2021. december 3.
//
Ferenc névnap

Ne hirdessen tortakészítést a Facebookon, ha nem tud róla számlát adni!

2021. október 21. 10:10
Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatóság
Egyre többször fordul elő, hogy magánszemélyek a közösségi médiában létrehozott profilok alatt cukrászati termékeket árulnak. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Veszprém megyei munkatársai olyan tortakészítőknél végeztek ellenőrzéseket, akik a közösségimédia felületeit használták termékeik bemutatására és eladására.

Ha valaki közösségimédia-használó, egyre gyakrabban találkozhat olyan magán, vagy külön erre a célra létrehozott profilokkal, ahonnan cukrászati termékeket, tortákat, süteményeket, dizájnédességeket vásárolhat. Ez sokszor jóval túlmutat a család számára készített édességek előállításánál, látható, hogy azok célja üzletszerű tevékenység. 

Most ennek a tevékenységnek a nyomába eredtek a NAV munkatársai. A revizorok összesen 800 000 forint mulasztási bírságot szabtak ki. 

Az ellenőrök a tortákat telefonon rendelték meg, de egyszer sms-ben is meg kellett erősíteni a rendelést.

Az ellenőrzés számos hibát talált: a vizsgált személyek közül néhánynak volt csak adószáma, de akadtak olyanok is, akik sem cukrászati termékek készítésére, sem pedig kereskedelmi tevékenységre sem volt engedélyük. Többségük kisebb méretű vállalkozásként működött, cukrászdai vagy éttermi vendéglátóhely és online pénztárgép nélkül. A vizsgált adózók több mint 80 százaléka nem állított ki semmilyen bizonylatot.  

Illusztráció: David Holifield on UnsplashIllusztráció: David Holifield on Unsplash

Akadt olyan vállalkozó, aki fizetéskor elkérte ugyan az adatokat, hogy később online számlát állítson ki, de mivel a vásárlás készpénzzel történt és ez azonnali bizonylatkiállítást követel, az adózó így is megszegte az előírásokat.

A vizsgálat négy katás vállalkozót is érintett, ők a számlaadás elmulasztása miatt a bírság mellett a kedvező adózás lehetőségétől is elestek. 

vehir.hu

További cikkek

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke: 36 milliárd forintos kárt is okozhatott a műtrágya kartellezés a magyar gazdáknak
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke: 36 milliárd forintos kárt is okozhatott a műtrágya kartellezés a magyar gazdáknak
Bige László és cégei akár 36 milliárd forinttal is megkárosíthatták a gazdákat az elmúlt hét évben -mondta Győrffy Balázs, a NAK elnöke péntek délután Veszprémben.
Veszprém Magyarországgal együtt előre megy, nem hátra
Veszprém Magyarországgal együtt előre megy, nem hátra
A legfontosabb kormányzati támogatásokról tartott sajtótájékoztatót Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője.
Az Agórában képzik a kis cukrászsegédeket
Az Agórában képzik a kis cukrászsegédeket
Bonbon készítésre gyűltek össze csütörtök délután a Deák és a Báthory iskola kis diákjai a Veszprém Agórában, hogy egy különleges technika órán vegyenek részt: az intézmény Kis cukrász napközi programjának keretében ugyanis a gasztronómia világába nyerhetnek betekintést, miközben a saját édességüket is elkészíthetik.
Újabb egy héttel meghosszabbítják az oltási akciót
Újabb egy héttel meghosszabbítják az oltási akciót
Újabb egy héttel meghosszabbítja a kormány az oltási akcióhetet, és felkérte az operatív törzset, hogy dolgozzák ki az oltási akciónapok rendszerét országosan - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.
Hostel, kávézó és múzeumi fogadótér lesz az egykori kereskedőházból 2023-ra
Hostel, kávézó és múzeumi fogadótér lesz az egykori kereskedőházból 2023-ra
Újabb ikonikus épület alakul át és kap új funkciót Veszprém belvárosában a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében. A Jókai 8. szám alatt álló egykori Ruttner-ház egyszerre lesz hostel, kávézó és a várbörtön-múzeum fogadóközpontja.