2022. január 25.
//
Pál névnap

Megkezdődtek az ’56-os megemlékezések Veszprémben

A Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet a rendőrkapitányság épületében tartott megemlékezést csütörtök délután.

Immár 29. alkalommal tartott megemlékezést és koszorúzást a rendőrség épületében a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából tartott csütörtök délutáni rendezvényen Ovádi Péter parlamenti képviselő és miniszteri biztos mondott beszédet. Mint mondta, a forradalmat olyan egyszerű emberek hajtották végre, akikben akkoriban a szabadságvágy, a bajtársiasság, egy igazságosabb élet reményében felbuzgott valami olyasmi, ami egyik napról a másikra hősökké tette őket.

Ovádi Péter a 2021. október 21-én tartott megemlékezés alkalmával mondott beszédet a rendőrség épületében.Ovádi Péter a 2021. október 21-én tartott megemlékezés alkalmával mondott beszédet a rendőrség épületében.

"Egyszerű civil emberek voltak, akik szembe mertek nézni a vörös hadsereg félelmetes erejével, a szovjet tankok lőtornyaival azért, hogy hazájukért, a szabadságukért harcoljanak. Akkoriban Veszprém utcáin is eldördültek a fegyverek. Nem egy honfitársunk esett össze, amikor a kalasnyikovból kilőtt golyó elérte a testét, de a forradalom hevében itt is voltak olyan felmenőink, akik a golyózápor közepette is harcoltak tovább, mentették és ápolták a sebesülteket, sokszor saját életüket is kockáztatva"-emlékeztetett.

Kiemelte, a forradalom tettei „olyan erkölcsi alapon nyugszanak, amelyekhez nem kell forradalomnak kitörnie, hogy jelen legyenek a közösségünkben. Bebizonyították, hogy egyszerű civil emberként is élhetjük úgy az életünket, hogy abban a becsület, az igazság, az egymás megsegítése és nem utolsó sorban a méltóság kiemelt helyet kapjon”-mondta.

A rendezvényen Pintér Zselyke Ida, a Csopaki Református Általános Iskola tanulója működött közre, ő Varga Zsolt A pesti srácok című versét szavalta el.

A megemlékezést koszorúzás zárta.A megemlékezést koszorúzás zárta.

A megemlékezésen a városi és a megyei önkormányzat mellett a megyei rendőrkapitányság, valamint az ’56-os szervezet, illetve a Munkástanácsok Országos Szövetsége és Mi Hazánk Mozgalom helyezett el koszorút.

Ge. Á.
Kovács Bálint

További cikkek

Csak mindent megbocsájtva lehet előre menni
Csak mindent megbocsájtva lehet előre menni
Az 1956-os veszprémi néma nőtüntetés 65. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezést a Városi Nyilvánosságért Alapítvány hétfő este az Óváros vendéglő falán elhelyezett táblánál, ahol Hegedűs Barbara alpolgármester mondott ünnepi beszédet.
Amikor a virág és a némaság erősebb volt, mint a fegyverek
Amikor a virág és a némaság erősebb volt, mint a fegyverek
Minden évben megemlékezünk hősies tettükről, hogy mekkora bátorság volt az 1956-os forradalom leverése után kimenni az utcára és felemelt fejjel tüntetni, mégis csak akkor érthetjük meg igazán, ha személyesen halljuk a résztvevők beszámolóját. Hoffmann Lászlóné Kelemen Anna a veszprémi néma nőtüntetés egyik legfiatalabb résztvevője volt, helytállása pedig 65 év elteltével is lenyűgöző.
Az ’56-os deportáltakra emlékeztek
Az ’56-os deportáltakra emlékeztek
Az egykori Várbörtön falán elhelyezett tábla előtt tisztelegtek, koszorúztak, melyet az 1956-ban elhurcoltak emlékére állítottak egykor.
A néplélek vezette a magyarokat ‘56-ban
A néplélek vezette a magyarokat ‘56-ban
A Megyeház téren rendezték meg az önkormányzat központi ünnepségét október 23-án, melynek szónoka Ovádi Péter parlamenti képviselő volt.
Orbán: arra a napra emlékezünk, amikor mi, magyarok megmutattuk, kik is vagyunk valójában
Orbán: arra a napra emlékezünk, amikor mi, magyarok megmutattuk, kik is vagyunk valójában
Arra a csodálatos napra emlékezünk, amikor mi, magyarok megmutattuk, kik is vagyunk valójában - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Budapesten, az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából tartott ünnepi beszédében.