2022. június 28.
//
Levente, Irén névnap

Hatvanéves jubileumát ünnepelte a Bakony Fotóklub

2021. november 5. 21:41
Kiállítással ünnepelte fennállásának 60. évfordulóját a Bakony Fotóklub pénteken az Agórában. A szervezet részére Brányi Mária átadta a májusban nekik ítélt Gizella-díjat.

Az elmúlt öt év munkáiból összállított kiállítás pénteki megnyitóján Mátyus Károly, a klub elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Mint visszaemlékezett, ő maga 2000 óta tagja a közösségnek, aminek tagjai azóta is számos pályázaton értek el sikereket, munkájukat több díjjal is elismerték. Az elnök köszönetet mondott az Agóra és az önkormányzat támogatásának is, akik mindig nyitott szívvel pártolták a szervezetet.

Brányi Mária alpolgármester  a kiállítást megnyitva rámutatott: az Agóra kiállítótermében valódi alkotásokkal találkozhatunk, amit fontos hangsúlyzoni, hiszen manapság mindannyunk zsebében ott a fényképezésre is alkalmas okostelefon, amivel napi szinten rengeteg fotót rögzítünk szinte gondolkodás nélkül, a kiállított képek mégis más minőséget képviselnek, nemcsak megmerevítenek egy pillanatot, hanem az alkotói gondolat is felsejlik bennük, gazdagabbak leszünk általuk.

Az alpolgármester átadta azt a Gizella-díjat is a klubelnöknek, amit a közösség a májusi Gizella-napokon vehetett volna át, ha a terveket nem húzta volna át a pandémia.

A Bakony Fotóklub 1961-ben alakult 12 taggal és jelenleg az Agóra Veszprém Kulturális Központban működik. Legfőbb feladatának a vizuális kultúrán belül a fotográfia népszerűsítését tekinti. A fotóklub alapítója és koordinátora a Pannónia Fotóművészeti Fórumnak, a Pannónia Szalonnak és a Pannónia Diaszalonnak, amely szervezet a Dunántúl és a történelmi Magyarország területén alkotó fotósokat fogja össze. 1983 óta tagja a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének.

A szervezet fotópályázatán a közösség minden évben megméretteti magát és évek óta mindig az első 10 legeredményesebb klub között szerepel. A tagok egy-egy mini-kiállítás keretében mutatkoznak be a közönségnek, évente pedig egy témát közösen dolgoznak fel. A kollektíva számtalan egyéni és kollekció díjat nyert hazai és nemzetközi pályázatokon. A tagok fontosnak tartják az utánpótlás nevelést ezért saját és vendég oktatókkal rendszeresen tartanak képzéseket, valamint ingyenes előadásokat a fotózás iránt érdeklődők számára. Programjaikkal a Veszprém-Balaton 2023 sikerességéhez is hozzá kívánnak járulni.

Kiváló Együttes-Veszprém Megye plakettje, Az év fotóművészeti alkotócsoportja, valamint a Veszprém Megyei Önkormányzat Pro Comitatu díjak büszke birtokosai. A 2011-es Nyári Fotóművészeti Egyetem rendezvényük Kiváló Rendezvény elismerésben részesült, elnyerték a magyarországi alkotóközösségnek adható legnagyobb elismerést, a Csokonai Vitéz Mihály közösségi díjat is. 2021-ben Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése Veszprém város művészeti értékeinek létrehozásáért és megőrzéséért, valamint a város nemzetközi hírének öregbítéséért végzett kimagasló tevékenysége elismeréséül a Bakony Fotóklub részére Gizella-díjat adományozott. 

vehir.hu

További cikkek

Az optikai illúzióval játszottak a Művészetek Háza kiállításán
Az optikai illúzióval játszottak a Művészetek Háza kiállításán
Négy-szög néven szerveztek kiállítást a Dubniczay-palotában a Művészetek Háza szervezésében a Múzeumok éjszakáján, ami optikai illúzió, a ritmus, a geometria és a színek eszközeinek együttes alkalmazásával vezet be egy különleges művészeti világba.
Ismét beindult egy vízimalom Veszprémben
Ismét beindult egy vízimalom Veszprémben
Közel 50 év néma csend után ismét beindultak az egyik veszprémi malomnak az őrlői. A Fenyves utcában szerelemprojektként újraindított malom látványőrlésekkel és a veszprémi malomiparról szóló lexikonnyi információval várja az érdeklődőket, mindezt interaktív formában. A Múzeumok éjszakáján portálunkat is körbevezette Tamás Péter, a hely tulajdonosa ott, ahol egykor 0-24-ben folyt az őrlés.
Juhannus napját ünnepelték Veszprémben
Juhannus napját ünnepelték Veszprémben
A finn hagyományoknak megfelelően szombaton tartották meg Veszprémben is Juhannus-napját. A Veszprémi Magyar-Finn Egyesület tagjai a Kolostorok és Kertekbe szervezett interaktív programjainak zárásaként látványosan meggyújtottak egy máglyát, ami aztán a csónakázó tavon egy ladikon égett el a szürkületi időben.
Egyedülálló cipőtárlat nyílt Veszprémben a világhírű Vass László jóvoltából
Egyedülálló cipőtárlat nyílt Veszprémben a világhírű Vass László jóvoltából
Vass László, műgyűjtő és cipészmester sokáig csak előbbi szenvedélyével volt jelen Veszprémben, szombaton viszont megnyílt a Várban a nevéhez kapcsolódó világhírű cipőmárkát és ezen elegáns termékek kézműves gyártását bemutató tárlat is, a Vass Cipőtár. Az ünnepi eseményen Vass László és több kollégája is ellátogatott személyesen a Királynék városába.
Építőanyag-áruház nyílt Veszprémben
Építőanyag-áruház nyílt Veszprémben
Megnyitotta veszprémi építőanyag-kereskedését a Piedl-Ker kft.