2021. december 3.
//
Ferenc névnap

Zászlót avattak a Közgázban

Az összetartozás jegyében, 125 éves jubileuma alkalmából tartottak zászlóavató ünnepséget a Veszprémi SZC Bethlen István Közgazdasági és Közigazgatási Technikumban.

2020-ban ünnepelte fennállásának 125 éves jubileumát a veszprémi Közgáz. Az iskola vezetése az eredeti tervek alapján többek között jubileumi emlékérem kiadással, zászlóavatással- és szenteléssel emlékezett volna meg a jeles évfordulóról, a koronavírus-járvány alatt a közös ünneplésről azonban le kellett mondani. A zászlóavatót így egy év csúszással, október 20-án tartották meg az iskola udvarán.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő szerint az intézmény méltán lehet büszke az eltelt 125 évre, amely alatt az iskola Veszprém identitásának részévé vált, valamint névadójára is. „Bethlen István olyan vészterhes időben vette át Magyarország irányítását, amely a történetelembe fekete betűkkel íródott be, hiszen Trianon után Magyarország elvesztette területének kétharmadát, lakosságának több mint a felét. Bethlen kormányzásának tíz éve alatt mégis stabilizálni tudta a magyar gazdaságot és újra fellendítette az országot.” Az iskola ugyanakkor nemcsak névadójára lehet büszke, hanem arra, ahogy tevékenységével maga is formálja Veszprém erős közösségét, a várost és térségét.

– A Közgáz mindig is élen járt a hagyományok őrzésében és tiszteletében. Ennek példája a mai nap is. Hiszen a zászlók mindig nagy jelentőséggel bírtak: harcosok ezrei, százezrei vonultak a lobogók alatt közös céljuk elérése felé. A zászló több mint egy eszköz, egy tárgy: a zászló jelkép, szimbóluma az egyetértésnek, összetartozásnak, és biztos záloga a fejlődésnek. Bízom benne, hogy a zászló alatt a jövőben is több ezer közgázos diák halad a közös cél irányába, hogy megtapasztalja a tudás örömét és megtalálja önmagát” – osztotta meg gondolatait Kavalecz Gábor, a Veszprémi Szakképzési Centrum főigazgatója.

A zászló az emberek számára évezredek óta egy csoport ikonjaként funkcionál, jelöli annak történelmi szokásait, erkölcsét, hitét. Egy zászlóban közel egy négyzetméternyi felületen végső soron egy emberi közösség egész életét sűrítik össze. A Veszprémi SZC Bethlen István Közgazdasági és Közigazgatási Technikum arany iskolacímerrel és Bethlen István nevével díszített tengerkék zászlója is egy életet jelképez: az iskola életét, a 125 éves múltat, a hivatását és a küldetését. Aki alatta állt és áll, nincs egyedül: tudja, hogy olyan közösség részese, amelyre mindig és mindenütt lehet számítani – fogalmazott ifj. Szathmáry Árpád iskolaigazgató.

Hozzátette, a zászlóavatás a jubileumról való megemlékezésen túl a Bethlen István előtti tisztelgésről is szól – aki egyébként éppen száz éve lett miniszterelnök. Az intézményvezető szerint ha IV. Bélát második honalapítónak nevezzük, Bethlent méltán nevezhetjük harmadiknak, hiszen egy totális háború után, egy kirabolt országból teremtett újra élhető országot, és kemény munkával kiharcolta, hogy Magyarország a nemzetközi közösség méltó tagjává váljon. „Ma a mi küldetésünk és hivatásunk az, hogy ezt a harcot folytathassuk” – vélekedett az igazgató.

A zászlóavató ünnepségen közreműködött a Magyar Honvédség Légierő Zenekara.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint

További cikkek

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke: 36 milliárd forintos kárt is okozhatott a műtrágya kartellezés a magyar gazdáknak
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke: 36 milliárd forintos kárt is okozhatott a műtrágya kartellezés a magyar gazdáknak
Bige László és cégei akár 36 milliárd forinttal is megkárosíthatták a gazdákat az elmúlt hét évben -mondta Győrffy Balázs, a NAK elnöke péntek délután Veszprémben.
Veszprém Magyarországgal együtt előre megy, nem hátra
Veszprém Magyarországgal együtt előre megy, nem hátra
A legfontosabb kormányzati támogatásokról tartott sajtótájékoztatót Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője.
Az Agórában képzik a kis cukrászsegédeket
Az Agórában képzik a kis cukrászsegédeket
Bonbon készítésre gyűltek össze csütörtök délután a Deák és a Báthory iskola kis diákjai a Veszprém Agórában, hogy egy különleges technika órán vegyenek részt: az intézmény Kis cukrász napközi programjának keretében ugyanis a gasztronómia világába nyerhetnek betekintést, miközben a saját édességüket is elkészíthetik.
Újabb egy héttel meghosszabbítják az oltási akciót
Újabb egy héttel meghosszabbítják az oltási akciót
Újabb egy héttel meghosszabbítja a kormány az oltási akcióhetet, és felkérte az operatív törzset, hogy dolgozzák ki az oltási akciónapok rendszerét országosan - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.
Hostel, kávézó és múzeumi fogadótér lesz az egykori kereskedőházból 2023-ra
Hostel, kávézó és múzeumi fogadótér lesz az egykori kereskedőházból 2023-ra
Újabb ikonikus épület alakul át és kap új funkciót Veszprém belvárosában a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében. A Jókai 8. szám alatt álló egykori Ruttner-ház egyszerre lesz hostel, kávézó és a várbörtön-múzeum fogadóközpontja.