2022. december 3.
//
Ferenc névnap

Rekord számban ajándékozzák meg a gyerekek az egyedül karácsonyozó időseket

Lehet, hogy a világ megint egyre jobban bezárkózik, de a szeretet ünnepén azok az egyedül élő idősek sem fognak ajándék nélkül maradni, akiknek már nincs kivel karácsonyozni vagy a járvány miatt nem tudnak a családjuk körében ünnepelni: a Legyen mindenkinek szép karácsonya! rajzpályázat révén mintegy 2400 kisgyerek varázsolja meghittebbé az ő ünnepüket is.

A rajzpályázatot négy évvel ezelőtt indította útjára Ovádi Péter országgyűlési képviselő a Lélektér Alapítvánnyal karöltve annak érdekében, hogy egy kis fényt vigyenek az egyedül élő nyugdíjasok karácsonyába is. Bár a magány egész évben frusztráló lehet, karácsonykor, amikor elvileg mindenki a szerettei körében ünnepel, különösen szomorúsággal töltheti el az embert, ha nincs kivel együtt díszíteni, megosztani az ünnepi vacsorát vagy csak a fotelben ülve felidézni a régi emlékeket.

A gyerekek elajándékozott rajzai viszont képesek melegséget csempészni ezekbe a napokba és bebizonyítani: mégis csak van, aki gondol rájuk.

A rajzok egy része a képviselői iroda ablakában is láthatóA rajzok egy része a képviselői iroda ablakában is látható

A rajzpályázatot négy korcsoportban hirdették meg Veszprém és térségének általános iskolásai között, hogy egy színes vagy egyszínű technikával készült egyedi művön keresztül mutassák meg, hogyan varázsolnák szebbé azoknak a karácsonyát, akik az év minden napját egyedül töltik. A pályázatra rekordszámú mű érkezett, 25 intézményből összesen 2360 darab alkotás.

A beérkezett rajzokat szakmai zsűri bírálta el, a legjobbak készítői pedig ezúttal is az Euronics Áruházláncnak és helyi vállalkozóknak (M20 generál Kft., Ada-Bau Kft., Szm-C Kft., Veszmont Kft.), valamint a Városi Nyilvánosságért Alapítvány felajánlásának köszönhetően vehették át nyereményeiket, a Petőfi Színházban tartott csütörtöki eredményhirdetésen. 

Ovádi Péter köszönetét fejezte ki a magas számú részvételért. „Amikor négy éve elindítottuk a rajzpályázatot, még mi sem gondoltuk, hogy elérünk majd oda, hogy közel 2400 alkotás érkezik be. Azt gondolom, ez egy olyan verseny, ahol mindenki nyer: az is, aki rajzol, és az is, aki átveheti a rajzot. Ha Veszprém és térsége közösségéről beszélünk, mindig szóba kerül, hogy milyen összetartó ez a közösség: aki itt lakik, tudja, hogy egy nagy családhoz tartozik. Ez a nagy család pedig ilyenkor karácsony táján e rajzpályázat keretében fog össze, szorítja meg a másik kezét és segíti. Nagyon büszke vagyok arra, hogy négy éve együtt vagyunk és ezalatt több mint 10 ezer pályamű érkezett” – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

A díjkiosztón nemcsak a gyerekeket díjazták, de a pályázaton részt vevő iskolákat is, akik egy-egy 50 ezer forint értékű csomaggal térhettek haza. A legtöbb pályázatot egyébként a veszprémi Hriszto Botev Általános Iskolából küldték be, ahonnan 299 rajz érkezett, míg a vidéki általános iskolák közül az úrkúti Hauser Lajos Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola vezet 181 pályaművel.

A díjátadón karácsonyi műsorral kedveskedtek a Petőfi Színház és a PetőfiIfiAkadémia tagjai.

Díjazottak

1-2. osztály
I. hely: Virág Anabella (Kossuth Lajos Általános Iskola)
II. hely: Molnár Szofi (Rózsa úti Általános Iskola)
III. hely: Laczó Dorián (Szentgáli Lőrincze Lajos Általános Iskola)

3-4. osztály
I. hely: Ungváry Botond Márk (Kossuth Lajos Általános Iskola)
II. hely: Lázár Rebeka (Hriszto Botev Általános Iskola)
III: hely: Grell Nikolett (Csetényi Vámbéry Ármin Általános Iskola)

5-6. osztály
I. hely: Cserni Fanni (Báthory István Sportiskolai Általános Iskola)
II. hely: Nyerges Lujza (Nemesvámos Petőfi Sándor Általános Iskola)
III. hely: Nagy Lili (Dózsa György Általános Iskola)

7-8. osztály
I. hely: Foki Martin (Tasner Antal Általános Iskola Öskü)
II. hely: Soós Teodóra (Báthory István Sportiskolai Általános Iskola)
III. hely: Nagy Noé (Dózsa György Általános Iskola)

Bertalan Melinda
Kovács Bálint

További cikkek

Ruszin-Szendi Romulusz: Nem ülnék a székemben, ha nem hinném, hogy a Magyar Honvédség meg tudja védeni az országot
Ruszin-Szendi Romulusz: Nem ülnék a székemben, ha nem hinném, hogy a Magyar Honvédség meg tudja védeni az országot
Ruszin-Szendi Romuluszt első látásra nem sok minden különbözteti meg egy átlagos katonától. Interjúnkkor is ugyanolyan terepszínű gyakorlóruhában jelent meg, ahogy bármelyik másik katona. Közelebbről megnézve a felvarrókat azonban szembetűnik, hogy altábornaggyal, a Magyar Honvédség parancsnokával állunk szemben. Veszprémi látogatásakor egy ikonikus helyen, a MH Légierő Parancsnokságon, vagy ahogy sokan ismerik, a „Sziklában” beszélgettünk toborzásról, Veszprém stratégiai szerepéről a honvédelemben és a szomszédban dúló háborúról is.
Közel nyolcszáz diák látogatott el a Pannon Egyetem nyílt napjára
Közel nyolcszáz diák látogatott el a Pannon Egyetem nyílt napjára
A Pannon Egyetem szerdán rendezte meg hagyományosnak számító nyílt napját a B épület aulájában, ahová a középiskolai diákokat, tanárokat, illetve a szülőket is várták. Több mint hétszázötvenen vettek részt a programokon.
A húsvéti szentmisével nyitja meg kapuit a székesegyház
A húsvéti szentmisével nyitja meg kapuit a székesegyház
Bár a várban található egyházi épületek felújítása csak 2025-ben készül el, az Európa Kulturális Fővárosa évben szinte minden munkálatot szüneteltetnek majd.
Nyugodtabban fordult rá Veszprém az adventi időszakra
Nyugodtabban fordult rá Veszprém az adventi időszakra
Persze minden relatív, az is, hogy november mennyire volt nyugodt, de az tény, hogy az októberi energiaválsággal kapcsolatos korlátozások után novembert már inkább az építkezések, programok és néhány meglepő sporteredmény jellemezte. Havi hírösszefoglalónkban felidézzük ezeket.
Lezárult a nyugdíjas szabadegyetem őszi szemesztere
Lezárult a nyugdíjas szabadegyetem őszi szemesztere
November 16-án több mint 130 nyugdíjas részvételével rendezték meg a szabadegyetem idei utolsó előadását.