2022. október 4.
//
Ferenc névnap

1000 mécses 1000 év minden magyarjáért

Halottak napján hagyományosan 1000 mécsest gyújtanak meg a sólyi református templomban és az azelőtti téren. Az apró lángok idén is különleges fénybe öltöztették a középkori templomot.

2009 óta minden évben halottak napján szervezi meg az 1000 mécses rendezvényét a Hajmáskér-Sólyi Református Társegyházközösség.

A sólyi templom első írásos emléke 1009-ből származik, ennek a millenniumnak a tiszteletére indították útjára az 1000 mécses rendezvényt, ami jelképesen halottak napja alkalmából minden elhunyt magyarnak emléket állít.

Az immáron hagyományosnak mondható rendezvény idén sem maradt el, ráadásul a templom felújítása miatt most a belső térben még több mécses világított, lévén, hogy ideiglenesen kikerültek a padok és székek a templomból.

A hangulatos eseményre számos sólyi lakos kilátogatott, őket Ovádi Péter, országgyűlési képviselő is köszöntötte, aki szintén részt vett az eseményen, valamint Bikádi László, református lelkész, a rendezvény szervezője.

Az esemény meghitt hangulatát a lelkész szavai mellett Bikádi Emese fuvolajátéka emelte.

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

Zenei világnapi koncert a zene városában
Zenei világnapi koncert a zene városában
Szombat este a Pannon Egyetemen aulájában Veszprém két elismert zenekara, a Gárdányi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar és a Mendelssohn Kamarazenekar adott külön-külön, majd együtt is koncertet a zene világnapja alkalmából.
Palackba zárt balatoni életérzés - bemutatkozott az EKF hivatalos ginje
Palackba zárt balatoni életérzés - bemutatkozott az EKF hivatalos ginje
Egy limitált kiadású gin lett a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program gasztroprogramjának legújabb tagja: az EKF borai és söre után, már saját ginnel is büszkélkedhet az EKF. Szimbolikus, hogy a prémium minőségű, kisszériás Balaton gin a kulturális főváros gasztronómiai csúcsrendezvényén, a Balaton Wine&Gourmet első teljes napján került először a közönség elé.
Vándorkiállítás Fellner Jakab tiszteletére
Vándorkiállítás Fellner Jakab tiszteletére
Fellner Jakab építésznek jelentős szerepe volt Veszprém városképének kialakításában. Péntek délután a Városházán nyílt vándorkiállítás a tatai Kuny Domokos Múzeum szervezésében, születésének 300. évfordulója alkalmából.
Gyökeret ver Veszprémben a japán kultúra is
Gyökeret ver Veszprémben a japán kultúra is
Ünnepélyes cseresznyefa-ültetéssel fonta szorosabbra a kapcsolatait Veszprém Japánnal a Balaton Wine & Gourmet keretében.
Ismét nyitva a kápolna ajtaja a hívek előtt
Ismét nyitva a kápolna ajtaja a hívek előtt
Péntek reggel a kívül és belül is megújult Szent Anna-kápolnában találkoztak a hívek, amikor Udvardy György veszprémi érsek megáldotta a felújított egyházi épületet.