2023. június 8.
//
Medárd névnap

A településeken keresztül érkezik pénz a gazdaságba

December elején nyitják meg a Területi Operatív Program (TOP) Plusz első pályázatait, amelyek révén települések nyerhetnek vissza nem térítendő támogatást. A program részleteiről szerdán a Megyeházán tájékoztatták a településvezetőket.

A településvezetők részére szervezett egyeztetés előtt Polgárdy Imre, a megyei önkormányzat elnöke és Oláh Gábor, a Pénzügyminisztérium regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára a sajtó részére is összefoglalták a legfontosabb tudnivalókat.

Polgárdy elmondta, hogy a megyei közgyűlés ez év szeptemberében fogadta el az új Integrált Területfejlesztési Programot, ami meghatározza az előttünk álló uniós pénzügyi ciklus támogatási területeit. A következő években 73 milliárd forint áll majd a megye részére ebben a programban. Az elnök felhívta a figyelmet arra, hogy a támogatások hatékony elköltése érdekében minden eddiginél nagyobb jelentősége lesz a települési önkormányzatok közötti egyeztetéseknek. 

Oláh Gábor elmagyarázta, hogy a kormányzat a településeken keresztül kívánja a magyar gazdaságba eljuttatni a rendelkezésre álló forrásokat. A következő hetekben nagyságrendileg ezermilliárd forint válik megpályázhatóvá az országban, az első szakaszban január 15-ig lehet leadni a pályázati dokumentációkat, amivel a száz százalékos intenzitású, a települések részéről önerőt nem igénylő támogatások elnyerhetők. Hozzátette: az elmúlt hét évben pozitív tapasztalatuk volt a megyei önkormányzatok és a Magyar Államkincstár megyei igazgatóságainak bevonásáról, így a következő uniós ciklusban is ennél a metódusnál maradnak. Megjegyezte, hogy Veszprém megye az elmúlt hét évben több támogatáshoz jutott a TOP-on keresztül, mint eredetileg tervezték, megyénk az egyik legeredményesebb volt a források hasznosításában. 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

További cikkek

Egy nap alatt elfogták az ötvenmilliós betörőt a veszprémi rendőrök
Egy nap alatt elfogták az ötvenmilliós betörőt a veszprémi rendőrök
Május végén egy dózsavárosi lakásba törtek be a betörők, ahonnan ötvenmillió forint értékben vittek el értéktárgyakat. Az esetnek több tanulsága is van, amiről szerdán sajtótájékoztató keretében számoltak be a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányságon. Ugyanitt bemutatták azokat a tárgyakat is, amiket azóta megtaláltak a nyomozók, valamint a videófelvételt, amikor bilincsben elvezetik az egyik elkövetőt, akinek az elfogásához 24 órára volt csak szüksége a rendőröknek. Cikkünkben mi is megmutatjuk ezeket a részleteket.
Pedagógusnap Veszprémben: a vár ereje nem a falakon, hanem a várvédőkön múlik
Pedagógusnap Veszprémben: a vár ereje nem a falakon, hanem a várvédőkön múlik
Idén is átadták a Ranolder-díjakat Veszprémben, amivel rendszerint a város pedagógusait tüntetik ki minden évben. Az ünnepségen Porga Gyula polgármester a pedagógus társadalom jelenlegi helyzetéről is kendőzetlenül beszélt, megtartva az ünnepség méltóságát és a tanárok iránti tiszteletet.
Nyitott udvar – művészeti piknik a Lovassyban – június 15.
Nyitott udvar – művészeti piknik a Lovassyban – június 15.
A Lovassy László Gimnázium közössége nyitottsággal, barátsággal vár minden jelenlegi és volt lovassyst, vetésist, dlsb-st, szülőket, érdeklődőket a családbarát művészeti piknikükre.
Magyarországon is érzékelték a romániai földrengést
Magyarországon is érzékelték a romániai földrengést
A magyarországi lakosság is érzékelte a kedd este Romániában, Arad közelében bekövetkezett földrengést - közölte a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium az MTI-vel.
Harminc éve csak növekszik a veszprémi cég
Harminc éve csak növekszik a veszprémi cég
Idén van a harmincadik évfordulója annak, hogy a német Continental autóipari vállalat megalapította veszprémi gyárát. Az évtizedek alatt a cég együtt változott az ipari trendekkel, de valahogy mindig sikerült elérni azt, hogy ne térjenek le a fejlődő pályáról. Kedden délelőtt a cég születésnapi ünnepségén erről is beszéltek a hazai és németországi vezetők, valamint elhangzott, hogy mi a szerepe a Continentalnak abban, hogy Veszprémnek a sport- és kukturális élete is folyamatosan fejlődik.