Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A szabadság és a függetlenség nem örökre kapott, ki kell tartani az értékek mellett

2021. november 10. 21:40
Koncerttel ünnepelték Veszprémben Lengyelország függetlenségének napját szerdán.

A legfontosabb lengyel nemzeti ünnepen, november 10-én arról emlékeztek meg, hogy 1918-ban Lengyelország hosszú idő után újra elnyerte függetlenségét. Ez alkalomból a Veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében koncertet rendeztek a Hangvillában, ahol a Mendelssohn kamarazenekar és Fülei Balázs zongoraművész lépett színpadra.

Porga GyulaPorga Gyula

A megjelenteket Porga Gyula polgármester köszöntötte. Felidézte, hogy amikor először polgármesterré választották, fontosnak tartotta, hogy Veszprém a távolabbi testvérvárosok mellett Közép-Európában is szoros szövetségeket kössön, hiszen ebben a régióban értjük egymást, összeköt minket a történelmünk. Hozzátette: az első világháborút követő békeszerződés Lengyelország számára a függetlenség elnyerését, Magyarország számára azonban nemzeti tragédiát jelentett. A barátságunk azonban erős, és novemberben a magyarok éppúgy tiszta szívvel ünneplik a lengyelek függetlenségét, ahogy júniusban a lengyeleknek is fáj a mi veszteségünk. 

Jerzy Snopek lengyel nagykövet arról beszélt, hogy a pandémia idején ugyan sok dologról le kell mondanunk, de arra is ösztönöz minket, hogy kitartsunk értékeink mellett. A lengyelek – éljenek a nagyvilág bármely részén is – sokat gondolnak az egyéni szabadság és a nemzet függetlenségének fontosságára, tudatosítjuk magunkban, hogy ezekért az értékekért bármilyen árat érdemes megfizetni. Ezek az értékek azonban nem örökre adottak, ezt a saját bőrünkön tapasztaltuk meg. Több mint száz évvel ezelőtt beteljesült a generációk óta áhított szabadság, amit aztán a kommunista Szovjet-Oroszország drámai módon sodort veszélybe, éppen ezért ma aggodalommal tekintünk azokra a mozgalmakra, amelyek Európát szuperhatalomként képzelik el – hangoztatta a nagykövet.

Jerzy SnopekJerzy Snopek

Snopek úgy folytatta:  Ez veszélyt jelentene a kisebb nemzetek nyelvére és kultúrájára. A lengyelek örömmel fogadták az EU-csatlakozást, és büszkék európai kulturális és civilizációs örökségükre, ugyanakkor élnek bennük a háborús traumák és iszonyatos szenvedések emlékei. Az Európában teret hódító irányzatok veszélybe sodorják a család, a nemzeti identitás, az európaiság értékeit. A nagykövet megjegyezte: Lengyelország és a Baltikum ezekben a napokban legnagyobb menekültválságot éli meg, részben a Lukasenka-rezsim hibrid háborús tevékenységének eredményeként. A lengyelek biztonságban szeretnének élni. Hozzátette: a 2021-es év minden nehézsége ellenére a lengyel-magyar kapcsolatok idén is jól vizsgáztak, számos területen, különösen a V4-csoportban szoros az együttműködés a két nemzet között.

A koncert előtt dr. Navracsics Tibor kormánybiztos lengyelül köszöntötte az ünneplőket.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben választás 2024 Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben Porga Gyula negyedik alkalommal is megméretteti magát a polgármesterségért, a következő önkormányzati ciklusra pedig konkrét stratégiája is van a Veszprémet 2010 óta irányító városvezetőnek. A hivatalos bejelentésre szerda délután került sor, amikor a Fidesz-KDNP pártszövetség beelőzve az összes ellenzéki csoportosulást, megnevezte azt a tizenkét képviselő-jelöltet is, akik az egyéni körzetekben indulnak majd. A jelöltek közt több új név is szerepel, néhányan viszont az eddigi képviselőtestületből befejezik az ilyen jellegű politizálást. ma 16:21 Sorsszerű rendőri életút interjú Sorsszerű rendőri életút Ficsor Karolina Diána rendőr alezredes hosszú és izgalmas karriert tudhat maga mögött. Az egykori lovas sportolóból Orosházán lett rendőr, később Szegeden, majd bűnügyi osztályvezető Budapesten, és most nemrégiben nevezték ki Veszprém új kapitányságvezetőjének. Volt már Miss Police díjazott, elkötelezett állatvédő, és amellett, hogy egy valóban régivágású, kemény rendőr, aki még valóban hisz a hivatásában és a becsületben, ízig-vérig nő maradt.   ma 12:18 Költségvetés 2024: a Fidesz-KDNP biztosan igennel szavaz Költségvetés 2024: a Fidesz-KDNP biztosan igennel szavaz 2024 a veszprémiek éve lesz a költségvetés alapján is, melyről csütörtökön dönt a közgyűlés. A Fidesz-KDNP frakciója már biztosan támogatni fogja a tervezetet. tegnap 15:04 Hartmann Ferenc a (majdnem) teljes ellenzék közös polgármester-jelöltje választás 2024 Hartmann Ferenc a (majdnem) teljes ellenzék közös polgármester-jelöltje Dobrev Klára személyesen és a nevével fémjelzett Demokratikus Koalíció, valamint majdnem az összes ellenzéki párt felsorakozott Hartmann Ferenc, veszprémi szocialista képviselő mögött az önkormányzati választáson, aki így Porga Gyula újabb kihívójaként jelent meg. A hétfői bejelentésen szinte nem volt olyan ellenzéki pecsét, amit ne akartak volna Hartmanra ragasztani, miközben ő egy egyszerű szociális programot hirdetett meg Veszprémben. tegnap 3:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.