2022. január 25.
//
Pál névnap

Legyen ingyenes a 14 év alattiaknak a közösségi közlekedés az ellenzék szerint

A 14 év alattiak díjmentes utazásának bevezetését javasolja a helyi közösségi közlekedésben az MSZP-LMP-Párbeszéd veszprémi képviselőcsoportja.

Hartmann Ferenc (MSZP) és Gerstmár Ferenc (LMP) önkormányzati képviselők azzal a javaslattal fordultak a polgármesterhez, hogy a város biztosítsa a 14 alatti gyermekeknek a V-Busz járatain a díjmentes utazást.

„Ezzel az intézkedéssel is elősegíthetnénk a korszerű közösségi közlekedés fokozottabb használatát, ami jelentősen csökkentheti a város útjainak zsúfoltságát, a környezeti terhelést” - mondta az erről szóló sajtótájékoztatón Hartmann Ferenc, aki megjegyezte, képviselőcsoportjuk elhivatott, hogy munkájuk során ne csak leszavazzák a kormánypárti előterjesztéseket, hanem időről időre saját konstruktív javaslatokkal is előálljanak.

Hartmann Ferenc és Gerstmár FerencHartmann Ferenc és Gerstmár Ferenc

Hozzátette, tudják, hogy az előkészítő költségkalkuláció, a V-Busz Kft. üzleti tervének elkészítése, az önkormányzat részéről biztosítandó forrásigénynek, lehetőségeknek megvizsgálása időt vesz igénybe, ezért javaslatuk szerint csak 2022 szeptemberétől vezetnék be ezt a kedvezményt.

Gerstmár Ferenc (LMP) arról beszélt, amikor Veszprémet a legélhetőbb városok közt emlegetik, akkor a közösségi közlekedés arányának növelése, a személyautó-forgalom csökkentése az egyik kulcskérdés.

„Ha az általános iskolás gyermekek nagy részét nem autóval viszik a szüleik, hanem a helyi járatokon jutnak el az iskolákba, mindez csökkentheti a belváros forgalmát, de hozzájárulhat a parkolási nehézségek enyhítéséhez is” - mondta a képviselő.

Gerstmár Ferenc ezen kívül választókörzetéhez kapcsolódóan is tett egy javaslatot, miszerint a Deák iskola mögött a Görgey Artúr utcában a használaton kívüli autóbuszöbölben útburkolati festéssel és táblákkal kialakítható lenne olyan Kiss & Go parkoló, ahol a szülők rövid ideig meg tudnak állni, elbúcsúzni a gyermeküktől, akik ezután gyalogosan, biztonságosan tudnak eljutni iskolájukba. Az erről szóló javaslatát a képviselő a költségvetés tervezésekor is be fogja terjeszteni ígérete szerint.

Hajas Bálint

További cikkek

Január 7-ig elfogadják a vonatokon és a helyközi buszjáratokon a decemberi dolgozó- és tanulóbérleteket
Január 7-ig elfogadják a vonatokon és a helyközi buszjáratokon a decemberi dolgozó- és tanulóbérleteket
A decemberi dolgozó- és tanulóbérleteket január 5. helyett 7-ig fogadják el a vonatokon és a helyközi buszjáratokon, megkönnyítve az utasok sorban állás nélküli bérletvásárlását az új év első napjaiban - közölte a Mávinform a honlapján szerda reggel.
Megérkeztek Veszprém új buszai
Megérkeztek Veszprém új buszai
Csütörtök délután begördült Veszprémbe a V-Busz flottájának 10 vadonatúj autóbusza. A buszok hétfőtől már foraglomba is állnak, miközben év végéig megérkezik az összes jármű, így a teljes buszpark megújul. Porga Gyula polgármester bejelentette, januártól egy hónapon át ingyenes lesz a közösségi közlekedés Veszprémben.
Már legördültek a szalagról a V-Busz új flottájának első járművei
Már legördültek a szalagról a V-Busz új flottájának első járművei
Jelenleg még több, mint 700 km-re vannak Veszprémtől, de a MAN starachovicei gyárában már készülnek azok az autóbuszok, amelyek néhány hét múlva már a V-Busz utasait szállítják a veszprémi utakon. A helyszínen Porga Gyula polgármester és a V-Busz vezetősége személyesen is megtekintette a készülő, vagy már a garázsban sorakozó vadonatúj buszokat.
Zöldebb lesz a lila – interjú a V-Busz új ügyvezetőjével
Zöldebb lesz a lila – interjú a V-Busz új ügyvezetőjével
Október közepétől új kezekben van a V-Busz Kft. gyeplője, a cég élén ügyvezetőváltás történt, miután Pálinkás Norbert benyújtotta a lemondását, utódjának pedig Polgári Istvánt választotta meg a közgyűlés. Az új vezetőtől a cég mostani állapotáról, a Veszprém utcáin felbukkanó elektromos buszokról és a járművek lila színéről is érdeklődtünk.
Idén decemberben megérkezik Veszprémbe a V-Busz új flottája
Idén decemberben megérkezik Veszprémbe a V-Busz új flottája
Aláírták a vadonatúj helyi járatos buszok beszerzéséről szóló szerződést, amelynek értelmében idén december végéig 42 db új járművet gyártanak le és szállítanak Veszprémbe, hogy jövőre már ezek közlekedjenek a V-Busz útvonalain. A beszerzés részleteit és az új járművek felszereltségét is bemutatták péntek délután a városházán tartott sajtótájékoztatón.