2022. augusztus 14.
//
Marcell névnap

Állati volt az állatok világnapja a Veszprémi Állatkertben

A Veszprémi Állatkert is számos programmal készült a világnap alkalmából, ahol a szórakoztató programok mellett a felelős állattartás fontosságára is igyekeztek felhívni a figyelmet.

Október 4-én a világnap alkalmából különleges ajándékkal kedveskedett a Veszprémi Állatkert minden érdeklődőnek, ugyanis ezen a napon kiemelt kedvezménnyel volt látogatható az állatkert. Az érdeklődőknek ráadásul az időjárás is kedvezett, így a napsütéses időben több mint 5200 fő élt a lehetőséggel és tekintette meg az elmúlt évek nagyszabású fejlesztéseit, ismerkedett meg közelebbről az állatkert lakóival, mindösszesen 500 Ft-os belépő megváltásával.

Az állatok világnapja az állatkertek életében is kiemelt eseménynek számít, hiszen egy mai modern állatkert a természet- és környezetvédelem, a fajmegőrzés, az oktatás és környezeti nevelés mellett kiemelt figyelmet fordít az állatvédelemre is, ahogy az Veszprémben is történt.

Az esemény megünneplése immáron 10 éves múltra tekint vissza, idén pedig a hagyományokhoz hűen ismét egy vetélkedőre invitálták a veszprémi általános iskolás diákokat, akik október 8-án, pénteken egy kellemes délutáni vetélkedőn vehettek részt az állatkertben, melynek keretében játékos formában tanulhattak az őket körülvevő környezet sokszínű élővilágáról.

Az állatkerttől megtudtuk, idén rekordszámú volt az érdeklődés: 10 általános iskolából, 28 csapattal mintegy 140 diák érkezett az állatkertbe, hogy összemérjék tudásukat és a játékos feladatokon keresztül új ismereteket szerezzenek az állatokról, a természetről és a természetvédelemről.

A gyerekek összesen 4 korcsoportban öt-öt fős csapatokban indultak útnak az állatkertben, hogy állomásról állomásra teljesítsék a rájuk váró érdekes feladatokat. A fiatalok összemérhették tudásukat többek között a felelős állattartásban, képfelismerésben, igaz-hamis feladatokban, melyekhez a legfontosabb információkat az állatkertben kihelyezett állatismertető táblákról szerezhették meg.

A rendezvény célja többek közt az volt, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy az állatok védelme rendkívül fontos feladatunk, hiszen ezáltal tudjuk megőrizni a természet sokszínűségét és élővilágát.

Október 10-én ráadásul újabb jubileumot ünnepeltek az intézményben, hiszen 1881-ben ezen a napon született az állatkert névadója, Kittenberger Kálmán, híres magyar Afrika-kutató, zoológus, író. Idén születésének 140. évfordulójára emlékeztek.

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

Táborozó fiatalok az állatkertben
Táborozó fiatalok az állatkertben
A Veszprémi Állatkertben táboroznak az általános iskolások, mindennapjaikat leshettük meg.
Többször használható, visszaváltható poharakat vezettek be az állatkertben
Többször használható, visszaváltható poharakat vezettek be az állatkertben
Nem használnak többé eldobható műanyagpoharakat a Veszprémi Állatkertben, helyettük betétdíjas, visszaváltható “repoharakban” kaphatók az italok.
Felpezsdült a madárröpte csütörtök délelőtt az állatkertben
Felpezsdült a madárröpte csütörtök délelőtt az állatkertben
A madarak és fák napja alkalmából régi hagyománya szerint ismét vendégül látta a Veszprémi Állatkert a Kozmutza Flóra óvoda és általános iskola gyermekeit.
Dromedár kislánnyal bővült a Veszprémi Állatkert csapata
Dromedár kislánnyal bővült a Veszprémi Állatkert csapata
Az állatkert a közösségi médiában számolt be az örömteli az eseményről.
'S a medvének mindig igaza van'
'S a medvének mindig igaza van'
A hagyomány szerint a medvék minden évben február 2-án megmondják, hogy közel van-e a tavasz, vagy még kemény hidegek várnak ránk. Ha barlangjukból kibújva meglátják az árnyékukat, visszamennek, mert még korai a tavasz köszöntése, viszont ha felhős az idő és nincs árnyékuk, elől maradnak, hiszen közeleg a jó idő a hiedelem szerint. Szerdán délelőtt a veszprémi állatkert három fekete medvéje is megtette ezt az időjóslást.