2022. december 2.
//
Melinda névnap

Húsz éve ápolják német örökségüket

Fennállásának húsz éves jubileumát ünnepelte vasárnap a Gyulafirátóti Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület és Dalkör.

– Húsz évig összetartani egy személyes kapcsolatot is nehéz, nemhogy egy közösséget. Nagyon sok cél kell hozzá, közös élmény, céltudatosság és olyan emberek közössége, akik szeretik egymást. Nagyon örülök annak, hogy a Gyulafirátóti Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület és Dalkör eljutott idáig – mondta Ovádi Péter országgyűlési képviselő a jubileumi ünnepségen. – Az egyesületnek azonban nemcsak múltja van, hanem nagyon szép jelene és jövője: a gyulafirátóti iskola tanulóinak több mint ötven százaléka a német nemzetiségi tagozatot választja. Ebből is látszik, mennyire fontos a német nemzetiségi kultúra fenntartása.

Veszprém környékén egyébként messzire visszanyúló múltja van a német kultúrának, a gyulafirátótiak ma is őrzik örökségüket, s igyekeznek azt a fiatalokkal is megismertetni, átadni nekik a hagyományokat. Vasárnap ezt egy jó hangulatú ünnepség keretében tették meg, ahol bemutatkoztak a helyi, valamint a vendégül látott hárskúti és úrkúti tánccsoportok és kórusok, a Balatonalmádiból érkezett Navratyil Duó és a Gyulaffy László Nyelvoktató Általános Iskola 4. osztályos német nemzetiségű tanulói.

 

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

Alvaro Soler és Norah Jones a VeszprémFest 2023-as fellépői között
Alvaro Soler és Norah Jones a VeszprémFest 2023-as fellépői között
Bejelentették a Veszprémfest 2023-as fellépőit, megindult a jegyértékesítés a fesztivál honlapján.
A nemzeti konzultáció az egyik válasz az elhibázott brüsszeli szankciókra
A nemzeti konzultáció az egyik válasz az elhibázott brüsszeli szankciókra
Az elhibázott brüsszeli szankciókról és a magyar kormány erre adott válaszairól tartott közös sajtótájékoztatót Ovádi Péter, országgyűlési képviselő és Soltész Miklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár szerdán délután Veszprémben. A sajtótájékoztatón bemutatták a legújabb nemzeti konzultáció témaköreit is, valamint kiderült, miért fontos az, hogy minél többen részt vegyenek a kitöltésében.
Megújult a veszprémi németek közösségi háza
Megújult a veszprémi németek közösségi háza
Átadták a felújított Német Házat, a veszprémi német nemzetiségi közösség központját.
Véradást rendeztek az egyetemen
Véradást rendeztek az egyetemen
Házhoz ment a Magyar Vöröskereszt a kollégistákhoz: a Hotel Magisterben rendeztek véradást kedden.
Jazzpiknik: Rick Astley újra eljön Paloznakra
Jazzpiknik: Rick Astley újra eljön Paloznakra
Nik West, Rick Astley, a Thievery Corporation, a Dirty Loops és az Incognito is fellép a jövő évi Paloznaki Jazzpikniken. A tizenegyedik alkalommal megszervezett fesztivál 2023. augusztus 3-től 5-ig tart a Balaton-felvidéken - közölték a szervezők kedden.