2021. december 1.
//
Elza névnap

Sikeres volt a Zöld Busz veszprémi mintaprojektje

2021. október 27. 11:03
Októberben Veszprémben lehetett kipróbálni a Zöld Busz Demonstrációs Mintaprojekt elektromos autóbuszát. Az MAN Lion’s City 12 electric a hazai tömegközlekedést környezetbarát alapokra helyező Zöld Busz Program számára gyűjt üzemeltetési tapasztalatokat. A busz néhány naponta más-más vonalon közlekedett és ingyenesen utazhattak rajta az érdeklődők. Hamarosan pedig új, immáron végérvényesen a veszprémi utakon közlekedő buszok érkezhetnek a városba.

A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv részét képező Zöld Busz Demonstrációs Mintaprojekt keretében már a tizenegyedik vidéki nagyvárosban zajlik az elektromos buszok tesztelése. „Célunk, hogy a lakosok testközelből ismerhessék meg a környezetbarát, kibocsátásmentes járműveket. Ennek következő lépése a Veszprémben most egy hónapos időszakon át szolgálatot teljesítő autóbusz is.” – mondta Steiner Attila körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár október elején, amikor forgalomba állt az elektromos busz a város útjain a V-Busz kötelékében.

Steiner Attila emlékeztetett, hogy lezárult a Zöld Busz Projektiroda első pályázati felhívása, amely önkormányzatok és közlekedési közszolgáltatók számára nyújtott elektromos buszok és önjáró trolibuszok beszerzéséhez 80 százalékos, a járművek üzemeltetéséhez szükséges infrastrukturális fejlesztésekhez pedig 60 százalékos vissza nem térítendő támogatást.

Az eredetileg meghirdetett keretösszeg több mint négyszeresére, 18 milliárd forintot meghaladó értékben nyújtottak be igényeket a pályázók. Összesen 123 elektromos autóbusz és 4 önjáró trolibusz beszerzése történhet meg a közeljövőben a sikeres pályázatnak köszönhetően, így 10 nagyvárosban jelenhetnek majd meg új járművek, köztük Veszprémben is.

A megvalósuló beszerzések évente legalább 8000 tonna szén-dioxid kibocsátástól mentesítik a környezetet, amely megközelítőleg 120 ezer kifejlett fa éves szén-dioxid megkötésének felel meg – ismertette az államtitkár. Steiner Attila kiemelte, több finanszírozási lehetőséget is vizsgálnak a program kiterjesztésével, az elektromos buszok meghonosításával összefüggésben, ezekkel minél több város bekapcsolódhat majd a programba.

Az egy hónap alatt összegyűjtött tapasztalatokról megkérdeztük Polgári Istvánt, a V-Busz Kft. ügyvezetőjét, aki elmondta, várakozáson is felüli volt az a népszerűség az utasok körében, amit az új jármű kapott. Hozzátette, volt olyan utas, aki több kört is ment a járművel, ami a megszokotthoz képest sokkal nagyobb utazási élményt és menetdinamikát biztosít.

Az elektromos busz viszont nem csak az utasok körében volt népszerű, a buszvezetők, akik vezethették a járművet szintén pozitív tapasztalatokról számoltak be.

Az ügyvezető kifejtette, ez az egy hónap kiválóan alkalmas volt arra, hogy teszteljék az effajta járművek viselkedését a Veszprémre jellemző dimbes-dombos terepen, valamint azt is sikerült felmérni, hogy meghibásodás esetén milyen hamar tudták megjavítani a járművet a szakemberek. Polgári István összegezve elmondta, minden szempontból sikeres volt a tesztüzem, így nagyon várják, hogy jövő év első felében megérkezzen és üzembe állhasson az 5 új e-busz Veszprlémben, immáron nem csak egy hónapig.

vehir.hu

További cikkek

Már legördültek a szalagról a V-Busz új flottájának első járművei
Már legördültek a szalagról a V-Busz új flottájának első járművei
Jelenleg még több, mint 700 km-re vannak Veszprémtől, de a MAN starachovicei gyárában már készülnek azok az autóbuszok, amelyek néhány hét múlva már a V-Busz utasait szállítják a veszprémi utakon. A helyszínen Porga Gyula polgármester és a V-Busz vezetősége személyesen is megtekintette a készülő, vagy már a garázsban sorakozó vadonatúj buszokat.
Hétfőtől a V-Busz járatain és a megállókban is kötelező lesz a maszk viselése
Hétfőtől a V-Busz járatain és a megállókban is kötelező lesz a maszk viselése
Zöldebb lesz a lila – interjú a V-Busz új ügyvezetőjével
Zöldebb lesz a lila – interjú a V-Busz új ügyvezetőjével
Október közepétől új kezekben van a V-Busz Kft. gyeplője, a cég élén ügyvezetőváltás történt, miután Pálinkás Norbert benyújtotta a lemondását, utódjának pedig Polgári Istvánt választotta meg a közgyűlés. Az új vezetőtől a cég mostani állapotáról, a Veszprém utcáin felbukkanó elektromos buszokról és a járművek lila színéről is érdeklődtünk.
Október végéig ingyen lehet kipróbálni az új zöld buszt
Október végéig ingyen lehet kipróbálni az új zöld buszt
Október 28-ig egy teljesen elektromos meghajtású zöld busz járja a veszprémi utakat, amely most teszt jelleggel, ingyen kipróbálható, hogy jövő májusban már élesben térjen vissza öt ugyanilyen jármű a V-Busz megújuló flottájának részeként.
Vezetőváltás a V-Busz élén
Vezetőváltás a V-Busz élén
Benyújtotta lemondását Pálinkás Norbert, a V-Busz ügyvezetője, a helyét Polgári István veheti át.