2022. január 17.
//
Antal névnap

Emléktáblát avattak a Magyar-Lengyel Barátság Parkban

2021. december 8. 18:26
Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Lengyel Köztársaság Nagykövetsége és a Veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat ünnepélyesen felavatta a Lech Kaczyński-emléktáblát, a Hangvilla előtti zöldterületen található Magyar-Lengyel Barátság Parkban.

A szerda délelőtt tartott táblaavatáson ünnepélyes keretek között megszentelték a Michał Wiśnios lengyel szobrász által készített emléktáblát, melyet a művész a Lengyel Köztársaság Nagykövetségének felkérésére alkotott.

A magyar valamint a lengyel himnusz meghallgatása után köszöntő beszédek következtek, elsőként Porga Gyula polgármester mondta el ünnepi gondolatait, melyben kifejtette a magyar-lengyel barátság fontosságát, ezen túl a korábbi együttműködések eredményeiről, sikereiről is beszámolt.

Lech Kaczyński a tragikus körülmények között politikai pályájának csúcsán elhunyt egykori lengyel elnök neve már emléktáblán is hirdeti a szabadság örök eszményét Veszprémben. Ahogy a polgármester fogalmazott:

A néhai elnök a magyar nép elkötelezett barátjaként sokat tett azért, hogy a szabadság ősi vágya, és a nemzeti gondolat újra az őket megillető helyükre kerüljenek Európában. Személyében nemcsak egy barátot, de egy különleges példaképet is veszítettünk. Olyan államférfit, aki modern, 21. századi módon képviselte földrészünk szellemi örökségének lényegét, a szabadságot, a népek önrendelkezésének jogát, és a közös kulturális hagyományt.

A lengyel köztársasági elnök, Andrzej Duda levélben üzent a megemlékezőknek, Veszprém polgárainak. A köszönetnyilvánítás mellett városunkról is beszélt, melyhez szoros viszony fűzi, hiszen 2018-ban személyesen is megérezhette a barátságos hely hangulatát, felismerve annak szépségeit, értékeit.

A beszédek után az emléktábla leleplezése, majd a koszorúzás következett.

Szabó Eszter
Kovács Bálint