2022. június 27.
//
László névnap

Nemcsak a hóban és a díszített fákon, a szívekben is karácsony volt

Első alkalommal tartott közös karácsonyi ünneplést a Cholnoky városrész közössége, rögtön nagy érdeklődés mellett. A kezdeményezés sikeréhez kétségtelenül a friss hótakaró is hozzáadott, de a kulcs a helyi lakók, vállalkozások, intézmények összetartása volt.

Mindez pedig szép visszajelzés a közös karácsonyozást kiötlő Cholnoky Kerekasztal tagjainak is, amelyet éppen azért hívott életre két évvel ezelőtt Sótonyi Mónika városrészi önkormányzati képviselő, mert úgy érezte, mintha lenne egy pici elmaradása a városrésznek a közösségformálásban. Időszerű volt tehát új hagyományokat meghonosítani, az elmúlt két év pedig bebizonyította, hogy ez egyáltalán nem lehetetlen. Mert „mi meghalljuk egymás hívó szavát, tudunk egymásra számítani és egy nemes, jótékony ügy érdekében össze tudunk fogni és megszólítani az itt élőket” – fogalmazott a képviselő.

Ennek a példaértékű összefogásnak az eredménye a városrészi karácsony is, hiszen amikor megkeresték a helyi iskolát, óvodát, nyugdíjas klubokat, hogy részvételükkel minél autentikusabb műsort tudjanak összeállítani, mindenki boldogan vállalta a szereplést. De nemcsak ők álltak rendelkezésre készséggel, hanem a helyi vállalkozások is, akik gyümölccsel, meleg italokkal, ropogtatnivalóval vagy éppen szaloncukorral járultak hozzá a közös ünneplés még meghittebbé tételével. „Azt gondolom, hogy mindezek által nagyon intenzíven van jelen a mai eseményben mindaz, amit az advent is közvetít számunkra: a hit, a remény, az öröm, a szeretet fontossága” – tette hozzá Sótonyi Mónika.

Mint mondta, nem a városrészi karácsonyozás az egyetlen hagyomány, amit el szeretnének indítani, az év során még legalább két közös programmal, egy húsvéti vagy pünkösdi ünnepléssel és egy nyárbúcsúztatóval erősítenék a veszprémi, illetve a lakótelepi identitást, amelyekhez jó alapot ad a mostani esemény sikere.

A városrészi karácsonyra ellátogatott Ovádi Péter országgyűlési képviselő, aki szerint rendkívül fontos, hogy egy ilyen meghitt ünnepséggel is erősödik a helyi közösség, különösen a pandémiás időszakban, amikor a személyes kapcsolatok egy kicsit háttérbe szorultak, s nagy szükség van rá, hogy mégis érezzük, nem vagyunk egyedül.

S hogy mivel is ünnepelhettek a városrész lakói? Énekes műsorral készültek Tímár Veronika és a Cholnoky tagóvoda, valamint a Cholnoky iskola gyerkőcei, felléptek Vastag Richárd és a Gerence Néptáncegyüttes tagjai, illetve a Petőfi Színház művészei is.

A szervezők ugyanakkor nem csak az eseményen megjelentekre gondoltak, amikor úgy gondolták, szeretnének valamit adni a közösségnek. Hiszen a közösség is adhat: a Polgári Csapat Egyesülettel együtt a kerekasztal tagjai adománygyűjtésbe kezdtek. Az ünnepségnek is helyt adó Cholnoky iskola előtti téren adománykuckókat alakítottak ki, ahova december 19-ig bárki elviheti tárgyi adományát a rászoruló családoknak, vagy a Vackoló Állatvédő Egyesület mentett négylábúi számára. Emellett pénzbeli adományokat is szívesen fogadnak, melyet szintén az állatoknak vagy a Bébi Koraszülött Mentő Alapítványnak lehet felajánlani.

A karácsonyi ünnepség támogatói

Cholnoky Kerekasztal tagjai (szervezés, díszek)
Fellépők, közreműködők: intézmények, óvoda, iskola pedagógusok, gyerekek; Cholnoky Nyugdíjas Klub; Vastag Richárd és a Gerence Néptánccsoport; Petőfi Színház művészei, Tímár Veronika, Kothencz Jánosné
Szeretet-vendéglátás: Fornetti (Kovács Györgyi) pogácsák, Zöldforrás (gyümölcs), Hungast (szaloncukor), Kisgyöngy Kávézó (tea)
Vksz Zrt. – karácsonyfatalp, faház, áram kiépítés
Berkesi Balázs – fenyőfa
Bősze Anita – kreatív
Veszprémi Tankerületi Központ (áram)

A jótékonysági adománygyűjtés támogatói

Polgári Csapat Egyesület
Weapon Group Kft.
Partner Medical
Polgári Csapat Ifjúsági és Kulturális Egyesület 
Fidelitas Veszprém
Gyermekekkel a Kutyákért – Kutyákkal a gyermekekért Alapítvány
Veszprémi Futsal Club
F&F Building Kft.
Mex-Press Kft.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint

További cikkek

Dr. Csutak Ibolya kapta a Perlaky-díjat
Dr. Csutak Ibolya kapta a Perlaky-díjat
Az elismerést hétfő délután vehette át Porga Gyula polgármestertől a Csermák Antal zeneiskolában.
50 éve Krisztus szolgálatában
50 éve Krisztus szolgálatában
Vasárnap a Szent Margit templomban mutatta be Nagy Károly atya aranymiséjét papi felszentelésének 50. évfordulója alkalmából.
Megválasztották Balatonalmádi új polgármesterét
Megválasztották Balatonalmádi új polgármesterét
Hat Veszprém megyei településen polgármestert, ezek közül négyben képviselő-testületi tagokat is választottak vasárnap.
Közösen ünnepeltek az ösküiek Ösbő vezér napján
Közösen ünnepeltek az ösküiek Ösbő vezér napján
Ismét megrendezték Öskü hagyományos közösségi ünnepét, az Ösbő vezér napokat. Pénteken és szombaton a helyiek produkciója mellett koncertekkel is készültek a szervezők.
Amikor a műanyagból hulladék lesz, ott is kezdődhet a művészet
Amikor a műanyagból hulladék lesz, ott is kezdődhet a művészet
"Tiszta Balaton, tiszta művészet" címmel rajtolt el idén is a HybridCycle fenntarthatóságot és újrahasznosítást hirdető kezdeményezése. Ezúttal Balatonakarattyán a Nekem a Balaton nevű bisztróban tartották a 2022-es projektnyitót, ahol látványos kupakgyűjtő akcióval, gyerekeknek szóló kreatív újrahasznosító workshoppal is készültek, valamint bemutatták azt a hajót, aminek idén még nagy jelentősége lesz a projekt sikerességében.