2023. április 2.
//
Áron névnap

Márki-Zay Péter nyerte a kaotikus előválasztást

Bár vasárnap este még nem volt teljes a szavazatok feldolgozottsága, Márki-Zay Péternek szinte behozhatatlan előnye van Dobrev Klárával szemben, így várhatóan ő lesz Orbán Viktor kihívója a jövő évi országgyűlési választáson.

Bár még az előválasztás utolsó napján, szombaton is voltak szervezésbeli hiányosságok az előválasztáson, többek közt Tapolcán, ahol állítólag egy adminisztrációs hiba miatt hiába keresték az emberek az előválasztási sátrat, végül sikerült lezárni a Dobrev Klára és Márki-Zay Péter közti mérkőzést. Ez volt az előválasztás második fordulója, amin 662 ezren vettek részt, a szavazólapon pedig Dobrev és Márki-Zay neve szerepelt, miután Karácsony Gergely annak ellenére visszalépett a jelöltségtől, hogy az első fordulóban ő szerezte a második legtöbb szavazatot Gyurcsány Ferenc felesége mögött.

A második forduló - ami egy hétig tartott - szavazatait vasárnap számolták össze, cikkünk megírásakor 65%-os feldolgozottság mellett Márki-Zay Péter 25%-kal vezetett Dobrev előtt, de ami ennél is többet mond, a Gyurcsány-párt jelöltje közösségi oldalán már elismerte vereségét, ezzel szinte biztosra vehető az országos politikában tapasztalatlan Márki-Zay Péter győzelme, aki egyébként jelenleg hivatalosan Hódmezővásárhely polgármestere.

Ha nem történik újabb váratlan fordulat - amiben az előválasztás kaotikus időszaka alatt bőven volt része az ellenzéknek, többek közt Veszprémben is, amikor a DK kikosarazta a helyi erős emberét, Katanics Sándort - akkor jövőre a Kész Zoltánnal is szoros kapcsolatot ápoló Márki-Zay neve lesz ott a hatpárti ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltjeként a szavazólapon.

vehir.hu

További cikkek

Előválasztás után...
Előválasztás után...
Számomra nem volt váratlan MZP (Márki-Zay Péter) győzelme Karácsony visszalépését követően, miképp Csonka Balázs (DK) győzelme sem volt kiszámíthatatlan. Sőt meglepődve vettem tudomásul, hogy ez még a helyi kormánypártiak és DK-sok közt sem volt egyértelmű. Logikailag is ennek kellett történnie. - Adamecz Zoltán véleménycikke az előválasztásról és az előttünk álló időszakról.
Karácsony visszalépett a jelölt-jelöltségtől
Karácsony visszalépett a jelölt-jelöltségtől
Karácsony Gergely péntek délelőtti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy annak ellenére, hogy az előválasztás első fordulójában a második legtöbb szavazatot kapta, visszalép a miniszterelnök-jelölt-jelöltségtől és Márki-Zay Pétert fogja támogatni Dobrev Klára ellenében.
Meglepetés (?) az előválasztáson: Csonka megverte Mesterházyt Veszprémben
Meglepetés (?) az előválasztáson: Csonka megverte Mesterházyt Veszprémben
Kétszer annyi szavazatot gyűjtött be a DK jelöltje, Dr. Csonka Balázs, mint Mesterházy Attila az ellenzéki előválasztáson Veszprémben, így várhatóan ő lesz a kihívója a Fidesz-KDNP jelöltjének a jövő évi országgyűlési választáson. A miniszterelnök-jelöltek közül Dobrev Klára gyűjtötte be a legtöbb voksot, mögötte nem sokkal lemaradva Karácsony Gergely végzett.
Karácsony Gergely megtalálta Veszprémet
Karácsony Gergely megtalálta Veszprémet
Közös sajtótájékoztatót tartott Budapest főpolgármestere, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje Karácsony Gergely a megyében induló MSZP-s képviselőjelölt-jelöltekkel kedden délután a Kossuth utcán. Karácsony - ahogy fogalmazott – saját magában látja az egység megtestesítőjét az ellenzéki pártok és a magyar emberek között.
A veszprémi előválasztás megmutatta, az ellenzéki pártok a Fidesznél csak egymást fúrják jobban
A veszprémi előválasztás megmutatta, az ellenzéki pártok a Fidesznél csak egymást fúrják jobban
Úgy tűnik, mint ahogy annak idején a Dallas is péntekenként hozta az új izgalmakat, a veszprémi ellenzéki előválasztással kapcsolatban is hétvégente jönnek a felszínre új hírek. Ráadásul hétről hétre egyre nagyobb áskálódás és háttérben zajló alkufolyamatok képe kristályosodik ki. Legalábbis ezt tükrözi az a tény, hogy Katanics Sándor indulását az előválasztáson mégis megvétózta a 6 együttműködő pártból 5, ráadásul különösebb indoklás nélkül. Cikkünkben bemutatjuk az érintettek reakcióit, amiből le lehet szűrni, milyen állapotok uralkodnak a "demokratikus" ellenzék oldalán.