2022. május 24.
//
Eszter névnap

Együttműködési megállapodást írt alá a Pannon Egyetem és a Nitrokémia Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Zrt.

2021. december 9. 14:30
A Pannon Egyetem és a Nitrokémia Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Zrt. együttműködési megállapodást írt alá 2021. december 9-én, csütörtökön 11:30 órától a Pannon KözTéren.

Az együttműködés fő célja, hogy az EFOP-3.6.1-16-2016-00015 azonosító számú, „A Pannon Egyetem átfogó intézményfejlesztése az intelligens szakosodás elősegítése érdekében” című projekt keretében mindkét fél számára előnyös együttműködési kapcsolat jöjjön létre.

Az intelligens szakosodás stratégia célkitűzéseivel összhangban a Projekt legfontosabb célja annak elősegítése, hogy a Pannon Egyetem különböző karain és kampuszain sikerüljön olyan kutatási folyamatokat támogató tudásbázist kialakítani, amelyek a kutatói utánpótlás biztosításán túl képessé teszik az intézményt a társadalmi innovációt szolgáló és a K+F szféra igényeit kielégítő szolgáltatások nyújtására. 
 „Talán kevéssé ismert, hogy a Pannon Egyetem a környezetvédelem területén két évtizedig szinte egyeduralkodó volt a hazai felsőoktatásban. Ezt az előnyt a mai napig őrizzük, intézményi stratégiánk legfőbb elemei a környezeti fenntarthatósággal és a körforgásos gazdasággal kapcsolatos, nemzetközi szinten jegyzett kutatások, amelyre reményeink szerint hamarosan jelentős fejlesztési források érkeznek majd egyetemünkre. A régióbeli stratégiai partnerünkkel most aláírt megállapodás ezen törekvéseinket erősíti” - hangsúlyozta dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora.

„A Nitrokémia Zrt. nagy múltra visszatekintő állami vállalat, mely idén ünnepli alapításának 100. évfordulóját. A 100 év alatt jelentős átalakulásokon ment keresztül, és ennek a folyamatnak köszönhetően mára környezetvédelmi feladatokat ellátó szakcéggé vált. A cég küldetése, hogy a hazai kármentesítési feladatokat a lehető legnagyobb hatékonysággal és szakértelemmel, kiemelkedő minőségben tudja elvégezni, mégpedig a természeti környezet megóvása, megtisztítása érdekében. Társaságunk továbbra is 100%-ban állami tulajdonban van, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő társasági portfóliójába tartozó stratégiai vállalatként. Hosszútávó stratégiánkban megfogalmazott jövőképünk, hogy Magyarország első számú, a legfejlettebb technológiákat alkalmazó környezetvédelmi kármentesítési programokat végző vállalatává váljunk. Ennek elérése érdekében kiemelt feladatunknak tekintjük az alaptevékenységeink során alkalmazott technológiák folyamatos fejlesztését, új módszerek bevezetését, az innovatív szemlélet és az ehhez nélkülözhetetlen tudományos együttműködések kialakítását.

A környezetvédelmi feladatok ellátását csaknem másfél évtizede végezzük. Az elmúlt másfél évtizedben a jelentős minőségű és mennyiségű, konzervatívnak tekinthető módszerekkel megszüntethető, koncentrált szennyezőgócok felszámolása megtörtént. Jelenleg olyan szennyezésekkel kerülünk szembe, amelyek nehezen hozzáférhetőek és/vagy nehezen számolhatóak fel. Ezek kezelése és felszámolása a hagyományos módszerekkel nem, vagy Magyarországra jelentős költséget terhelve végezhetők el.
Ugyanakkor mindannyian tisztább, egészségesebb világban szeretnénk élni, minél kevesebb szennyező anyaggal talajunkban, ivóvizünkben, ételünkben.
A fenti célok megvalósításához folyamatosan keressük az új, energia- és költséghatékony megoldásokat, módszereket.

A Pannon Egyetemmel, mint a mérnöki, elsősorban vegyészmérnöki tudományok meghatározó szellemi műhelyével való együttműködésünktől innovatív ötletek kidolgozását és megvalósítását várjuk ilyen módon fuzionálva a szellemi, tudományos tőkét és a mindennapi gyakorlati feladatokat, kihívásokat. Az Egyetem és a Társaság közötti kapcsolat nem újkeletű, hiszen korábban számos diák készítette diplomamunkáját a Nitrokémia Zrt-nél, illetve több kiemelkedő tehetségű kollégánk is az Egyetem falai közül került ki. A most létrejött megállapodással szeretnénk ezt a kapcsolatot újból élővé és mindkét szervezet számára gyümölcsözővé tenni. Ennek keretében örömmel biztosítunk gyakorlati lehetőséget az egyetem hallgatóinak, bevonva őket és ezen keresztül oktatóikat, a Pannon Egyetem tudományos műhelyeit munkánkba.” – mondta el Tóth Csaba, a Nitrokémia Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója.

