefogásból megvalósuló film, így nagyjából tudtam, hogy kikkel szeretnék együtt dolgozni: olyan kollégák vettek részt a munkában, akik egyben a barátaim is, és akikben rendkívül megbízom. Mindenki a kreativitásából építkezett, nem volt nagy anyagi támogatásunk.” - fogalmazott a színművész.

Arról, hogy a színművész „hirtelen” nézőpontot váltott, hiszen a színpadról egy film rendezői székébe került, a következőket mondta el: „Nagyon jó érzés volt. Mindig is érdekelt ez a dolog, a színházi rendezés annyira nem, a film már sokkal inkább. Amikor elkezdtem filmekben játszani, már akkor is izgatott nem csupán a játék, de maga az elkészítés folyamata. A forgatás varázsa mellett az utómunkákban rejlő kreativitás is  megragadott: a fényelést, az effektelést.

Az első forgatási nap 2017 májusában volt, tehát négy évig tartott. Már tavaly bemutathattuk volna, de a Covid közbeszólt. Az is az időhúzás mellett volt, hogy szükségünk volt mindanégy évszakra, így ez is várakozásra ösztönzött. Emellett csak akkor tudtunk forgatni, amikor a kollégák a munkájuk mellett ráértek. Néhány jelenet Horvátországban forgott, így egy teljes hetet kint töltöttünk.”

A szerelmes történet látványvilága Ladányi János elképzelése alapján készült: „A látványvilág Ladányi János munkája, mondhatni ő öntötte le mesével a filmet, miután leforgattuk. Én főként a színészekkel, a színészi játékkal foglalkoztam. Rendkívül izgalmas időszak volt.”

A hétfő esti filmbemutató egyelőre a stábnak és a támogatóknak volt nyitott, de a közeljövőben a veszprémi közönség is láthatja.

Borítókép: Főző Ditta

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. tegnap 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  tegnap 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  tegnap 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.