2023. február 6.
//
Dóra névnap

1000 mécses 1000 év minden magyarjáért

Halottak napján hagyományosan 1000 mécsest gyújtanak meg a sólyi református templomban és az azelőtti téren. Az apró lángok idén is különleges fénybe öltöztették a középkori templomot.

2009 óta minden évben halottak napján szervezi meg az 1000 mécses rendezvényét a Hajmáskér-Sólyi Református Társegyházközösség.

A sólyi templom első írásos emléke 1009-ből származik, ennek a millenniumnak a tiszteletére indították útjára az 1000 mécses rendezvényt, ami jelképesen halottak napja alkalmából minden elhunyt magyarnak emléket állít.

Az immáron hagyományosnak mondható rendezvény idén sem maradt el, ráadásul a templom felújítása miatt most a belső térben még több mécses világított, lévén, hogy ideiglenesen kikerültek a padok és székek a templomból.

A hangulatos eseményre számos sólyi lakos kilátogatott, őket Ovádi Péter, országgyűlési képviselő is köszöntötte, aki szintén részt vett az eseményen, valamint Bikádi László, református lelkész, a rendezvény szervezője.

Az esemény meghitt hangulatát a lelkész szavai mellett Bikádi Emese fuvolajátéka emelte.

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

Goda Krisztina: Anyukám szava a mai napig parancs
Goda Krisztina: Anyukám szava a mai napig parancs
Goda Krisztina többek között a Kaméleon, a Csak szex és más semmi, a Szabadság, szerelem rendezője; nemrég Gárdonyi Géza művéből, az Ida regényéből készített tévéfilmet, melynek egyik forgatási helyszíne Veszprém volt. A Balázs Béla-díjas rendezőnek sikeres filmjei nagy ismertséget hoztak számára, a bulvár világa viszont teljes mértékben elkerülte. Többek között arról kérdeztük, miként lehet ma érvényesülni a szakmában…
Április 13-16. között rendezik meg a Veszprém Blues Fesztivált
Április 13-16. között rendezik meg a Veszprém Blues Fesztivált
Április 13-16. között rendezik meg a Veszprém Blues Fesztivált, amelyen négy nap alatt csaknem ötven koncert és több mint harmincöt fellépő várja a közönséget.
Fürge ujjak a gitárhúrokon
Fürge ujjak a gitárhúrokon
Mindannyiunknak vannak emlékei arról, ahogy a tábortűz mellett ülve gitárszóra énekelünk – talán e közös élményünk miatt tekintünk olyan rajongással az egy szál gitárral színpadra álló előadókra, akik a letisztult, őszinte zenét képviselik.
Elfeledett pincére bukkantak a könyvtár alatt
Elfeledett pincére bukkantak a könyvtár alatt
Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár felújítási munkálatai során egy régen elfeledett pincerendszerre bukkantak az épület alatt. Portálunknak sikerült lejutni a szűk bejáraton az épületrészbe, ahol nem csak üres termeket találtunk.
Zenével hívják fel a figyelmet a Balaton sérülékenységére
Zenével hívják fel a figyelmet a Balaton sérülékenységére
Tizenkét zenész és zenekar által szerzett dalok a Balaton környezeti értékeire hívják fel a figyelmet, melyek a BALATORIUM ökológiai, kulturális eseménysorozat keretein belül jelennek meg 2023-ban. A legmenőbb magyar előadók mellé pedig fiatal tehetségek jelentkezését is várják.