2021. november 30.
//
András, Andor névnap

Újraélesztik az Óváros téri piacot

Az Óváros tér egykor Veszprém egyik piactere volt. Vasárnaptól újraélesztik ezt a régi hagyományt.

Október 31-én, vasárnap nyitja meg kapuit az Óváros téri piac, amely eztán minden második vasárnap nyújt bevásárlási és kikapcsolódási lehetőséget a veszprémieknek és környékbelieknek. A piacon elsősorban a Bakony-Balaton régió őstermelőinek portékájából válogathatunk majd, de kisebb számban kézműves termékeket is találhatunk. 

A piacot kedden Porga Gyula polgármester és Mészáros Zoltán, az Európa Kulturális Fővárosa program vezérigazgatói főtanácsadója mutatták be helyszíni sajtótájékoztatójukon. A polgármester rámutatott: az EKF-programban nemcsak a rég elhanyagolt, a városképet meghatározó ingatlanokat, hanem a közösségeket is szeretnék építeni, ehhez pedig nem is kell mindig új dolgokat megálmodni, elég visszanyúlni a rég megszakadt hagyományokhoz. Ilyen az Óváros téri piac is, amely hosszú időn át a veszprémiek és környékbeliek, a termelők és vásárlók állandó találkozási helye volt. Hozzátette: a kéthetente megrendezendő piacot már csak azért is optimistán várják a szervezők, mert az elmúlt években minden, kulturális programokhoz kötődően megrendezett vásár pozitív fogadtatásra talált. 

Piac az Óváros téren 1894-ben (Fortepan / Kiss László)Piac az Óváros téren 1894-ben (Fortepan / Kiss László)

Mészáros Zoltán hozzátette, hogy az igényes portéka mellett kiváló szabadidős program is várja azokat, akik vasárnap délelőtt kilátogatnak a térre; az első hétvégén a Nanana Dekor tart minifoglalkozásokat gyerekeknek. Az EKF foodtruckjaiban egymást váltják majd a gasztronómia jól ismert környékbeli képviselői, most vasárnap a balatonfüredi Villa Delikáté a terep. 

 

Söge
Kovács Bálint

További cikkek

Az Országgyűlés elrendelte a gyermekvédelmi tárgyú népszavazást
Az Országgyűlés elrendelte a gyermekvédelmi tárgyú népszavazást
Az Országgyűlés kedden elrendelte a kormány által a gyermekvédelmi törvény elfogadása után kezdeményezett népszavazást.
Egyhangúlag fogadta el az Országgyűlés a szigorúbb állatvédelmi törvénymódosítást
Egyhangúlag fogadta el az Országgyűlés a szigorúbb állatvédelmi törvénymódosítást
Súlyosabban büntetik a jövőben az állatok megmérgezését, szigorúbban lépnek fel a szaporítók ellen, és az állatviadalokon való részvétel is bűncselekménynek számít, miután az Országgyűlés kedden elfogadta a fideszes képviselők, köztük Ovádi Péter által benyújtott, az állatok védelme érdekében szükséges egyes büntetőjogi tárgyú törvények módosítását.
Kezdődik a madáretetési szezon!
Kezdődik a madáretetési szezon!
A 132. országos énekesmadár-etetési szezon kezdetére hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), amely arra is emlékezteti a lakosságot, hogy a vízimadarakat nem szabad etetni, mert ez tömeges pusztulásukat okozhatja - olvasható az egyesület hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében.
Elindult a TÁJTÉKA kutatása a Balaton-felvidéken
Elindult a TÁJTÉKA kutatása a Balaton-felvidéken
Mit jelent az intelligens tájhasználat a régióban, hogyan lehet fenntartható életmódot folytatni itt?
Megnyílt Az év állatvédő óvodája és iskolája 2022 pályázat
Megnyílt Az év állatvédő óvodája és iskolája 2022 pályázat
A gyermekvédelmi szakellátásban élő gyermekek állatvédelmi szemléletformálása, valamint felelős állattartással kapcsolatos ismereteinek szélesítése a célja annak az együttműködési megállapodásnak, amelyet Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora, Ovádi Péter, az Agrárminisztérium Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztosa és Czibik Norbert András, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója írt alá az Állatorvostudományi Egyetemen. Sótonyi Péter bejelentette: az Egyetem a 2021-es nagy érdeklődésre tekintettel 2022-re is meghirdeti az „Év Állatvédő Óvodája” pályázatot, ezúttal általános iskolás kategóriával is bővítve.