2023. március 22.
//
Beáta névnap

Erdei iskola, bútorgyár, várfalsétány – ez történt az év utolsó közgyűlésén

Erdei iskola az eplényi vasútállomásnál, kemping a Balaton Bútorgyár területén, rezsicsökkentett áram – ezek a témák is felmerültek a képviselő-testület utolsó idei ülésén.

Erdei iskolát és turistaszállót hoz létre a VERGA Eplénynél

A VERGA Zrt. turisztikai célra szeretné hasznosítani az eplényi vasútállomással szemben, Veszprém közigazgatási területén található két ingatlanját, melyeken szállást és erdei iskolát alakítanak ki.

Ezek korábban tartálytelephelyként működő iparterületek voltak, melyeken jelenleg már nem üzemel semmilyen tevékenység, használaton kívül állnak. Mindkét telken egy-egy viszonylag jó állapotú épület található. A tervek szerint a meglévő épületeket felújítják és az eredetitől eltérő célra hasznosítanák: a kisebb ingatlanon lévő épületben iroda és szolgálati lakás, a nagyobb telken pedig 30 főt befogadó szálláshely, erdei iskola jön létre – ezek miatt szükség volt a területek átminősítésére, amit a képviselők támogattak is. 

A 82-es út bal oldalán az eplényi vasútállomás, jobb oldalán a VERGA ingatlanja a Google Street View utcaképénA 82-es út bal oldalán az eplényi vasútállomás, jobb oldalán a VERGA ingatlanja a Google Street View utcaképén

Az ötlet egyébként nem új: az erdészet már a Gyulafirátótot Eplénnyel összekötő erdei kerékpárút építése kapcsán jelezte, hogy konkrét terveik vannak a használaton kívüli teleppel, az ingatlanok ugyanis turisztikai szempontból tökéletes helyen, a vasútállomástól és a helyközi buszmegállótól pár tíz méterre, közvetlenül a 82-es út mellett találhatók. 

2019-ben a következőket írtuk:

Mint azt Ugron Ákos vezérigazgatótól megtudtuk, a teleppel a jövőben komolyabb tervei is vannak az erdészetnek: szállást és kerékpáros bázist alakítanának itt ki, lehetővé téve, hogy a turisták Veszprémből vonattal hozzák fel a kerékpárjaikat a Bakonyba, és innen kényelmes kirándulással juthassanak vissza a városba.

 

Ezek a tervek a Balaton Bútorgyár területével 2023-ra

Bár a területen komolyabb beavatkozásra csak a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa év után lehet számítani, a város szívében elhelyezkedő hatalmas ingatlant már az ünnepi évben is hasznosítanák. Egy előterjesztésből kiderül, pontosan hogyan.

A településrendezési eszközök módosításáról szóló előterjesztésben a Balaton Bútorgyár területével is foglalkoztak. A terület 2023. év végéig rendezvénytérként és ideiglenes parkolóként, valamint szabadtéri fesztivál-helyszínként működik majd. A cél a helyszín kialakításánál, hogy minél változatosabb rendezvények befogadására legyen alkalmas, amely minden látogató számára hozzáférhető. 

Bevonják az Európa Kulturális Fővárosa programba az SZMT-székházat és a mögötte lévő területetBevonják az Európa Kulturális Fővárosa programba az SZMT-székházat és a mögötte lévő területet

Konkrétabban ezek az elképzelések fogalmazódtak meg:

 • ideiglenes rendezvényhelyszín kialakítása: tervezett létszám 3500-5000 fő; 
 • ideiglenes szolgáltatási funkciók kialakítása;
 • ideiglenes kemping jellegű szállás kapacitások tervezése - 100 fő befogadóképességgel;
 • tájépítészet - környezetrendezés keretében a terület gyalogos, kerékpáros belső úthálózatának kialakítása, a terület kert és tájépítészeti rendezése;
 • a terület külső kapcsolódási pontjainak tervezése, a meglévő városszövethez történő illeszkedés kialakítása;
 • ideiglenes parkolási kapacitások tervezése, a tervezendő parkolószám: 150 db személygépjármű, a meglévő parkolók számának megtartásával;
 • a meglévő védett épület állagának védelme;
 • a rendezvény működésének időtartama: 1 év, néhány létesítményé rövidebb időtartam.

 

Ez történt még

 • Várfalsétányt alakítanak ki a Sziklay János utca és a Várbörtön között a Ruttner-ház felújításához kapcsolódóan. A várfalsétány alternatív, akadálymentes megközelítési lehetőséget biztosít nemcsak a Várbörtönhöz, de a Művészetek Házához is, illetve ezáltal új feljáratot nyitna a várba a nyugati irányból. Ennek érdekében a képviselők különböző településrendezési eszközök módosításáról döntöttek.
   
