Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

További alternatívákat kínál a város a zöldhulladéktól való megszabadulásra

2021. november 23. 15:04
2021 az első év, amikor a zöldhulladék gyűjtése már egy átalakított rendszer szerint történik Veszprémben. A próbaév eddigi tapasztalatai a szolgáltató szerint pozitívak, viszont év végén több finomhangolást is bevezetnek a lakosság igényei alapján. A plusz szolgáltatásokról kedden tartott sajtótájékoztatót az alpolgármester és a hulladékgazdálkodó képviselője.

Két fő ok miatt alakították át a zöldhulladék gyűjtését Veszprémben az idei évtől: a közterületek tisztaságának és a városkép megóvásának érdekében, valamint környezetvédelmi szempontok is szerepet játszottak benne. Innentől megszűnt a tavaszi és őszi „utcára kihelyezős” gyűjtési akció, helyette barna kukákban lehetett gyűjteni azt a zöldhulladékot, amit nem sikerült, vagy nem volt lehetőség otthon komposztálni.

A barna kukák tartalmát a szolgáltató évente 8 alkalommal, utoljára novemberben szállította el. Azoknál a házaknál, ahol nem volt elegendő a gyűjtő mérete és többlethulladék keletkezett, ingatlanonként 150 kg-ig ingyenesen, afelett térítési díj fejében lehetett elvinni a hulladékudvarba és a telephelyre.

Az eddigi tapasztalatokat összegezve az önkormányzat, valamint a „VHK” Veszprémi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. három ponton finomhangolja a rendszert és a lakossági igényekre reflektálva további alternatívak kínál a zöldhulladék elszállítására.

Ezekről Hegedűs Barbara, városüzemeltetésért felelős alpolgármester és Czaun János, a VHK Nonprofit Kft. ügyvezetője tartottak sajtótájékoztatót.

Czaun János és Hegedűs BarbaraCzaun János és Hegedűs Barbara

1. A szolgáltató azon lakosok részére, akik rendelkeznek barna színű gyűjtőedénnyel, a novemberben lezárult akciót követően, december 4-én egy kilencedik alkalmat is szervez külön zöldhulladék ürítésre. Ezzel kapcsolatban arra kérik az érintetteket, hogy lehetőleg már előző nap este helyezzék ki a ház elé a teli edényeket, mert az ürítés hajnalban indul.

2. Azok a lakosok, akik ilyen edénnyel nem rendelkeznek, ellenben szeretnének élni a házhozmenő begyűjtés előnyeivel, a szolgáltató felkínálja, az ügyfélszolgálatán megvásárolható zsákokat, az ürítés napján ezeket is el fogják szállítani. (Egy zsák ára rezsicsökkentéssel együtt 320 Ft.)

3. Akik egyik megoldással sem szeretnének, vagy nem tudnak élni, számukra ingatlanonként 150 kg-ig a hulladékudvarban (Kistó utca 8.) ingyenesen átveszik az összegyűjtött zöldhulladékot. A 150 kg feletti mennyiséget pedig a hulladékgyűjtő telepre (Veszprém külterülete, a régi Cseri-murvabánya területe) tudják elszállítani, itt a lombot 25 Ft/kg összegért, a faágakat 12 Ft/kg összegért veszik át.

Hegedűs Barbara a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, szeretnék, ha minél többen otthoni körülmények közt komposztálnák a zöldhulladékot, ezzel nagy lépést téve a környezettudatos életmód felé, akiknek viszont nincs erre lehetősége, a város az ő esetükben is igyekszik elősegíteni a zöldhulladék hasznos felhasználását.

A városban egyébként közel 1000 db barna gyűjtőedényt vásároltak az emberek, ez a szám Czaun János szerint is bizakodásra ad okot, hogy a rendszer hosszú távon is működőképes lesz az emberek együttműködésével.

Hajas Bálint
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.