2022. május 28.
//
Emil, Csanád névnap

Így nyaraltak a magyarok külföldön 2021-ben

2021. december 28. 12:30
KSH
4,6 millió alkalommal utaztak külföldre a magyarok idén július és szeptember között. A legtöbben Ausztriába, Szlovákiába és Horvátországba látogattak, átlagosan három napot töltöttek külföldön, fejenként és naponta általában 16 200 forintot költöttek – foglalta össze a Központi Statisztikai Hivatal.

4,6 millió alkalommal utaztak külföldre a magyar állampolgárok 2021 III. negyedévében, július és szeptember között. 32 százalékkal többször, mint a járvány által érintett, egy évvel korábbi időszakban, ám 2019 III. negyedévéhez viszonyítva a kiutazások száma így is 40 százalékkal visszaesett. A legtöbben Ausztriába, Szlovákiába és Horvátországba látogattak, az utazások 58 százaléka ezekbe az országokba irányult. A magyarok átlagosan három napot töltöttek külföldön, fél nappal többet, mint egy évvel korábban.

Horvátország volt az egyik legnépszerűbb úticél (illusztráció: Spencer Davis on Unsplash)Horvátország volt az egyik legnépszerűbb úticél (illusztráció: Spencer Davis on Unsplash)

A külföldre utazó magyarok folyó áron 226 milliárdot, fejenként és naponta átlagosan 16 200 forintot költöttek, ami több mint negyedével meghaladta az egy évvel korábbit. Az egy napra jutó költés a 2020., illetve a 2019. III. negyedévinél is magasabb volt. A megnövekedett utazásszám mellett jelentősen nőtt a tartózkodási idő is (+57 százalék), ami az átlagos árszínvonal-növekedéssel együtt tekintélyes költésnövekedést eredményezett (+91 százalék). A kiadások növekedése leginkább a Horvátországban nyaralókat érintette, de jelentősek voltak az Ausztriába és Görögországba látogatók költései is.

Külföldiek 15,2 millió utazást tettek hazánkba ugyanezen időszak alatt. A látogatások száma az előző év azonos negyedévéhez képest 41 százalékkal nőtt, de a 2019. III. negyedévinek csupán a 70 százaléka volt. A beutazók Magyarországon eltöltött ideje 34,7 millió napra nőtt, ami negyedével meghaladta az előző évit. A több napra érkezők egy utazás alkalmával átlagosan hét napot töltöttek itt, az előző évi azonos időszakinál 7,4 százalékkal kevesebbet, de a két évvel korábbinál 13 százalékkal többet.

(Turisták a budai várban. Illusztráció: Emma Fabbri on Unsplash)(Turisták a budai várban. Illusztráció: Emma Fabbri on Unsplash)

A hazánkba látogató külföldiek 2021 III. negyedévében folyó áron 542 milliárd forintot költöttek, az előző év azonos időszaki értéknél 42 százalékkal többet (a 2019. III. negyedévi külföldi kiadások 65 százalékát). A legtöbbet (87 milliárd forintot) a Németországból idelátogatók költötték, kétötödét üdülési célú utazásokon, közel egyötödét a saját ingatlan látogatásához kapcsolódóan. Az Ausztriából érkezők 71 milliárd forintot fordítottak a zömében magánjellegű utakhoz kapcsolódó kiadásokra, ebből is nagy arányban vásárlásra, valamint fogászati szolgáltatásokra.

vehir.hu

További cikkek

Még magasabb szintű képviseletet kap az állatvédelem Ovádival
Még magasabb szintű képviseletet kap az állatvédelem Ovádival
Kormánybiztossá nevezték ki Ovádi Pétert, aki korábbi miniszteri biztosi feladatai után még magasabb szinten képviselheti a jövőben is az állatvédelmet.
Tízemeletnyi állványrendszert építettek
Tízemeletnyi állványrendszert építettek
Elkészült az állványrendszer a vár alatti sportpályánál, ami a várnegyed megújításában játszik majd szerepet.
Csak magyar rendszámú autóval lehet olcsón tankolni
Csak magyar rendszámú autóval lehet olcsón tankolni
Az ukrajnai háború okozta nehéz gazdasági helyzet következményeinek csökkentéséért több intézkedésről is döntött a kormány.
Növekvő gyermekszám és fejlődő infrastruktúra a veszprémi falvak iskoláiban
Növekvő gyermekszám és fejlődő infrastruktúra a veszprémi falvak iskoláiban
Dudaron, Nagyesztergáron, Szentkirályszabadján a helyi általános iskolák tornatermeit újították fel, Ősiben pedig tantermet modernizáltak az elmúlt időszakban. Minderre a Magyar Falu Program támogatásai révén volt lehetősége a tankerületnek, amelynek van olyan intézménye, ahol az utóbbi 5 évben megduplázódott a gyermeklétszám.
Egy újabb veszprémi tűzfal kap egyedi festést hamarosan
Egy újabb veszprémi tűzfal kap egyedi festést hamarosan
Egy évvel a Halle utcai akció után, idén ismét meghirdették a Westprememuralt, ezúttal a Munkácsy utca egyik 10 emeletes társasházának tűzfala lesz Mentha "festővászna".