2022. szeptember 30.
//
Jeromos névnap

Bemutatták Máté P. Gábor nagyjátékfilmjét

Egy kilencvenperces nagyjátékfilm rendezőjeként mutatta meg új oldalát Máté P. Gábor, a Veszprémi Petőfi Színház színművésze, aki A Szerenád címmel rendezett mozifilmet.

A SzeretFilm Stúdió Egyesület gyártásában mutatták be a Máté P. Gábor által rendezett filmet, az ünnepélyes bemutatója hétfő este volt a Balaton Moziban. A film a szereplőgárdáját tekintve szinte teljes mértékben veszprémi produkció, amelyet Zalaszentgrót városa is támogatott. Mint az sokaknak köztudott, Máté P. Gábor az említett Zala megyei településről származik. A film zeneszerzője Szili Péter, az operatőr pedig Ladányi János. A szereplők között olyan helyi művészek vannak, mint Buvári Lilla, Szelle Dávid, Módri Györgyi, Pap Lívia, Szalay Bence, Főző Ditta, Trokán Anna

A szerelmestörténet – mely gyakorlatilag minden korosztályt hivatott szórakoztatni - tulajdonképpen már ismert lehet a veszprémi közönség számára, hiszen 2012-ben a színházban is bemutatták, onnan jött az ötlet, hogy érdemes lenne filmre vinni. Amikor először felmerült a film ötlete, Máté P. Gábor Buvári Tamás filmrendezőnek szólt, mintegy meglebegtetve a film megrendezésének lehetőségét, de Tamás a történet írójában, vagyis Máté P. Gáborban látta elképzelhetőnek a megvalósítást, hiszen az alapötlet, a film gondolat az övé.

„Kicsit megijedtem, átgondoltam, de ez egy közösségi összefogásból megvalósuló film, így nagyjából tudtam, hogy kikkel szeretnék együtt dolgozni: olyan kollégák vettek részt a munkában, akik egyben a barátaim is, és akikben rendkívül megbízom. Mindenki a kreativitásából építkezett, nem volt nagy anyagi támogatásunk.” - fogalmazott a színművész.

Arról, hogy a színművész „hirtelen” nézőpontot váltott, hiszen a színpadról egy film rendezői székébe került, a következőket mondta el: „Nagyon jó érzés volt. Mindig is érdekelt ez a dolog, a színházi rendezés annyira nem, a film már sokkal inkább. Amikor elkezdtem filmekben játszani, már akkor is izgatott nem csupán a játék, de maga az elkészítés folyamata. A forgatás varázsa mellett az utómunkákban rejlő kreativitás is  megragadott: a fényelést, az effektelést.

Az első forgatási nap 2017 májusában volt, tehát négy évig tartott. Már tavaly bemutathattuk volna, de a Covid közbeszólt. Az is az időhúzás mellett volt, hogy szükségünk volt mindanégy évszakra, így ez is várakozásra ösztönzött. Emellett csak akkor tudtunk forgatni, amikor a kollégák a munkájuk mellett ráértek. Néhány jelenet Horvátországban forgott, így egy teljes hetet kint töltöttünk.”

A szerelmes történet látványvilága Ladányi János elképzelése alapján készült: „A látványvilág Ladányi János munkája, mondhatni ő öntötte le mesével a filmet, miután leforgattuk. Én főként a színészekkel, a színészi játékkal foglalkoztam. Rendkívül izgalmas időszak volt.”

A hétfő esti filmbemutató egyelőre a stábnak és a támogatóknak volt nyitott, de a közeljövőben a veszprémi közönség is láthatja.

Borítókép: Főző Ditta

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

Ismét nyitva a kápolna ajtaja a hívek előtt
Ismét nyitva a kápolna ajtaja a hívek előtt
Péntek reggel a kívül és belül is megújult Szent Anna-kápolnában találkoztak a hívek, amikor Udvardy György veszprémi érsek megáldotta a felújított egyházi épületet.
Ez a négy nap megmutatja, hogy a gasztronómia több mint eszem-iszom
Ez a négy nap megmutatja, hogy a gasztronómia több mint eszem-iszom
Csütörtök délutántól egész vasárnap estig tart a környék legkülönlegesebb gasztrofesztiválja, a Balaton Wine & Gourmet. A négynapos rendezvényen a régió legkiválóbb borászatai és éttermei mellett Spanyolország és Japán is képviselteti magát, mindez pedig tökéletes alkalom arra, hogy rájöjjünk, a gasztronómia igencsak túlmutat az evés-iváson: egy ország értékei is ott vannak benne.
Fájdalmas és vidám dallamok – LéviStory a Petőfi Színházban
Fájdalmas és vidám dallamok – LéviStory a Petőfi Színházban
Péntek este mutatják be Kerényi Miklós Gábor, Kossuth-díjas művész rendezését.
Magyar és finn testvérvárosok osztották meg egymással saját 21. századi módszereiket
Magyar és finn testvérvárosok osztották meg egymással saját 21. századi módszereiket
„A magyarok és a finnek az évszázadok során sohasem voltak egymás ellenségei, a rokonságunk mellett pedig szoros barátság is összeköti a két nemzetet” - hangzott a szerdán kezdődött Magyar-Finn Testvérvárosi Konferencia megnyitóján Veszprémben a Hangvillában. A baráti kötelékeken túl a mostani találkozó még inkább megerősítheti a magyar-finn kapcsolatokat, ugyanis a konferencia olyan 21. századi témákat jár körbe, mint a fenntarthatóság, a digitalizáció és a kreatív ipar, mindezt a két nemzet saját példáin keresztül.
Jubileumi számmal jelentkezik az Ecoport magazin
Jubileumi számmal jelentkezik az Ecoport magazin
Harmincadik számához érkezett az Ecoport magazin, melynek címlapján ezúttal Ozsváth Gergely „Mentha”, a Hősök zenekar egyik frontembere és a veszprémi murálok megálmodója és megvalósítója szerepel.