2022. május 21.
//
Konstantin névnap

Több mint 4000 német és magyar katona talált végső nyugalomra a Vámosi úti temetőben

A német-magyar katonatemető 26 évvel ezelőtt jött létre Veszprémben. A város csütörtökön kapott emlékplakettet az emlékmegőrzésben végzett munkájáért.

- A Német Hadisírgondzó Népi Szövetség negyven államban több mint kétmillió német hadisírt gondoz. A szövetség felkutatja és méltó körülmények között helyezti örök nyugalomra az idegen földön elesett katonákat. Veszprémben 26 éve jött létre a német-magyar katonatemető, miután 1994-ben hozzákezdtek a más helyeken és településeken lévő sírok exhumálásához és elhelyezték őket az újonnan kialakított temetőben, így adva helyszínt a hozzátartozók gyászának és méltó tiszteletadásának.

A Német Hadisírgondozó Népi Szövetség munkájának köszönhetően 4056 német és magyar katona talált végső nyughelyre a Vámosi úti temetőben. A veszprémi katonatemető Veszprém megye és Győr-Moson Sopron-megye közös katonai temetője.

A Vámosi úti temetőben több mint 4000 katona nyugszik. Archív fotó.A Vámosi úti temetőben több mint 4000 katona nyugszik. Archív fotó.

Megnyitása óta a város támogatja az ott zajló állagmegóvási munkálatokat és helyi lehetőségekkel segíti a katonák tevékenységét. A szövetség és a város szervezésében rendszeresen megemléleznek az itt nyugvó katonákról is- hangzott el szerda délután a Városházán azon az eseményén, melyen a Német Hadisírgondozó Szövetség bronz emlékplakettet adományozott Veszprém városának a több mint negyed évszázada tartó közös erőfeszítések jeleként. Brányi Mária alpolgármester a szövetség erőfeszítéseit megköszönve azt ígére, folytatni fogják a közös munkát.

A Német Hadisírgondozó Nép Szövetség magyarországi megbízottja, Kovács Imre a plakettátadás előtt azt mondta: Veszprém hozzájárul a szövetség célkitűzéseihez, mely így szól: „Megbékélés a sírok felett, munka a békéért.” Felidézte, a temető 1994-es megnyitása előtt az elhunytak méltatlan körülmények közt, fejfa nélkül voltak eltemetve. Mint mondta, a szövetség a fiataloknak is lehetőséget ad arra, hogy emlékmegörző tevékenységet végezzenek a temetőben.

Uwe Zvonar alezredes, Brányi Mária alpolgármester és Kovács Imre, a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség magyarországi megbízottja.Uwe Zvonar alezredes, Brányi Mária alpolgármester és Kovács Imre, a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség magyarországi megbízottja.

A szerdai eseményen a Német Nagykövetség képviseletében Uwe Zvonar alezredes, véderőattasé ,Normen Fuchs főtőrzsőrmester, valamint a Magyar Honvédség Tartalék-támogató Parancsnokság alezredese, Simon Gyula Mátyás, és Barta Sándor ezredes, a Magyar Honvédség Légi Műveleti Irányítási Központ törzsfőnöke, valamint Temesvári Balázs, VKSZ Zrt. vezérigazgatója vett részt.

Ge. Á.
Domján Attila

További cikkek

Megnövekedett hanghatásra kell számítani a magyar-amerikai gyakorlat miatt
Megnövekedett hanghatásra kell számítani a magyar-amerikai gyakorlat miatt
Megnövekedett hanghatásra kell számítani egy magyar-amerikai közös kiképzés miatt a Márkó, Veszprém, Hajmáskér, Öskü, Várpalota, Tés és Eplény által határolt területen hétfőtől szerdáig - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken.
Megkezdődtek az új veszprémi labdarúgó-stadion munkálatai
Megkezdődtek az új veszprémi labdarúgó-stadion munkálatai
Már nem csak álom – Ovádi Péter országgyűlési képviselő, Porga Gyula polgármester és Szabó Péter, a VLS ügyvezetője pénteken terepbejárás keretében ismertették, hogy megkezdődtek az új veszprémi labdarúgó-stadion munkálatai. Az első ütem kezdeti szakasza 827 millió forintnyi TAO-forrásból épül.
Harmincöt éves jubileumához érkezett a Rózsa iskola
Harmincöt éves jubileumához érkezett a Rózsa iskola
Az évfordulót gálaműsorral ünnepelte az intézmény csütörtökön.
Súlyosan megsérült egy gyermek a zánkai Erzsébet-táborban
Súlyosan megsérült egy gyermek a zánkai Erzsébet-táborban
Súlyosan megsérült egy gyermek, akire rádőlt egy rögzített focikapu a zánkai Erzsébet-táborban - közölte az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány csütörtökön
A hadisírok a béke nagykövetei
A hadisírok a béke nagykövetei
Egyhetes munkával tették rendbe a Vámosi úti temetőben található német-magyar második világháborús katonai temetőt magyar és német katonák a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség szervezésében. A munkálatok lezárultával csütörtökön ünnepélyesen fejet hajtottak az áldozatok emléke előtt.