Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
2°C
2024. március 19. József
Veszprém
2°C

Folytatták az avar kori temető feltárását

2021. november 23. 14:59 // Forrás: NIF Zrt
A nyolcas út Veszprém déli elkerülő szakaszán, Veszprém határában végzett feltárásokat a Laczkó Dezső Múzeum. Folytatva a szeptemberi kutatómunkát ezúttal az útpálya déli felének építési munkái közben kerültek elő a nagy kiterjedésű avar kori temető további sírjai. A korábbi évek, évtizedek alatt több árokkal, vezetékkel bolygatták a területet, de ezek csupán néhány helyen érték el a sírok szintjét. Ez alkalommal 28 temetkezési helyet sikerült feltárni.

A leletanyagok alapján a sírokban egy jómódú közösség tagjai nyugszanak. A női sírokban gyöngycsüngős bronz fülbevalók, kása és kisebb méretű, dinnyemag alakú gyöngyökből fűzött nyakláncok, orsógombok, vaskések, csatok, karikák kerültek elő. A férfi sírokban szinte kivétel nélkül nyílcsúcsok, kések, csatok, karikák, ritkábban bogozó, tűzszerszámok voltak, míg a gyermek-sírokban a felnőttek viseletének „kicsinyített” másaiként ugyancsak fülbevalók, gyöngyök, csatok, kisebb méretű kések kerültek elő. A feltárt sírok közül külön ki kell emelni a 65. férfi sírját, amelyben ezüst és bronzlemezből préselt övgarnitúrát, mellette nagyobb méretű vaskést, koponyája alatt pedig bronz fülbevalót találtak. Ez alkalommal is előkerült egy kettős temetkezés – egy férfi és nő közös sírja, valamint egy esetben koporsó nyomait is sikerült dokumentálni.

A sírok mindegyikében – szokatlan módon – igen sok állatcsontot is találtak: a szarvasmarha-, csirke-, tyúk-, sertés-, valamint juh/kecskecsontok mellett egy esetben ritkaságszámba menő halcsontok is előkerültek. Ezek a csontmaradványok nem csak azt jelzik, hogy az itt nyugvók hitviláguknak megfelelően búcsúztatták el elhunytjaikat, de módjukban állt gyakran több állat egy-egy részét is az elhunyt mellé temetni. A halcsontokból arra is következtethetünk, hogy az állattartás mellett halászattal is foglalkoztak, feltételezhetően a nem túl távoli Balatonban.

Mindezek mellett a lelőhelyen, a korábbi feltárások során már megtalált és azonosított II. világháborús légvédelmi árokrendszer (Klára-vonal) egyik állásában egy német katona földi maradványaira is rátaláltak. Ezek az információk Veszprém város újkori történetének fontos adatai és bizonyítékai is egyben.

Az elmúlt két évben végzett feltárások során eddig összesen 77 sír látott napvilágot, amelyek a közép avar kor (legdélebbi sírok) és a késő avar kor elejére (északi terület) datálhatóak. Ezek jól jelzik, hogy esetünkben egy nagyobb avar közösség több évtizeden át használt temetőjéről van szó, melyet jelen ismereteink szerint nagyjából a 7. század közepén nyitottak és a 7. század végén, a 8. század elején még használtak. A mai Veszprém város területén és környékén korábban ismert négy nagyobb avar kori lelőhely mellett a most feltárt temető a város és környékének avar kori történetének fontos részét fogja képezni.

vehir.hu
további cikkek
Az előzetes eredmények szerint Putyin a szavazatok több mint 87 százalékát kapta Az előzetes eredmények szerint Putyin a szavazatok több mint 87 százalékát kapta A szavazatok 87,29 százalékát kapta meg az orosz elnökválasztáson Vlagyimir Putyin hivatalban lévő államfő a jegyzőkönyvek 99,75 százalékának feldolgozása után - jelentette be Ella Pamfilova, az orosz központi választási bizottság elnöke. tegnap 14:55 Kilőtt a Veszprém kártya népszerűsége márciusban, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre Veszprém kártya Kilőtt a Veszprém kártya népszerűsége márciusban, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre Idén március 1-től éledt újjá a Veszprém kártya, azóta pedig meredeken emelkedik a népszerűsége a veszprémiek körében. Porga Gyula polgármester azt ígérte, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre, amit a kártyatulajdonosoknak biztosít a város. tegnap 22:11 Idén is indulnak vonatok a horvát tengerpartra Budapestről Idén is indulnak vonatok a horvát tengerpartra Budapestről Az Adria InterCity június 18-tól szeptember 30-ig heti három alkalommal közlekedik a horvát tengerpartra, Splitbe Budapestről - közölte az MTI-vel a MÁV-START vasárnap. tegnap 10:52 Talpra Magyar Péter, hív a haza! Talpra Magyar Péter, hív a haza! Mivel a rendszer megdőlt péntek délután három órakor az Andrássy úton, ahol egy nagyobb pedagógustüntetésnyi ember gyűlt össze – majd sétált tovább egy része Karácsony Gelgőre - a belbudai Petőfi-imitátor zászlóbontásán, ezért ez már nem is publicisztika, csupán egy lábjegyzet Magyar Péter bestseller életművén.   tegnap 14:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.