„A Pannon Egyetem stratégiájának fontos eleme, hogy hosszútávú oktatási és kutatás-fejlesztési partnerséget alakítson ki azokkal az ipari szereplőkkel, akik a saját területükön meghatározónak, mértékadónak számítanak. A Nitrokémia Zrt. és a Pannon Egyetem szakmai kapcsolata már évtizedekre tekint vissza, ugyanakkor a most aláírásra kerülő megállapodástól az együttműködés formalizálásán túl azt várjuk, hogy a közösen azonosított tevékenységek során közvetlenül tudjuk támogatni mind a hallgatóink szakmai előmenetelét, mind Partnerünk piaci tevékenységét.” – zárta gondolatait Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja.

„A Pannon Egyetem több területen is tudja támogatni a Nitrokémia Zrt tevékenységét. Kutatási kapacitásaival bekapcsolódik a szennyezett területek megtisztítására alkalmazható technológiák és eljárások kifejlesztésébe, mérési szolgáltatásaival segít azonosítani a különböző elhagyott ipari területeken lévő szennyeződéseket, a céggel együttműködve javaslatot tesz a szennyező komponensek újrahasznosítására. Közös pontként azonosítottuk a szennyvízkezelő rendszerek fejlesztését, szennyvíz monitoring rendszerek kialakítását. Oktatás területén a Nitrokémia Zrt. gyakorló helyet biztosít a különböző mérnök szakos hallgatók képzésére, nyári szakmai gyakorlati helyszínnel, szakdolgozati és diplomadolgozati témák meghirdetésével segíti az Egyetemet. A Nitrokémia Zrt. munkatársai meghívott előadóként, gyakorlati példák illusztrálásával bekapcsolódnak a Pannon Egyetem Mérnöki Karának mérnöki képzéseibe is. A Nitrokémia Zrt. az együttműködéssel támogatja a Pannon Egyetem EFOP-3.6.1-16-2016-00015 azonosítószámú „A Pannon Egyetem átfogó intézményfejlesztése az intelligens szakosodás elősegítése érdekében” című projektjének megvalósítását is.” – emelte ki Dr. Németh Sándor, a Mérnöki Kar dékánja.

A Pannon Egyetem Tudás- és Technológiatranszfer Központja és a Nitrokémia Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Zrt. együtt gondoskodik az együttműködés során létrehozott közös szellemi alkotások hasznosításáról.
 

vehir.hu

További cikkek

Ha szerelmes férfiak őriznék a várost, sosem veszne el
Ha szerelmes férfiak őriznék a várost, sosem veszne el
A szeretet és a szerelem filozófiája köré épült a Pannon Kultúrklub legutóbbi beszélgető-estje a Papírkutyában.
Ismét megrendezte a Pannon Egyetem a Balaton Regattát
Ismét megrendezte a Pannon Egyetem a Balaton Regattát
A szél mellett a Pannon Egyetem evezősei borzolták fel a Balaton víztükrét pénteken Balatonalmádiban, ahol ismét megtartották az intézmény egyik legrégebbi rendezvényét, a Balaton Regattát. Hallgatók és oktatók több versenyszámban szálltak vízre, ahol idén a Pannon Egyetem egykori rektorának, dr. Gaál Zoltánnak a tiszteletére is szerveztek emlékfutamot.
Születőben a belváros legnagyobb egybefüggő zöld parkja
Születőben a belváros legnagyobb egybefüggő zöld parkja
Az angolszász egyetemek képére alakítják át a Pannon Egyetem környékét, tehát növelik a zöldfelületeket, sportpályákat építenek, bővül a szabadidős lehetőségek sora, de ami az egyik legfontosabb, lebontják a kerítést az Erzsébet-liget és az egyetem területe között. A munka hamarosan elindul, a tervek szerint pedig jövő nyárra elkészül az új kampusz, egyben Veszprém új zöld övezete.
Ukrán menekült gyerekeknek tartanak színjátszót a Pannon Egyetemen
Ukrán menekült gyerekeknek tartanak színjátszót a Pannon Egyetemen
Domonkos Ágnes, a Ptah Theatre vezetője férjével közösen tart színjátszót minden vasárnap, a Pannon Színitanodában.
Bemutatták a Pannon Egyetem oktatói által szerkesztett Trianon-kötetet
Bemutatták a Pannon Egyetem oktatói által szerkesztett Trianon-kötetet
Két évvel ezelőtt volt a Trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulója, ennek apropójából tartottak konferenciát 2020-ban az egyetemen. Az elhangzott előadásokból végül könyv is született, ennek a bemutatóján jártunk.