2023. május 29.
//
Magdolna névnap

További alternatívákat kínál a város a zöldhulladéktól való megszabadulásra

2021 az első év, amikor a zöldhulladék gyűjtése már egy átalakított rendszer szerint történik Veszprémben. A próbaév eddigi tapasztalatai a szolgáltató szerint pozitívak, viszont év végén több finomhangolást is bevezetnek a lakosság igényei alapján. A plusz szolgáltatásokról kedden tartott sajtótájékoztatót az alpolgármester és a hulladékgazdálkodó képviselője.

Két fő ok miatt alakították át a zöldhulladék gyűjtését Veszprémben az idei évtől: a közterületek tisztaságának és a városkép megóvásának érdekében, valamint környezetvédelmi szempontok is szerepet játszottak benne. Innentől megszűnt a tavaszi és őszi „utcára kihelyezős” gyűjtési akció, helyette barna kukákban lehetett gyűjteni azt a zöldhulladékot, amit nem sikerült, vagy nem volt lehetőség otthon komposztálni.

A barna kukák tartalmát a szolgáltató évente 8 alkalommal, utoljára novemberben szállította el. Azoknál a házaknál, ahol nem volt elegendő a gyűjtő mérete és többlethulladék keletkezett, ingatlanonként 150 kg-ig ingyenesen, afelett térítési díj fejében lehetett elvinni a hulladékudvarba és a telephelyre.

Az eddigi tapasztalatokat összegezve az önkormányzat, valamint a „VHK” Veszprémi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. három ponton finomhangolja a rendszert és a lakossági igényekre reflektálva további alternatívak kínál a zöldhulladék elszállítására.

Ezekről Hegedűs Barbara, városüzemeltetésért felelős alpolgármester és Czaun János, a VHK Nonprofit Kft. ügyvezetője tartottak sajtótájékoztatót.

Czaun János és Hegedűs BarbaraCzaun János és Hegedűs Barbara

1. A szolgáltató azon lakosok részére, akik rendelkeznek barna színű gyűjtőedénnyel, a novemberben lezárult akciót követően, december 4-én egy kilencedik alkalmat is szervez külön zöldhulladék ürítésre. Ezzel kapcsolatban arra kérik az érintetteket, hogy lehetőleg már előző nap este helyezzék ki a ház elé a teli edényeket, mert az ürítés hajnalban indul.

2. Azok a lakosok, akik ilyen edénnyel nem rendelkeznek, ellenben szeretnének élni a házhozmenő begyűjtés előnyeivel, a szolgáltató felkínálja, az ügyfélszolgálatán megvásárolható zsákokat, az ürítés napján ezeket is el fogják szállítani. (Egy zsák ára rezsicsökkentéssel együtt 320 Ft.)

3. Akik egyik megoldással sem szeretnének, vagy nem tudnak élni, számukra ingatlanonként 150 kg-ig a hulladékudvarban (Kistó utca 8.) ingyenesen átveszik az összegyűjtött zöldhulladékot. A 150 kg feletti mennyiséget pedig a hulladékgyűjtő telepre (Veszprém külterülete, a régi Cseri-murvabánya területe) tudják elszállítani, itt a lombot 25 Ft/kg összegért, a faágakat 12 Ft/kg összegért veszik át.

Hegedűs Barbara a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, szeretnék, ha minél többen otthoni körülmények közt komposztálnák a zöldhulladékot, ezzel nagy lépést téve a környezettudatos életmód felé, akiknek viszont nincs erre lehetősége, a város az ő esetükben is igyekszik elősegíteni a zöldhulladék hasznos felhasználását.

A városban egyébként közel 1000 db barna gyűjtőedényt vásároltak az emberek, ez a szám Czaun János szerint is bizakodásra ad okot, hogy a rendszer hosszú távon is működőképes lesz az emberek együttműködésével.

Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

Megkezdődik a zöldhulladék szállítás Veszprémben
Megkezdődik a zöldhulladék szállítás Veszprémben
Hamarosan időszerű lesz kitenni a barna gyűjtőedényeket és az e célra rendszeresített zsákokat.
A Fidesz-KDNP felkérte a szolgáltatót az összes bezsákolt falevél elszállítására
A Fidesz-KDNP felkérte a szolgáltatót az összes bezsákolt falevél elszállítására
A veszprémi FIDESZ-KDNP frakció felkérte a szolgáltatót, hogy az idei évben ne csak az erre kijelölt, zöldhulladékkal teli zsákokat szállítsák el a házak elől, hanem minden olyan zsákot is, amelyekben a veszprémiek összegyűjtötték a lehullott falevelet. A soron kívüli gyűjtés a következő napokban indul Veszprémben.
Kitakarítják az Egry-lakótelep parkolóját
Kitakarítják az Egry-lakótelep parkolóját
Kedd reggel rövid időre lezárják az Egry u. 25. előtti parkolót, hogy a VKSZ Zrt. dolgozói munkagépekkel megtisztítsák a területet. Ha beválik a módszer, a jövőben több területen is így járhatnak el.
Márciustól szerezhetők be a zöldhulladékgyűjtéshez használható gyűjtőedények
Márciustól szerezhetők be a zöldhulladékgyűjtéshez használható gyűjtőedények
Öko-robot komposztálja az élelmiszerhulladékot a Csillag úti óvodában
Öko-robot komposztálja az élelmiszerhulladékot a Csillag úti óvodában
A Compocity a VKSZ Zrt.-vel karöltve közösségi termékfejlesztés keretében teszteli a beltérbe szánt komposztálórobotot.