2023. május 29.
//
Magdolna névnap

Jön a HÍD – Vajdasági Alkotók Veszprémben

Vajdasági alkotók érkeznek a királynék városába november 19. és 21. között. Az eseményről kedd délután sajtótájékoztatón számoltak be a Hangvilla kávézójában.

Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója jelentette be a háromnapos eseményt, mely a XXIV. TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivál összművészeti előrendezvénye, és a Veszprém-Balaton 2023 EKF, valamint a Pannon Várszínház szervezésében valósul meg. A szóban forgó színházi találkozóra már korábban sor került volna, de a vírushelyzet most tette lehetővé. A színházigazgató elmondta, így még nagyobb odafigyeléssel tudtak a szervezésre koncentrálni.

A HÍD elnevezést hallván többféle üzenetre asszociálhatunk. A híd elsősorban a határon túli és belüli alkotók közötti átjárást szolgálja.

A háromnapos rendezvény nyitónapján, november tizenkilencedikén, pénteken, Ladik Katalin, Alice Kódországban című előadását játsszák. A hétórakor kezdődő stúdióelőadást követően Ladányi István beszélget az alkotóval. A sajtótájékoztatón ezért részt vett az irodalmár Ladányi is; mint mondta, úgy érzi, hogy ez a rendezvény szinte neki lett kitalálva.

Ahogy azt sokan tudják, Ladányi István is vajdasági származású, a programok pedig az ő kulturális nyelvével, világával azonosak.

Derülten megjegyezte, ha ő maga szervezne fesztivált, pontosan ezeket az előadókat hívná meg.

November huszadikán, szombaton, Tolnai Ottóval és Nagy Józseffel (Josef Nadj) beszélget Géczi János. A költő online formában csatlakozott a sajtótájékoztatóhoz, aki a rendezvény szereplőiről mint Európa meghatározó művészeiről beszélt. Vasárnap, egyben az utolsó napon Josef Nadj, OMMA című legendás elődása lesz látható. A rendkívül neves táncművészről Horváth Csaba, a Forte Társulat és a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivál művészeti vezetője mesélt, aki szintén online volt jelen a sajtótájékoztatón.

 "A Franciaországban működő, magyarkanizsai születésű, világhírű színész-rendező Nagy József nyerte 2001-ben a legrangosabb európai színházi-díjat. A korábbi belgrádi, hamburgi, Chividale-i, Perigaux-i, moszkvai Arany Maszk és UNICEF-nagydíjak után Nagy József elnyerte az Európai Színházak Szövetségének (Premio Europeo per il Teatro Taormina) Taormina nevű Európa-nagydíját is. (ezt a díjat olyan XX. századi nagyságok kapták eddig, mint pl. Peter Brook, Ariane Mnouchkine, George Stehler, Heiner Müller...) Hagyományosan két kategóriában, az életműért és az aktív művészek közt osztják ezt a díjat, Nagy az aktív művészek kategóriájának 2001. évi kitüntetettje. 2001. decemberében a Francia Köztársaság a kultúráért tett érdemeiért a Becsületrend lovagja érdemrenddel tüntette ki Nagy Józsefet. A Filozófusok c. előadásért és a Dominic Mercy-vel készített duójáért pedig a francia kritikusok az év legjobb előadásának járó díjat adományozták Nagy Józsefnek. Az általa vezetett orléans-i táncszínházat (Centré Chorégraphique dNational Orléans) méltán tartják a mai kortárs színházak egyik legkiválóbbjának."

A sajtótájékoztató zárásaként Varga Richárd, a Veszprém-Balaton 2023 EKF program kulturális projektmenedzsere beszélt, aki a Pannon Várszínház és az EKF szoros együttműködéséről számolt be, és – csatlakozva Ladányi István szavaihoz –, ő is teljes mértékben a magáénak érzi az eseményt. Ahogy fogalmazott, a rendezvény sokrétűsége, és az, amit művészileg képvisel, teljes mértékben lefedi az EKF szellemiségét, kulturális misszióját.

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

A legveszprémibb évadjára készül a Pannon Várszínház
A legveszprémibb évadjára készül a Pannon Várszínház
Kedd délután a Hangvilla kávézójában ismertették a 2023/24-es színházi évad bemutatóit.
A magyar virtus a kulcs – jön a hatodik Operett Fesztivál
A magyar virtus a kulcs – jön a hatodik Operett Fesztivál
A Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztivál hatéves történetében első alkalommal saját bemutatóra is készül a Veszprémi Petőfi Színház társulata, méghozzá a Csárdáskirálynővel. Június 15-18. között tehát az operetté lesz a főszerep.
Ünnepélyes keretek közt zárult a Bűvös Bábos Fesztivál
Ünnepélyes keretek közt zárult a Bűvös Bábos Fesztivál
Vasárnap délután az Acticity nagytermében a négynapos fesztivál záró gondolataira került sor.
A tánc fesztiválja, ami nem csak a táncról szól
A tánc fesztiválja, ami nem csak a táncról szól
Hamarosan indul a TÁNC XXV. Nemzetközi Kortárs Fesztivál. Május 14-21. között a város a tánc műfajának különleges egyvelegét látja vendégül. Viszont a fesztivál összművészeti jellegű, így senki se lepődjön meg, ha a Kossuth utcán szembejönnek vele például gólyalábasok, Lajkó Félix vagy éppen egy óriás ruhalabda.
A reményteljes jövő a Bűvös Bábos Fesztiválon
A reményteljes jövő a Bűvös Bábos Fesztiválon
A Pápai Művelődéstörténeti Társaság és a Pegazus Színház közös szervezésében indult útjára a Bűvös Bábos Fesztivál Gyermek Bábcsoportok Nemzetközi Találkozója. A fesztivál az EKF támogatásával valósul meg.