Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Nyugat-európai szintre növelné az állampolgári részvételt Veszprém

2021. november 6. 15:59
Kétnapos nemzetközi konferenciát rendeztek az önkéntesség témakörében Magyarországon. A résztvevők szombaton Veszprémbe látogattak, hogy megismerkedjenek az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program önkéntességet ösztönző elemeivel.

A résztvevőket dr. Navracsics Tibor, az EKF-program megvalósulásáért felelős kormánybiztos köszöntötte. Elmondta: Veszprém a Közép-Európai régió egyik kiemelkedő kulturális központja, amely méltán nyerte el az Európa Kulturális Fővárosa címet 2023-ra. E megtiszteltetésnek megfelelve igyekszünk a fenntarthatóságot és az önkéntességet középpontba helyezni a programok tervezésekor. Ezen a téren még van hova fejlődni: az Európai Unió nyugati és keleti tagállamai között nagy különbség mutatkozik az állampolgárok részvételi hajlandóságát tekintve, a veszprémiek célja pedig az, hogy növeljük az önkéntesség, az aktív állampolgári részvétel arányát, és behozzuk a lemaradásunkat Nyugat-Európához képest. 

Veszprém regionális szemléletben gondolkozik, a települések közötti együttműködést szeretné erősíteni, új lehetőségeket teremtve az önkéntesség által. 2023-ban pedig új szintre emelnénk az együttműködéseket: Európa más városaival és régióival együtt tervezünk önkéntes projekteket – vázolta a terveket Navracsics.

A konferencia veszprémi programját Porga Gyula polgármester nyitotta meg. Elmondta: Veszprémben meg tudtuk nyerni a civil világot, a vállalkozókat az ügynek nemcsak a városban, de a több mint száz résztvevő településen is. A nagy évre készülve erős bizalmi hálót alakítottunk ki a partnereinkkel, de az is fontos, hogy a program végére is életben tartsuk ezt. 

A polgármester felvázolta, hogy Veszprémben elsősorban az idősek körében nagy hagyománya van az önkéntességnek, a középiskolások számára kötelezően teljesítendő önkéntes óraszámot írtak elő; a két korosztály közötti korcsoportok azonban kevésbé aktívak. A szervezők abban bíznak, hogy az Európa Kulturális Fővárosa program révén számukra is vonzóvá tehető az önkéntesség, hiszen a közösségi létezésnek az életminőségre is nagy hatása van; ebben szeretnénk látható eredményeket és előrelépést elérni – hangsúlyozta Porga.

A konferencián az Európa Kulturális Fővárosa programot Jelinkó Mónika közösségi bevonásért felelős vezető ismertette. Az Önkéntesség Magyarországi Évéről Rózsás Ildikó régiós koordinátor beszélt, majd bemutatkoztak az EKF-hez kapcsolódó önkéntes szervezetek: a Pannon közTÉR, a CoolLaunch, a Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület és a Ragyogók.

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint
további cikkek
Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Nem sokkal szombat déli tizenkettő óra után Porga Gyula polgármester a Facebookon bejelentette, hogy össze is gyűjtötte a választási induláshoz szükséges aláírást. ma 13:12 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés választás 2024 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz. ma 8:46 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.