2022. november 29.
//
Taksony névnap

Nemcsak a hóban és a díszített fákon, a szívekben is karácsony volt

Első alkalommal tartott közös karácsonyi ünneplést a Cholnoky városrész közössége, rögtön nagy érdeklődés mellett. A kezdeményezés sikeréhez kétségtelenül a friss hótakaró is hozzáadott, de a kulcs a helyi lakók, vállalkozások, intézmények összetartása volt.

Mindez pedig szép visszajelzés a közös karácsonyozást kiötlő Cholnoky Kerekasztal tagjainak is, amelyet éppen azért hívott életre két évvel ezelőtt Sótonyi Mónika városrészi önkormányzati képviselő, mert úgy érezte, mintha lenne egy pici elmaradása a városrésznek a közösségformálásban. Időszerű volt tehát új hagyományokat meghonosítani, az elmúlt két év pedig bebizonyította, hogy ez egyáltalán nem lehetetlen. Mert „mi meghalljuk egymás hívó szavát, tudunk egymásra számítani és egy nemes, jótékony ügy érdekében össze tudunk fogni és megszólítani az itt élőket” – fogalmazott a képviselő.

Ennek a példaértékű összefogásnak az eredménye a városrészi karácsony is, hiszen amikor megkeresték a helyi iskolát, óvodát, nyugdíjas klubokat, hogy részvételükkel minél autentikusabb műsort tudjanak összeállítani, mindenki boldogan vállalta a szereplést. De nemcsak ők álltak rendelkezésre készséggel, hanem a helyi vállalkozások is, akik gyümölccsel, meleg italokkal, ropogtatnivalóval vagy éppen szaloncukorral járultak hozzá a közös ünneplés még meghittebbé tételével. „Azt gondolom, hogy mindezek által nagyon intenzíven van jelen a mai eseményben mindaz, amit az advent is közvetít számunkra: a hit, a remény, az öröm, a szeretet fontossága” – tette hozzá Sótonyi Mónika.

Mint mondta, nem a városrészi karácsonyozás az egyetlen hagyomány, amit el szeretnének indítani, az év során még legalább két közös programmal, egy húsvéti vagy pünkösdi ünnepléssel és egy nyárbúcsúztatóval erősítenék a veszprémi, illetve a lakótelepi identitást, amelyekhez jó alapot ad a mostani esemény sikere.

A városrészi karácsonyra ellátogatott Ovádi Péter országgyűlési képviselő, aki szerint rendkívül fontos, hogy egy ilyen meghitt ünnepséggel is erősödik a helyi közösség, különösen a pandémiás időszakban, amikor a személyes kapcsolatok egy kicsit háttérbe szorultak, s nagy szükség van rá, hogy mégis érezzük, nem vagyunk egyedül.

S hogy mivel is ünnepelhettek a városrész lakói? Énekes műsorral készültek Tímár Veronika és a Cholnoky tagóvoda, valamint a Cholnoky iskola gyerkőcei, felléptek Vastag Richárd és a Gerence Néptáncegyüttes tagjai, illetve a Petőfi Színház művészei is.

A szervezők ugyanakkor nem csak az eseményen megjelentekre gondoltak, amikor úgy gondolták, szeretnének valamit adni a közösségnek. Hiszen a közösség is adhat: a Polgári Csapat Egyesülettel együtt a kerekasztal tagjai adománygyűjtésbe kezdtek. Az ünnepségnek is helyt adó Cholnoky iskola előtti téren adománykuckókat alakítottak ki, ahova december 19-ig bárki elviheti tárgyi adományát a rászoruló családoknak, vagy a Vackoló Állatvédő Egyesület mentett négylábúi számára. Emellett pénzbeli adományokat is szívesen fogadnak, melyet szintén az állatoknak vagy a Bébi Koraszülött Mentő Alapítványnak lehet felajánlani.

A karácsonyi ünnepség támogatói

Cholnoky Kerekasztal tagjai (szervezés, díszek)
Fellépők, közreműködők: intézmények, óvoda, iskola pedagógusok, gyerekek; Cholnoky Nyugdíjas Klub; Vastag Richárd és a Gerence Néptánccsoport; Petőfi Színház művészei, Tímár Veronika, Kothencz Jánosné
Szeretet-vendéglátás: Fornetti (Kovács Györgyi) pogácsák, Zöldforrás (gyümölcs), Hungast (szaloncukor), Kisgyöngy Kávézó (tea)
Vksz Zrt. – karácsonyfatalp, faház, áram kiépítés
Berkesi Balázs – fenyőfa
Bősze Anita – kreatív
Veszprémi Tankerületi Központ (áram)

A jótékonysági adománygyűjtés támogatói

Polgári Csapat Egyesület
Weapon Group Kft.
Partner Medical
Polgári Csapat Ifjúsági és Kulturális Egyesület 
Fidelitas Veszprém
Gyermekekkel a Kutyákért – Kutyákkal a gyermekekért Alapítvány
Veszprémi Futsal Club
F&F Building Kft.
Mex-Press Kft.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint

További cikkek

Sikeresen zárult a 2022. évi népszámlálás
Sikeresen zárult a 2022. évi népszámlálás
Lezárult a 2022. évi népszámlálás harmadik, és egyben utolsó szakasza. A határidőig 4,6 millió lakás- és 9,2 millió személyi kérdőív érkezett be, a végleges eredményt állami adatbázisok felhasználásával állapítja meg a KSH. Várhatóan az idei volt az utolsó hagyományos népszámlálás Magyarországon. A tervek szerint a következő összeíráshoz az adatokat már kizárólag adminisztratív források feldolgozásából fogja kinyerni a statisztikai hivatal.
Jövő egyetem, bioműanyag, függőleges erdő és műgyűjtés: ilyen volt az első Trash Art meetup Veszprémben
Jövő egyetem, bioműanyag, függőleges erdő és műgyűjtés: ilyen volt az első Trash Art meetup Veszprémben
November 25-én rendezte meg a HybridCycle az első Trash Art meetupot a veszprémi Hangvillában. A rendhagyó rendezvényen sokszínű programok közül válogathattak kicsik és nagyok, egészen 19 óráig.
Ünnepi koncertet adtak a Lengyel Függetlenség Napja alkalmából
Ünnepi koncertet adtak a Lengyel Függetlenség Napja alkalmából
Szombat délután a Hangvilla színháztermében került megrendezésre az ünnepi koncert.
Nagy siker volt az EKF Minipályázata
Nagy siker volt az EKF Minipályázata
November 19-20-án zajlott a Minipályázatok első fordulójának zsűrizése: 113 pályázatból 58 nyertest választott az önkéntes társadalmi zsűri.
Koncertekkel és interaktív programokkal indította Veszprém az adventi időszakot
Koncertekkel és interaktív programokkal indította Veszprém az adventi időszakot
Bár az időjárás csak a késő őszt idézi, dátum szerint már advent első hétvégéjét ünnepli a keresztény kultúrkör. Ehhez kapcsolódva Veszprémben a hagyományos adventi vásár programjait kibővítve idén már koncertsorozattal is készültek a belvárosban.