2022. szeptember 25.
//
Eufrozina névnap

Jön a HÍD – Vajdasági Alkotók Veszprémben

Vajdasági alkotók érkeznek a királynék városába november 19. és 21. között. Az eseményről kedd délután sajtótájékoztatón számoltak be a Hangvilla kávézójában.

Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója jelentette be a háromnapos eseményt, mely a XXIV. TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivál összművészeti előrendezvénye, és a Veszprém-Balaton 2023 EKF, valamint a Pannon Várszínház szervezésében valósul meg. A szóban forgó színházi találkozóra már korábban sor került volna, de a vírushelyzet most tette lehetővé. A színházigazgató elmondta, így még nagyobb odafigyeléssel tudtak a szervezésre koncentrálni.

A HÍD elnevezést hallván többféle üzenetre asszociálhatunk. A híd elsősorban a határon túli és belüli alkotók közötti átjárást szolgálja.

A háromnapos rendezvény nyitónapján, november tizenkilencedikén, pénteken, Ladik Katalin, Alice Kódországban című előadását játsszák. A hétórakor kezdődő stúdióelőadást követően Ladányi István beszélget az alkotóval. A sajtótájékoztatón ezért részt vett az irodalmár Ladányi is; mint mondta, úgy érzi, hogy ez a rendezvény szinte neki lett kitalálva.

Ahogy azt sokan tudják, Ladányi István is vajdasági származású, a programok pedig az ő kulturális nyelvével, világával azonosak.

Derülten megjegyezte, ha ő maga szervezne fesztivált, pontosan ezeket az előadókat hívná meg.

November huszadikán, szombaton, Tolnai Ottóval és Nagy Józseffel (Josef Nadj) beszélget Géczi János. A költő online formában csatlakozott a sajtótájékoztatóhoz, aki a rendezvény szereplőiről mint Európa meghatározó művészeiről beszélt. Vasárnap, egyben az utolsó napon Josef Nadj, OMMA című legendás elődása lesz látható. A rendkívül neves táncművészről Horváth Csaba, a Forte Társulat és a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivál művészeti vezetője mesélt, aki szintén online volt jelen a sajtótájékoztatón.

 "A Franciaországban működő, magyarkanizsai születésű, világhírű színész-rendező Nagy József nyerte 2001-ben a legrangosabb európai színházi-díjat. A korábbi belgrádi, hamburgi, Chividale-i, Perigaux-i, moszkvai Arany Maszk és UNICEF-nagydíjak után Nagy József elnyerte az Európai Színházak Szövetségének (Premio Europeo per il Teatro Taormina) Taormina nevű Európa-nagydíját is. (ezt a díjat olyan XX. századi nagyságok kapták eddig, mint pl. Peter Brook, Ariane Mnouchkine, George Stehler, Heiner Müller...) Hagyományosan két kategóriában, az életműért és az aktív művészek közt osztják ezt a díjat, Nagy az aktív művészek kategóriájának 2001. évi kitüntetettje. 2001. decemberében a Francia Köztársaság a kultúráért tett érdemeiért a Becsületrend lovagja érdemrenddel tüntette ki Nagy Józsefet. A Filozófusok c. előadásért és a Dominic Mercy-vel készített duójáért pedig a francia kritikusok az év legjobb előadásának járó díjat adományozták Nagy Józsefnek. Az általa vezetett orléans-i táncszínházat (Centré Chorégraphique dNational Orléans) méltán tartják a mai kortárs színházak egyik legkiválóbbjának."

A sajtótájékoztató zárásaként Varga Richárd, a Veszprém-Balaton 2023 EKF program kulturális projektmenedzsere beszélt, aki a Pannon Várszínház és az EKF szoros együttműködéséről számolt be, és – csatlakozva Ladányi István szavaihoz –, ő is teljes mértékben a magáénak érzi az eseményt. Ahogy fogalmazott, a rendezvény sokrétűsége, és az, amit művészileg képvisel, teljes mértékben lefedi az EKF szellemiségét, kulturális misszióját.

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

Évadot nyitott a Pannon Várszínház
Évadot nyitott a Pannon Várszínház
Bejelentették a 2022/23-as évad előadásait, melyek már a közelgő Európa Kulturális Fővárosa év jegyében kerülnek repertoárra.
Diákok jelentkezését várja a Pannon Színitanoda
Diákok jelentkezését várja a Pannon Színitanoda
Csütörtökön hat órától Komáromi Sándor, a PASZTA vezetője várja a 2022/23-as tanévre jelentkező diákokat a Pannon Egyetem M épületében, hogy beiratkozzanak.
Hogyan írjunk happy endet? – lovassysok darabja a Lovassy tornacsarnokában
Hogyan írjunk happy endet? – lovassysok darabja a Lovassy tornacsarnokában
Két volt lovassys diákkal, Fabacsovics Lilivel és Józsa Tamással érkezik szeptember 6-án Veszprémbe, a Lovassy László Gimnázium tornacsarnokába a Rendhagyó terek következő előadása. A környezet persze nem véletlen: a Hogyan írjunk happy endet? című darab az Y generáció világáról szól, amit Fabacsovics Lili író, dramaturg álmodott meg Józsa Tamás zeneszerzővel közösen. Ők mindketten a Lovassyba jártak, így mind a város, mind pedig az intézmény nagyon fontos állomás az életükben.
Nők extázisban – irodalmi romkoncert a Boldogasszony templomromnál
Nők extázisban – irodalmi romkoncert a Boldogasszony templomromnál
Prieger Zsoltnak, az Anima Sound System vezetőjének három színésznővel közös, Nők extázisban című produkciójának ősbemutatójával folytatódik a VEB 2023 Irodalmi Romkoncertek eseménysorozata. A koncert ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Atombunker épül a Játékszínben
Atombunker épül a Játékszínben
Az atomháború ellen épített bunkerben játszódik a Márai Színház és a Veszprémi Petőfi Színház együttműködésében októberben színpadra állítandó kamaradarab, a 80 vödör levegő.