2021. december 1.
//
Elza névnap

Ötéves projekt keretében segítettek a sajátos nevelési igényű gyemekeknek

A Veszprémi Tankerületi Központ és a Veszprém Megyei Pedagógiai Szakszolgálat intézményei a sajátos nevelési igényű, illetve a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő gyermekeknek segített egy ötéves projektben.

A Veszprémi Tankerületi Központ 285 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Európai Uniótól és a Magyar Államtól arra, növeljék a köznevelés esélyteremtő szerepét. A 2017-ben indult projektben a Veszprémi Tankerületi Központ 3 intézménye, valamint a Veszprém Megyei Pedagógiai Szakszolgálat székhelyintézménye és 10 tagintézmény vett részt.

A projekt fő célja közt szerepelt többek közt, hogy a köznevelési intézményekben megteremtse a szegregációtól és előítélettől mentes esélyegyenlőséget és a társadalmi integrációt biztosító intézkedéseket, továbbá, hogy csökkentse a korai iskolaelhagyók arányát. Azt is megfogalmazták, hogy a sajátos nevelési igényű gyermekeknek speciális eszközöket szerezzenek be, valamint, hogy a gyógypedagógusi, kontuktori hálózatokat segítsék.

A hamarosan végéhez érő projekt zárórendezvényét hétfőn tartották a Hangvillában, melynek elején Szedlák Bernadett, a Veszprém Megyei Pedagógia Szakszolgálat főigazgatója többek közt arról beszélt, hogy bár az elején nem gondolták volna, mennyi nehézséggel járnak majd az előttük álló évek, mégis jól teljesítettek az egyének, a csoportok, és a tagintézmények is – annak ellenére, hogy időközben megjelent a koronavírus és az általa okozott hatások is.

Mint mondta, a projektben résztvevők 75 fajta képzésben vehettek részt, és volt olyan intézmény, ahol 101 kolléga fejlesztette magát.

Ge. Á.
Domján Attila

További cikkek

Az Országgyűlés elrendelte a gyermekvédelmi tárgyú népszavazást
Az Országgyűlés elrendelte a gyermekvédelmi tárgyú népszavazást
Az Országgyűlés kedden elrendelte a kormány által a gyermekvédelmi törvény elfogadása után kezdeményezett népszavazást.
Egyhangúlag fogadta el az Országgyűlés a szigorúbb állatvédelmi törvénymódosítást
Egyhangúlag fogadta el az Országgyűlés a szigorúbb állatvédelmi törvénymódosítást
Súlyosabban büntetik a jövőben az állatok megmérgezését, szigorúbban lépnek fel a szaporítók ellen, és az állatviadalokon való részvétel is bűncselekménynek számít, miután az Országgyűlés kedden elfogadta a fideszes képviselők, köztük Ovádi Péter által benyújtott, az állatok védelme érdekében szükséges egyes büntetőjogi tárgyú törvények módosítását.
A hulladék reinkarnációja
A hulladék reinkarnációja
Arra nincs tudományos magyarázat, és talán soha nem is lesz, hogy létezik-e az ember lelkének újjászületése egy másik testben, viszont a hulladékok esetében már más a helyzet. Mindenesetre a szelektálható papír, üveg és műanyag esetében csak azután indul az igazi körforgás, ha megfelelően a kijelölt tárolóba kerültek. A veszprémi hulladékválogatóban megnéztük, hány gép és hány ember munkája kell ahhoz, hogy a műanyag flakon egyszer még hasonló funkciójában visszatérjen a háztartásunkba, azaz reinkarnálódjon a maga módján.
Kezdődik a madáretetési szezon!
Kezdődik a madáretetési szezon!
A 132. országos énekesmadár-etetési szezon kezdetére hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), amely arra is emlékezteti a lakosságot, hogy a vízimadarakat nem szabad etetni, mert ez tömeges pusztulásukat okozhatja - olvasható az egyesület hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében.
Elindult a TÁJTÉKA kutatása a Balaton-felvidéken
Elindult a TÁJTÉKA kutatása a Balaton-felvidéken
Mit jelent az intelligens tájhasználat a régióban, hogyan lehet fenntartható életmódot folytatni itt?