2022. december 3.
//
Ferenc névnap

Helyi fiatalok szervezkednek a városrészek megszépítéséért

Sok kicsi sokra megy alapon szervezték meg az egy éve alapított ProBono Veszprémért Egyesület munkáját helyi civilek, akik önkéntes munkájukkal segítik a különböző városrészek fejlődését, szépítését. Az elmúlt héten a Stadion utcában festették le az útszéli korlátokat a tagok, a jövőben pedig újabb akciókat tervez a veszprémi fiatalokból álló csapat.

A ProBono Veszprémért Egyesület tagságát főleg helyi fiatalok alkotják a 18-25 éves korosztályból. Amikor egy éve formálisan is létrehozták a civil szervezetet, azt a célt tűzték ki, hogy önkéntes munkával segítsék az egyes városrészek fejlődését, vagy, mint a pénteki akciójuk is mutatja, a leromlott állapotú köztéri emelek felújítását.

Ennek szellemében pénteken a Stadion utcában több korlátot is újramázoltak a fiatalok, amit a városrész önkormányzati képviselője, Csík Richárd is támogatott a szükséges festékek és eszközök beszerzésével.

Redling András, az egyesület tagja és a mostani önkéntes munka egyik résztvevője portálunknak elmondta, elsődleges céljuk, hogy olyan kisebb, mégis látványos munkákat csináljanak, amelyek egyszerűségük ellenére sokat lendítenek az adott városrész küllemén, élhetőségén.

Elsőként az egyetemi városrészben mutatták meg magukat, itt Csík Richárd, helyi képviselő rögtön a kezdeményezésük mellé állt, aki segítette megszervezni a munkát és összehangolni az önkormányzat és a VKSZ Zrt. illetékes szakembereivel.

A ProBono Veszprémért Egyesület azonban nem csak ebben a városrészben szeretne a jövőben tevékenykedni, tervben van, hogy a város minden részén legyenek tagjaik, akik a mostanihoz hasonlóan keresik a lehetőségeket és a feladatokat, hogy hol tudnak segíteni abban, hogy az ott élőknek még komfortosabbak legyenek a mindennapjai, tudtuk meg a már most aktív tagoktól.

Emellett a helyi középiskolásoknak is szeretnének lehetőséget kínálni, hogy az érettségihez szükséges kötelező civil önkéntes munkájukat hasznosan és a lakhelyük fejlődéséért végezhessék el.

A ProBono Veszprémért Egyesület következő akciója már rögtön rendhagyó lesz, ugyanis szintén az egyetemvárosban az Óvári Ferenc Baráti Körrel közösen egy lombhullató ünnepet szerveznek, ahol a megsárgult falevelek összegyűjtése mellett meglepetéssel is készülnek a helyi lakosoknak. Erről az akcióról hamarosan bővebben is fogunk írni.

vehir.hu
Domján Attila

További cikkek

Üdvözlet Tartuból - egy veszprémi lány segíti az észt EKF-programot
Üdvözlet Tartuból - egy veszprémi lány segíti az észt EKF-programot
Eck Izabella már több, mint négy hónapja él Észtországban, Tartuban. A fiatal veszprémi lány nem csak világot látni utazott el a balti országba, annál egy sokkal fontosabb feladata van, a tartui Európa Kulturális Főváros programban vesz részt önkéntesként. Kulturális tapasztalatokról, az észt emberekről és mindennapokról, valamint az ottani EKF-programról is beszélgettünk vele.
Ismét megszervezték az országos szemétszedő akciót
Ismét megszervezték az országos szemétszedő akciót
Tizedik alkalommal rendezik meg Magyarország legnagyobb közösségi szemétszedő akcióját TeSzedd! néven május 2. és 8. között.
Gyermekek és fiatalok mondhatják el rajzaikon és esszéjükön keresztül, hogyan kell jól segíteni
Gyermekek és fiatalok mondhatják el rajzaikon és esszéjükön keresztül, hogyan kell jól segíteni
"Milyen a jó segítség?" Erre a kérdésre keresik a választ a Kapaszkodó Mentálhigiénés Egyesület által meghirdetett rajz- és esszépályázaton, ahol 6-18 éves korig várnak pályamunkákat. A civil szervezet arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy a gyermekek körében is van lehetőség elmélyíteni azt a magatartást, amikor látják, hogy gyengébb társukat bántják, kiálljanak egymásért.
Nemzetközi önkéntesek is segítik az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program sikerét
Nemzetközi önkéntesek is segítik az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program sikerét
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt egyik alapértéke az önkéntesség és az ebben foglalt szellemiség meghonosítása, kiterjesztése. Az EKF program önkéntes tevékenysége hatalmas sikert ért el: az Európai Szolidaritási Testület pályázatán csaknem 30 millió forint támogatást nyert el, amelyből a program nemzetközi színtérre léphet!
A telefon mögött ülve mentenek életeket a veszprémi önkéntesek, akik most új kollégákat toboroznak
A telefon mögött ülve mentenek életeket a veszprémi önkéntesek, akik most új kollégákat toboroznak
Önkéntes segítőket keres a Veszprémben működő, de országos lefedettséget biztosító Kapaszkodó Telefonos Lelki Elsősegély Szolgálat. A jelentkezőknek térítésmentes képzést is biztosítanak, mielőtt munkába állnának a lelki krízises áteső és segítségre szoruló emberek megsegítésére.