2022. december 3.
//
Ferenc névnap

Városrészi karácsonyt szervez a Cholnoky-kerekasztal

A Dózsavároshoz hasonlóan közös ünneplésre hívja a városrész lakóit a Cholnoky-kerekasztal december 10-én.

A két éves születésnapját ünneplő kerekasztal ezzel egy mérföldkőhöz is érkezett: 2019 novemberében Sótonyi Mónika önkormányzati képviselő azzal a céllal hívta létre az informális közösséget, hogy egyfajta fórumként szolgálhassanak a városrész lakóinak és a kerekasztalon megvitathassák a Cholnoky-lakótelepet érintő problémákat, fejlődési lehetőségeket, másrészt hogy évi két-három rendezvény megszervezésével fellendítsék a lakótelep életét. Ezt a pandémia ugyan megnehezítette, de a tagok kitartottak, októberi ülésükön pedig szóba került az is, hogy közös karácsonyi ünneplésre hívják a városrész lakóit.

Legutóbbi, csütörtök délutáni ülésüket éppen azért is hívták össze most, hogy ennek részleteit megbeszéljék, emellett a találkozó a kerekasztal két éves fennállásának megünneplésére is jó lehetőséget adott.

Az ünnepségen ott volt Ovádi Péter országgyűlési képviselő is, aki úgy fogalmazott, jó megtapasztalni azt az összetartozást és motiváltságot, ami a járván árnyékában is jellemzi a közösség tagjait. „Egy kerekasztal azért is hasznos, mert ilyenkor meg lehet beszélni a városrészi fejlesztéseket, be lehet gyűjteni az információkat, hogy mire van szüksége a lakóknak ahhoz, hogy a saját mikrokörnyezetükben még jobb legyen élni.”. Ovádi szerint ez azért is különösen fontos, mert a következő négy év fő kihívása ez lesz: „Porga Gyula polgármesterrel közösen úgy látjuk, a nagy városi fejlesztések most már révbe érnek, így elkezdhetünk nagyobb hangsúlyt fektetni azokra a megoldásokra, amelyektől jobb lesz a városrészek élete is.”

Utóbbi pedig nemcsak azon múlik, hogy fel van-e újítva az orvosi rendelő – ami kétségtelenül fontos és kérésként meg is fogalmazódott –, de azon is, hogy az ott lakók mennyire tudnak közösségként is létezni, mennyire van lehetőség megismerni egymást, közös programokon részt venni.

Erre ad majd lehetőséget az első alkalommal megtartott városrészi adventi ünnepség, amelyet december 10-ére hirdettek meg a szervezők a Cholnoky iskola elé. Az esemény 15:30-tól veszi kezdetét egy közös karácsonyfa díszítéssel, majd 16 órától színes műsorral folytatódik: fellépnek a városrészi óvodások és iskolások, illetve a helyi nyugdíjasklub tagjai, emellett külön produkcióval készül a Szilágyi Táncegyüttes és a Veszprémi Petőfi Színház társulata is. Sótonyi Mónika elmondta, igyekeznek a városrész vállalkozásait is bevonni, így a fellépőknek és a látogatóknak szánt gyümölcsök, italok, ropogtatnivalók, édességek is mind-mind felajánlásokból származnak.

A városrészi karácsonyi ünnepség részleteinek megvitatása mellett a kerekasztal tagjai döntöttek arról is, hogy a jövőben formálisabb keretek között folytassák a tevékenységüket és egyesületté váljanak. Ez utóbbi azért fontos, mert így lehetőségük lesz pályázatokon is részt venni és több forráshoz jutni annak érdekében, hogy a jövőben még látványosabb programokat tudjanak szervezni.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint

További cikkek

Ruszin-Szendi Romulusz: Nem ülnék a székemben, ha nem hinném, hogy a Magyar Honvédség meg tudja védeni az országot
Ruszin-Szendi Romulusz: Nem ülnék a székemben, ha nem hinném, hogy a Magyar Honvédség meg tudja védeni az országot
Ruszin-Szendi Romuluszt első látásra nem sok minden különbözteti meg egy átlagos katonától. Interjúnkkor is ugyanolyan terepszínű gyakorlóruhában jelent meg, ahogy bármelyik másik katona. Közelebbről megnézve a felvarrókat azonban szembetűnik, hogy altábornaggyal, a Magyar Honvédség parancsnokával állunk szemben. Veszprémi látogatásakor egy ikonikus helyen, a MH Légierő Parancsnokságon, vagy ahogy sokan ismerik, a „Sziklában” beszélgettünk toborzásról, Veszprém stratégiai szerepéről a honvédelemben és a szomszédban dúló háborúról is.
Közel nyolcszáz diák látogatott el a Pannon Egyetem nyílt napjára
Közel nyolcszáz diák látogatott el a Pannon Egyetem nyílt napjára
A Pannon Egyetem szerdán rendezte meg hagyományosnak számító nyílt napját a B épület aulájában, ahová a középiskolai diákokat, tanárokat, illetve a szülőket is várták. Több mint hétszázötvenen vettek részt a programokon.
A húsvéti szentmisével nyitja meg kapuit a székesegyház
A húsvéti szentmisével nyitja meg kapuit a székesegyház
Bár a várban található egyházi épületek felújítása csak 2025-ben készül el, az Európa Kulturális Fővárosa évben szinte minden munkálatot szüneteltetnek majd.
Nyugodtabban fordult rá Veszprém az adventi időszakra
Nyugodtabban fordult rá Veszprém az adventi időszakra
Persze minden relatív, az is, hogy november mennyire volt nyugodt, de az tény, hogy az októberi energiaválsággal kapcsolatos korlátozások után novembert már inkább az építkezések, programok és néhány meglepő sporteredmény jellemezte. Havi hírösszefoglalónkban felidézzük ezeket.
Lezárult a nyugdíjas szabadegyetem őszi szemesztere
Lezárult a nyugdíjas szabadegyetem őszi szemesztere
November 16-án több mint 130 nyugdíjas részvételével rendezték meg a szabadegyetem idei utolsó előadását.