 • Kiemelt sportegyesületi státuszt kapott a Veszprém Handball Team Zrt., a Veszprémi Labdarúgó és Sportszervező Kft., a Veszprémi Foci Centrum Utánpótlás Sportegyesület, a FCV Sportszervező Kft., a Veszprém Kosárlabda Kft., a Veszprémi Kézilabda Kft., a Veszprémi Egyetemi Diák és Atlétikai Club, a Sportolj Velünk Sportegyesület, a Balaton Úszó Klub, a Veszprémi Egyetemi Sport Club, a Veszprémi Torna Club, a Veszprém Pannon Sport Egyesület, a Veszprémi Honvéd Sportegyesület, valamint a Centrum Diák és Szabadidősport Egyesület.
   
 • Veszprém önkormányzata is csatlakozik az egyetemes szolgáltatóhoz, így rezsicsökkentett áron szerezheti be a villamosenergiát 2022-ben.
   
 • Emléket állítanak az egykori kisvasútnak: egy megmentett és felújított szerelvényt helyeznek el tavasszal a Csónakázó-tó melletti egykori megállónál.
   
 • Neves történészek bevonásával készül a város monográfiája. A szerkesztőbizottság elnöke prof. dr. Solymosi László professor emeritus, az MTA doktora, történész, középkorkutató, diplomatikus, egyetemi tanár. A szerkesztőbizottság tagjai: dr. Hermann István főlevéltáros, Budapest Főváros Levéltára tudományos–szakmai főigazgató-helyettese, dr. Karlinszky Balázs főlevéltáros, a Veszprémi Főegyházmegyei Levéltár igazgatója, dr. Nagy Szabolcs levéltári jogász, a MNL Veszprém Megyei Levéltára igazgatóhelyettese, prof. dr. Pálffy Géza történész, tudományos tanácsadó, a MTA doktora, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport vezetője és dr. Regenye Judit régész, muzeológus, a szerkesztőbizottság titkára Perlakiné Scharf Claudia, a Polgármesteri Hivatal Polgármesteri Kabinetiroda kulturális csoportvezetője.
   
Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

További cikkek

Április 1-jétől emelkednek a pótdíjak a Volánbusz járatain
Április 1-jétől emelkednek a pótdíjak a Volánbusz járatain
2023. április 1-jétől módosul a Volánbusz üzletszabályzata. Az utazási igazolvány, kedvezményes vagy díjtalan utazásra jogosító okmány nélkül, illetve érvénytelen jeggyel, bérlettel utazók által a helyszínen fizetendő pótdíj mértéke 12 ezer, a pótdíjazástól számított 3-30 napon belüli teljesítésnél 25 ezer, 30 napon túli tartozás esetén pedig 50 ezer forint lesz. Új lehetőségként 3 napon belül még lehetőség lesz a helyszíni bírsággal megegyező mértékű, 12 ezer forintos pótdíjat fizetni. Az utólagos bemutatás költsége 2500 forintra nő. A cél, hogy mindenki érvényes jeggyel vagy bérlettel utazzon a Volánbusz járatain.
Navracsics Tibor: több tiszteletet Európának!
Navracsics Tibor: több tiszteletet Európának!
Több tiszteletet Európának; meg kell értenünk Európát, akkor van esélyünk arra, hogy mi is megértessük magunkat Európával - mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, korábbi uniós biztos a Mathias Corvinus Collegium rendezvényén Budapesten hétfőn.
Meghosszabbították az állatvédelmi oktatási pályázatok beadásának határidejét
Meghosszabbították az állatvédelmi oktatási pályázatok beadásának határidejét
Öt kategóriában pályázhatnak oktatási intézmények állatvédő és állatbarát címek elnyerésére egy hónappal meghosszabbított határidővel, április 30-ig - közölték az MTI-vel kedden a szervezők.
Adj esélyt a konyhakertnek: indul a veteményezés!
Adj esélyt a konyhakertnek: indul a veteményezés!
Egy kertrajongó életében a kora tavasz az egyik legszebb, legizgalmasabb időszak. Újfent tiszta lappal és nagy tervekkel indulunk neki a szezonnak, és egyben fogadalmakkal is, hogy az előző év tapasztalataiból okulva idén miképp leszünk eredményesebbek. Rengeteg öröm forrása egy saját veteményeskert, és ha még nem próbáltad eddig: legyen az idei év az első, amikor ezt megtapasztalod! A konyhakert egy életre szóló kaland, és minden szezon tartogat majd valami újat, meglepőt.
Győri művészeti programnak ad otthont a festői Káli-medence
Győri művészeti programnak ad otthont a festői Káli-medence
A győri Széchenyi István Egyetem Circular Living Concept néven indította el tavaly fenntarthatóság, újrahasznosítás és művészet-design fókuszú komplex szemléletformáló projektjét. A program részeként a következő hónapokban izgalmas műalkotások készülnek a Győr-Moson-Sopron vármegyében összegyűjtött hulladékokból.